Parlamentul a aprobat astăzi într-o ședință online decretul emis luni de Klaus Iohannis privind starea de urgență. Au fost 445 de voturi „pentru", aleșii fiind de acord cu decretul președintelui.
Deputații și senatorii nu au putut aduce modificări decretului, iar recomandările și observațiile acestora au fost trimise Palatului Cotroceni și Palatului Victoria.
În sala de plen a fost prezentă doar conducerea Camerei Deputaților și Senatului și câte un reprezentant al Opoziției din Birourile Permanente. Liderii grupurilor parlamentare au putut interveni online în timpul ședinței.
Votul deputaţilor şi senatorilor s-a exercitat printr-o aplicaţie informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Fiecare ales a primit un user și o parolă pentru a putea vota.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat că activitatea Parlamentului nu se va suspenda chiar dacă ne vom afla în stare de urgență.
Îți mai recomandăm Starea de urgență deschide cutia Pandorei la restricții. Cum se poate închide presa?Din partea PSD a vorbit liderul grupului din Camera Deputaților, Alfred Simonis:
- Forțele politice au înțeles situația, vom rămâne la datorie
- În ceea ce privește decretul, mă așteptam ca decretul să fie însoțit imediat de măsuri din partea Guvernului. Poate nu am fi asistat astăzi la companii care și-au închis porțile
- Salut faptul că Guvernul a preluat două idei PSD, cele legate de șomajul tehnic și garanții guvernamentale pentru IMM-uri
- Guvernul nu a spus nimic despre plafonarea prețurilor la medicamente și alimente de bază, să nu îmi spună cineva că prețul cartofilor din Brașov depinde de cursul euro.
- Nu am văzut ca Guvernul să pună ceva despre ratele românilor și ale firmelor, mă așteptam să se ia o măsură curajoasă, am depus un proiect de lege. Am văzut puține măsuri concrete pentru salvarea firmelor
- PSD va vota acest decret pentru că înțelegem situația în care ne aflăm.
Președintele USR, Dan Barna, a spus în intervenția sa online.
- Avem prima ședință oficială online a Parlamentului, USR va vota pentru decretul de instituire a stării de urgență.
- Acum nu mai vorbim despre creștere economică, ci despre apărare și supraviețuire. Trebuie să ne ridicăm la înălțimea vremurilor prin care trecem. Sunt sute de mii de familii care se uită cu îngrijorare la ziua de mâine. Parlamentul României trebuie să muncească în continuare
- E fundamental ca statul să păstreze locurile de muncă
- Am propus o serie de măsuri, să reducem impozitarea salariilor pentru veniturile până în 2000 de lei, statul trebuie să se asigure că poate lăsa bani în economie, dacă economia se prăbușește
- Haideți să începem să spunem adevărul. Sunt problemele cu măștile, echipamentele, măștile, să ieșim din logica Colectiv că avem de toate, dacă ne spunem adevărul putem să luăm măsuri
- Vom vota acest decret, trebuie să funcționăm ca instituții cu toții
Președintele ProRomânia, Victor Ponta, a criticat măsurile anunțate de Guvern.
- Vom vota pentru acest decret, dar pentru că acum ne-ați dat și cuvântul, e datoria noastră să spunem niște lucruri pe care le știți
- E prea puțin și prea târziu ce adoptăm astăzi, dacă Guvernul nu ia nici o măsură din ce oamenii așteaptă.
- Așteptam că nu se mai fac executări pentru plata utilităților, că firmele nu mai plătesc contribuțiile, că până pe 15 septembrie nu mai plătesc rate.
- Joia trecută trebuia să avem guvern ca să mai pierdem timp, starea de urgență s-a declarat luni de parcă în weekend nu se putea.
- Ceea ce facem astăzi e prea puțin, prea târziu, românii se pot baza doar pe ei nu pe un guvern pe care nu l-am vrut.
Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a cerut ca subiectul să nu fie politizat.
- Lansez un apel la solidaritate, e timpul solidarității, era foarte important ca unii colegi să se abțină de la declarații de natură politică
- Vă solicit ca lucrările Parlamentului să nu fie suspendate, putem lucra în comisii și plen să putem lucra online.
- Am găsit stocuri zero la rezervele de stat și Ministerul Sănătăți, încercăm să găsim soluții.
Kelemen Hunor a vorbit în numele UDMR.
- UDMR va vota pentru decretul prezidențial privind starea de urgență. Este o provocare uriașă care va schimba lumea.
- Va fi cel mai important test al democrației noastre
- Cel mai important rămâne salvarea de vieți
Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale, a anunțat că va vota decretul privind starea de urgență.
- Grupul minorităților va sprijini toate măsurile pentru rezolvarea acestei crize, vom vota decretul.
- Suntem într-un război cu un inamic invizibil, trebuie să avem grijă și de cei care sunt în primă linie și de cei care sunt acasă
- Parlamentul lucrează este un lucru absolut pozitiv care va permite fluidizarea întregii activități legislative.
- E important să stimulăm agricultura și producția alimentară.
- Trebuie să luăm măsuri antispeculă.
- Va trebui să fim foarte atenți să vedem ce se întâmplă cu oamenii care stau acasă, plătesc rate la bănci, utilități, s-ar putea ca prin diminuarea veniturilor să nu mai poată face plățile acestea. Trebuie suspendarea pentru toată lumea la executarea pentru neplată.
- Sunt sectoare care își continuă activitatea în condițiile în care oamenii sunt destul de speriați și sectoare care își opresc activitatea.
- Poate nu ar fi rău să renunțăm la deficitul bugetar, dar să facem acest lucru atenție pentru a exista un echilibru între ajutoare și inflație.
- Sunt ferm convins că vom renunța și noi o perioadă la lupta politică și la toate exprimările populiste și vom încerca să lucrăm ca și cum sunteți cu toții într-o baricadă, suntem în războiul cu un inamic invizibil.
Deputatul Marius Pașcanu a intervenit pentru PMP.
- Inamicul umanității COVID ucide la întâmplare și stârnește panică. Ne putem apăra doar prin disciplină și solidarizare și respectând regulile.
- Vom vota clar pentru menținerea stării de urgență cu o serie de observații.
- Solicităm sprijinirea persoanelor vârstnice, e cea mai vulnerabilă, e nevoie de măsuri speciale.
- Solicităm negocieri la nivelul UE pentru ca în situația blocării multor state să existe un culoar verde pentru ca cetățenii români să poată ajunge în siguranță acasă.
- Orice demers de separare între românii buni și românii răi, români din țară și Diaspora e neavenit. Trebuie să vorbim în numele solidarității naționale. Cerem ca la nivelul celulei de criză de la Guvern să existe o legătură cu românii din Diaspora.
- Românii trebuie protejați de stat, oriunde s-ar afla.
- Se impune plafonarea salariilor și a pensiilor nesimțite. Întreaga clasă politică trebuie să aibă un singur obiectiv: să stabilizăm economia, să ne luptăm cu virusul.
Senatorul PSD, Robert Cazanciuc:
- Suntem prezenți într-un amfiteatru virtual pentru încuviințarea stării de urgență. Decretată pentru limitarea unor drepturi fundamentale, măsură vine să apere un alt drept fundamental: dreptul la ocrotirea sănătății.
- Azi dimineață am ascultat măsurile luate de Guvern. Domnul Orban pare că a fost ocupat aseară și nu a văzut medici abandonați, români îngrijorați că nu își mai pot plăti ratele, români abandonați în aeroporturi.
- Astăzi în prima linie avem mii de medici în prima linie fără echipamente, mii de oameni izolați. Vom încuviința starea de urgență, dar Guvernul nu trebuie să deturneze pentru interese particulare
Călin Popescu Tăriceanu (ALDE):
- Voi vota pentru legiferarea stării de urgență, care e luată însă cu mare întârziere
- Problema măsurilor economice nu e de lăsat pe planul doi, văd o acțiune timidă a Guvernului.
- În perioadă de criză, statul trebuie să finanțeze economia.
Ședința s-a încheiat după discursurile online și s-a trecut la votul pentru decretul privind starea de urgență.
Îți mai recomandăm Măsuri adoptate de Guvern: Înăsprirea pedepselor din Codul Penal, OUG privind șomajul tehnic, majorări de buget la Sănătate și InterneÎți mai recomandăm CORONAVIRUS.Recomandările partidelor privind starea de urgență trimise lui Iohannis