Companiile investigate s-au numărat între cei opt ofertanți înscriși la licitația lansată în septembrie 2023, de construcție a unuia din cele mai mari proiecte de energie regenerabilă din România: patru parcuri fotovoltaice în județele Dolj și Gorj, cu putere instalată de 450 de megawați.
Ar urma să fie unul din cele mai mari proiecte de energie regenerabilă din România, având drept beneficiari statul român – prin Complexul Energetic Oltenia – în asociere cu OMV Petrom.
Proiectul beneficiază de o finanțare de aproximativ 400 de milioane de euro printr-un program al UE, valoarea totală a proiectului scos la licitație fiind de peste 600 de milioane de euro.
Instalațiile ar urma să funcționeze din 2025.
În aprilie, Comisia Europeană a deschis investigații legate de cele două firme, pentru a verifica dacă au beneficiat de subvenții excesive din partea Guvernului Chinei, ceea ce le-ar fi putut avantaja în competiția cu celelalte companii.
Europa Liberă a scris despre aceste subiect în 17 aprilie.
Luni, comisarul european pentru Industrie al UE Thierry Breton a anunțat că forul european își va închide investigațiile, după ce cele două firme s-ar fi retras de la licitație, potrivit agenției de presă Reuters.
Îți mai recomandăm Interesul Chinei în parcurile fotovoltaice din România ar putea întârzia un proiect de 400 de milioane de euroUna dintre firmele respective este o filială a Shanghai Electric, firmă deținută și controlată, printr-o companie intermediară, de Comitetul de supraveghere și gestionare a industriei din Shanghai – o structură deținută de stat și subordonată Guvernului Popular Central Chinez.
Cealaltă entitate investigată este o asociere formată din Enevo Group, din România și LONGi Green Energy Technology Co, Longi Solar Technologie, unul din cei mai mari producători de panouri solare de la nivel internațional.
„Investim masiv în instalarea de panouri solare pentru a ne reduce emisiile de carbon și facturile la energie – dar acest lucru nu ar trebui să vină în detrimentul securității noastre energetice, al competitivității noastre industriale și al locurilor de muncă europene”, a spus Breton, conform sursei citate.
Potrivit regulamentului UE cu privire la subvențiile străine, aplicabil din vara anului trecut, companiile au obligația să notifice Comisia Europeană, care evaluează dacă subvențiile de care beneficiază le permit firmelor respective să facă oferte foarte avantajoase pentru beneficiar.
Amintim, tot în această primăvară, CE deschisese o investigație legată de o altă companie chinezească, din domeniul feroviar, care participase la o licitație în Bulgaria. De asemenea, compania respectivă s-a retras din procedura de achiziție publică.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.