Parlamentul a aprobat, miercuri, în şedinţă comună, constituirea Comisiei parlamentare comune de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru „investigarea mafiei imobiliare”, pornind de la cazul Nordis, relatează Agerpres.
Comisia ar urma să descopere modalităţilor nelegale de vânzare a unor locuinţe aflate în stadiul de proiect sau de vânzare a aceleiaşi locuinţe către două sau mai multe persoane, pornind de la cazul Nordis. De asemenea, comisia va investiga modalități de diminuare legală a TVA datorată de dezvoltatorii imobiliari pentru construcţiile realizate sau în curs de realizare pe care le-au vândut clienților. De asemenea, comisia ar urma să identifice mecanismele prin care unii dezvoltatorii imobiliari devalizează societăţile comerciale prin care realizează construcţiile şi ulterior le falimentează transferând apoi paguba în sarcina cumpărătorilor de bună credinţă.
Comisia urmează să identifice şi motivele pentru care Autorităţatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor nu a intervenit pentru a opri fraudele imobiliare.
Înființarea comisiei vine după ce o investigație Recorder a relatat despre o schemă piramidală a unei afaceri imobiliare în urma căreia sute de oameni au fost păgubiți cu milioane de euro care ar fi intrat în conturile dezvoltatorului imobiliar Nordis.
Îți mai recomandăm Scandalul Nordis | Laura Vicol a demisionat de la șefia Comisiei Juridice a Camerei DeputațilorÎn plus, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat înfiinţarea unei comisii parlamentare comune care să verifice cheltuielilor Administraţiei Prezidenţiale în perioada 2014 – 2024.
Comisia de anchetă este formată din 15 membri: şapte de la PSD, patru de la PNL, doi de la USR şi câte unul de la AUR şi UDMR.
Comisia urmează să stabilească motivele care au dus la secretizarea documentelor cu privire la cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale, precum şi baza legală în care s-a făcut această secretizare. De asemenea, comisia va verifica summele achitate pentru închirierea de avioane private de lux utilizate în cadrul deplasărilor externe şi interne ale preşedintelui, cheltuielile pentru plata cazării în străinătate în condiţii deosebite, precum şi numărul total de deplasări externe efectuate de preşedinte în perioada 2014 – 2024.
Comisia de anchetă îşi propune, de asemenea, determinarea cheltuielilor efectuate în vederea reamenajării preferenţiale a spaţiilor de locuit puse la dispoziţia preşedintelui potrivit legii, „generate de hobby-urile şi preferinţele preşedintelui”, determinarea cheltuielilor efectuate cu amenajarea terenurilor de golf aferente Vilei Lac 3 şi vilei de protocol de la Neptun, precum şi a cheltuielilor pentru renovarea Vilei Lac 3 şi în vederea reamenajării vilei din Bulevardul Aviatorilor nr. 86.
Urmează să fie stabilite şi cheltuielile din bugetele instituţiilor conexe Administraţiei Prezidenţiale ocazionate de vacanţele de schi ale preşedintelui, precum şi să se verifice bugetele instituţiilor conexe care ar fi putut efectua cheltuieli pentru protocol, deplasări, escale, făcute special la Sibiu în folosul preşedintelui.
Parlamentarii opoziției au criticat întârzierea cu care s-a constituit această comisie, cu doar o lună până la încheierea mandatului actualului Parlament.
Îți mai recomandăm Pasiunea pentru golf a președintelui Iohannis se vede din satelit. Am aflat când au început lucrările la vileÎți mai recomandăm Președintele Iohannis a plecat la ONU cu un avion privat. Costul deplasărilor externe pentru 2023 a urcat la aproape șase milioane de euro
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.