Suspiciuni de scurgere de informații la programul Casa Verde. Ministerul Mediului a sesizat Parchetul General

Instalare de panouri fotovoltaice pe o casă din România.

Ministerul Mediului a sesizat Parchetul General pentru suspiciunea scurgerii de informații în favoarea unor firme în programul Casa Verde, după ce Corpul de Control al ministrului Mediului a făcut verificări.  

Ministerul Mediului a fost sesizat de cetățeni și de beneficiarii programului Casa Verde după ce au fost contactați de anumite firme „care nu aveau cum să intre în posesia acestor informații decât ca urmare a unor scurgeri de date de la Ministerul Mediului, mai concret de la Administrația Fondului pentru Mediu, peste care s-a adăugat și ceea ce colegii mei au verificat deja, respectiv modul în care sunt gestionate acele informații și baze de date”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, pentru Hotnews.ro.

Aceștia s-au plâns că au fost căutați pe mail sau telefonic pentru oferte de instalare, deși nu și-au dat datele personale decât în aplicația AFM, iar lista cu instalatorii acreditați nu e publică.

Inspectorii Corpului de Control al ministrului au descoperit că, într-adevăr, ar putea exista anumite vulnerabilități în ceea ce privește accesarea acelor baze de date”, a spus ministrul.

Într-o intervenție avută la Digi 24, ministrul Mediului, Mircea Fechet a spus că este posibil ca anumite informații care nu sunt de interes public să fi ajuns în posesia unor firme, motiv pentru care, pe lângă cercetările pe care le efectuează și Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, a decis să trimită procurorilor de la Parchetul General concluziile raportului făcut de Corpul de control.

„Nu vreau să pun eticheta de vinovăție, pentru că în măsura în care instituțiile statului vor demara anumite anchete, cu siguranță vor stabili o vinovăție, sau o lipsă a acesteia. Ceea ce încerc eu să construiesc este încrederea cetățenilor în instituțiile statului și, în speță, în Ministerul Mediului, iar acest lucru se realizează foarte greu și se pierde foarte ușor”, a spus ministrul Fechet.

El s-a referit și la posibila vulnerabilitate a unor baze de date dar și la rea-credință în folosirea lor.

„Ceea ce mă interesează este ca la anul, când vom lansa din nou acest program, și probabil vom avea un buget dublu, să nu ne trezim din nou că încep iar anumite entități, anumite firme să sune cetățenii, fără să aibă acces la datele lor oficial, date cu caracter personal, și asta să pună într-o lumină proastă programul”, a spus Fechet.

Lista cu instalatorii validați pentru instalarea panourilor fotovoltaice în programul Casa Verde a fost publicată de Administrația Fondului pentru Mediu, iar printre cele 500 de firme validate se află și cele reclamate că ar fi avut acces ilegal la datele personale ale participanților în program.

Pentru anul viitor, ministrul a anunțat că intenționează ca ministerul pe care-l conduce să finanțeze, pe lângă panouri fotovoltaice, și acumulatori pentru românii care aleg să-și instaleze panourile fotovoltaice, precum și pompe de căldură.

„Dacă vom reuși să facem aceste lucruri și să alocăm un buget semnificativ, românii vor avea facturi mai mici la energie electrică, vor reuși să-și încălzească casa mai ieftin în anotimpul rece, și să o răcească vara, și dacă acest lucru se va realiza într-o încredere deplină în Administrația Fondului de Mediu, în Ministerul Mediului și în celelalte instituții, programul va fi cu atât mai mult unul de succes”, a încheiat Mirca Fechet.

Îți mai recomandăm Explainer | Cu ce m-am ales după prima lună de prosumator