Cei doi s-au folosit de ocazia de a vorbi în cea mai importantă dezbatere a sesiunii Parlamenrului European de la Strasbourg, pentru a atrage atenția asupra promovării candidatului Călin Georgescu înaintea primului tur electoral.
„Vrem să știm cine s-a amestecat cu brutalitate și în mod grosolan în alegerile prezidențiale. Cine sunt acele entități străine, cine sunt acele companii care au cumpărat pe bani mulți și au influențat în mod brutal democrația”, a spus social-democratul Dan Nica.
Dan Barna (USR, membru al grupului liberal Renew) a cerut Comisiei Europene „ca o operațiune precum cea de la alegerile de duminică din România să nu mai poată fi posibilă”.
„Cer o preocupare adevărată pentru statul de drept, cer o aplicare strictă și clară a legislației privind rețelele sociale, mecanisme mai dure de combatere a dezinformării și de răspuns la războiul hibrid. Altfel, alegerile democratice s-ar putea să devină istorie”, a transmis Barna noii Comisii.
Europarlamentarii din alte țări UE au observat și ei situația din România.
Miercuri dimineață, lidera liberalilor, Valerie Heyer, i-a cerut directorului TikTok să vină în fața Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări despre rolul rețelei în alegerile prezidențiale din România.
„Facem apel la CEO-ul TikTok să vină să vorbească în această casă și să se asigure că platforma sa nu încalcă DSA”, a declarat Hayer, într-o conferință de presă de miercuri, referindu-se la Legea serviciilor digitale, regulamentul european pentru conținutul online.
„România este un semnal de alarmă: radicalizarea și dezinformarea pot avea loc în toată Europa cu consecințe dăunătoare”, a adăugat liberala, aliată a președintelui francez Emmanuel Macron.
Apelul lui Hayer vine la doar două zile după victoria șocantă a lui Călin Georgescu. El susține că nu a avut niciun sprijin de partid, iar sondajele nu au reușit să-i măsoare realist popularitatea.
Specialiștii se concentrează acum pe o campanie majoră de pe rețeaua TikTok pe care a condus-o în zilele dinaintea alegerilor.
Problema e pe lista noii Comisii
La rândul său, Comisia Europeană a fost informată de evenimentele din România.
Însă mandatul precedenților comisari se sfârșește săptămâna aceasta, iar noii comisari intră în funcție de săptămâna viitoare și încă-și învață portofoliile. Așadar, orice inițiativă puternică ar veni de la o instituție mai consolidată în prezent, precum Parlamentul European.
În ultimii ani, instituțiile europene au abordat subiectul dezinformării prin rețelele sociale, astfel că ar fi realistic ca și problema României să fie, într-un final, analizată de Bruxelles.
Roxana Mînzatu, confirmată miercuri în funcție, spune că va aborda cât de curând subiectul, din perspectiva ei de comisar pentru oameni, competențe și pregătire pentru situații de criză, portofoliu de care ține și educația.
„Sesizările transmise de România vor fi o prioritate [pentru noua Comisie, n.r.]. Ceea ce va ține de portofoliul meu, e pregătirea, educarea, apărarea cetățenilor noștri în fața riscurilor de dezinformare. Zona de educație digitală, educație media, face parte din proiectele de viitor pe care aș vrea să lucrez împreună cu statele membre”, a declarat miercuri Mînzatu presei române la Strasbourg.
„Ne dorim să sprijinim votanții de toate vârstele, să-i echipăm cu toate abilitățile, cu spiritul critic necesar pentru a-și putea extrage adevăr, informații de valoare din conținuturile care le sunt furnizate pe rețelele noi”, continuă comisara europeană.
Ea spune că, la nivel național, ANCOM este agenția responsabilă de implementarea regulamentului european privind serviciile digitale.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI