Parlamentarii UDMR se mută în Ungaria, își cumpăra case în Budapesta. Averile liderilor minorităților naționale

Ultima modă pentru parlamentarul UDMR este să aibă proprietăți în Ungaria, nu doar Ținutul Secuiesc.

Tot mai mulți aleși din partea UDMR la alegerile de anul trecut susțin că au proprietăți sau conturi în țara vecină, în timp ce liderii celorlalte minorități naționale investesc în fonduri de investiții, case și apartamente.

Actualii deputați și senatori UDMR nu se pot lăuda cu averi comparabile cu ale lui Attila Verestoy, fostul lider multimilionar în euro al partidului, cel care a decedat în 2018, dar sunt oameni descurcăreți. Mai toți au case și terenuri în județele cu populație maghiară numeroasă, așa cum reiese din declarațiile de avere.


Însă, ultima modă pentru parlamentarul UDMR este să aibă proprietăți în Ungaria, nu doar Ținutul Secuiesc. Spre exemplu, deputatul Kulcsar-Terza József-György are un apartament la Budapesta pe care l-a cumpărat anul trecut. El mai deține și o casă de vacanță în România.

Kolcsar Anquetil, deputat UDMR de Mureș, este unul dintre cei mai înstăriți parlamentari ai uniunii maghiare. El deține trei terenuri agricole de o sută de hectare, trei terenuri intravilane de trei hectare, două case de locuit, spații comerciale. Se înscrie și el în moda parlamentarilor UDMR cu proprietăți în Ungaria, unde a cumpărat un apartament în Budapesta. Însă, conturile bancare sunt în România și sunt în lei, au o valoare de aproape 800.000 de lei. A creditat și două firme cu o sumă care trece de peste 1,2 milioane de lei.

Zece terenuri are și deputata Biro Rozália-Ibolya. Proprietățile sunt în județele Bihor, Cluj și Harghita. Are și o casa de locuit în Cluj, de aproape 500 metri pătrați, o casă în Harghita și o casă de vacanță în Mureș, dar și două apartamente. Deține și o casă de peste 500 de metri pătrați în Ungaria. Aceasta a mai trecut că ar fi vândut un teren în Vama Veche pe care a luat aproape 400.000 de euro.

Vama Veche este o destinație preferată de parlamentarii UDMR pentru vânzarea și cumpărarea de proprietăți

La capitolul număr de apartamente, conduce senatorul István-Loránt Antal. El are șapte în România și unul în Budapesta (140 de metri pătrați, cumpărat în 2020). Mai deține și o un spațiu comercial în Brașov și un Range Rover Evoque. Colecția sa de ceasuri și tablouri se ridică la 50.000 de euro. Anul trecut a vândut un imobil și un teren aferent cu 240.000 de euro. Proprietatea era în Cluj.

Unii au conturi în țara vecină

Deputatul Hajdu Gábor deține conturi în Ungaria în care se găsesc peste 7.500 de euro. Chiar și un credit de 160.000 de euro a fost făcut tot în Ungaria. Însă, are și un credit ipotecar la o bancă românească. A contribuit și el cu peste 120.000 de lei în campania electorală a partidului care l-a trimis în Parlament.

Parlamentarul Kelemen Attila este un caz atipic. El nu deține proprietăți sau bunuri în Ungaria sau în Ținutul Secuiesc. Deputatul UDMR are trei terenuri intravilane în județul Dolj și un apartament, primit donație, în Deva. A avut venituri salariale de puțin peste 37.000 de lei și dividende de peste 20.000 de lei.

Kelemen Hunor (stânga) cu Cseke Attila, cel care a contribuit cel mai mult financiar la campaniile electorale UDMR din 2020

Parlamentarul Zakarias Zoltán și-a cumpărat anul trecut un teren intravilan la Vama Veche, cu o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Tot anul trecut a făcut un împrumut de 68.000 de lei pe care vrea să-l plătească din veniturile de parlamentar, asta pentru că anul de plată este 2021. Konczei Csaba este unul dintre puținii parlamentari UDMR - și nu numai - care deține în declarația de avere un autoturism Dacia, model Solenza, din 2004.

Contribuția din campanie

Parlamentarii UDMR au împrumutat partidul anul trecut, an de campanii electorale, cu sume cuprinse între 25.000 de lei și 95.000 de lei. Seres Dénes stă bine la proprietăți imobiliare, are zece terenuri în Sălaj. Mai sunt trecute în declarația de avere două apartamente și o casă de locuit. Cu 40.000 de lei a contribuit la campania UDMR. Farago Petru a dat 55.000 de lei la partid. Și Csep Éva-Andrea a contribuit cu 50.000 de lei. Irina Elisabeta Kovasc a împrumutat UDMR doar cu 35.000 de lei.

Reamintim că banii dați de acești parlamentari ca împrumut la UDMR vor fi restituiți de fapt de Autoritatea Electorală în cursul acestui an, asta în condițiile în care tranzacțiile au fost legale.

Ce averi au liderii UDMR

Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, deține o casă de locuit de 190 de metri pătrați în Cluj-Napoca și este pasionat de călătoriile într-o rulotă, asta pentru că deține așa ceva. A împrumutat partidul cu 70.000 de lei.

Președintele partidului, Kelemen Hunor, deține două terenuri agricole: unul în Harghita (4.000 metri pătrați) și unul în Cluj (peste 700 de metri pătrați). Deputatul mai deține și trei terenuri intravilane. Hunor are și trei case de locuit, două în Cluj-Napoca și una în Cristuru-Secuiesc. Cea mai mică dintre locuințe are 110 metri pătrați.

Deputatul UDMR este și un iubitor de artă. El deține tablouri de 6.000 de euro, conform declarației de avere. Hunor nu primește doar indemnizația de parlamentar, peste 130.000 de lei, ci și salariu din partea UDMR, de 125.000 de lei pe an. Și soția sa este angajată la partid, având venituri anuale de 64.000 de lei.

Tanczos Barna se remarcă prin cele 17 conturi pe care le are deschise împreună cu familie, conturi în care se regăsește cam 200.000 de lei. El deține și cinci terenuri și o casa de locuit, toate în Harghita. Datoriile sale către o persoana fizică se ridică la 300.000 de lei.

Barna Tánczos este noul ministru al Mediului.

Cseke Attila-Zoltan a contribuit la partid înainte de a ajunge ministrul
Dezvoltării cu 95.000 de lei. Este cea mai mare sumă cu care parlamentarii maghiari au ajutat propria formațiune politică.

Deși nu are proprietăți imobiliare, senatorul Lóránd Turos este darnic, a acordat împrumuturi de peste 350.000 de lei.

Ce averi au reprezentații minorităților naționale, altele decât UDMR

Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale, ales deputat din partea Uniunii Armenilor din România, are două apartamente în București, pe care le deține împreună cu soția. Deputatul a trecut la venituri, atât salariul său de parlamentar, cât și veniturile obținute de cei doi băieți, unul dintre aceștia câștigând ca persoană fizică autorizată aproape o jumătate de milion de lei.

Reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Victor Ganț, are două terenuri intravilane în Timișoara, de 700 mp, respectiv de 400 mp, potrivit declarației de avere. Tot pe numele lui e trecută o casă de locuit de 431 mp și o casă la curte de 200 mp. Din declarația de avere, reiese că fiecare dintre soții Ganț are câte un autoturism Renault. În 2019, deputatul Ganț a investit într-un fond de investiții aproape 100.000 de euro.

Reprezentantul Partidei Romilor, Cătălin Zamfir Manea, deține un teren intravilan de 7.000 mp în comuna Săbăreni din județul Giurgiu. În declarația de avere, Zamfir nu a trecut nicio casă sau clădire. La capitolul datorii, deputatul rom are de dat înapoi o datorie de 25.000 lei către o persoană fizică, iar data scadentă este sfârșitul lunii martie 2021.

În declarația de avere, Zamfir nu a trecut nicio casă sau clădire

Reprezentantul minorității grecești din România, Dragoș Zisopol, a moștenit în 2020, prin intermediul soției, două terenuri agricole și două terenuri intravilane în Prahova. Zisopol are are două apartamente și 3 case de locuit, pe care le deține împreună cu soția, toate în județul Prahova. Are 3 depozite bancare, dintre care unul este de peste 600.000 de euro.

Potrivit declarației de avere a reprezentantului minorității turce, Iusein Ibram, acesta are, împreună cu soția, un teren intravilan de peste 1.000 mp, un apartament și o casă de locuit în județul Tulcea.