Președintele Klaus Iohannis va avea de ales între actualul premier interimar, Florin Cîțu, propus de PNL, și propunerea USR, care nu a fost dezvăluită încă. Partidele politice din fosta coaliție de guvernare au stabilit propunerile cu care merg luni la consultările de la Cotroceni.
UPDATE 16.10 La nicio zi de când l-a anunțat pe Florin Cîțu ca propunere de premier, Biroul Executiv Naţional PNL a decis vineri după amiază că nu va face nicio propunere pentru postul de premier la consultările de luni, de la Cotroceni, dacă nu se conturează o majoritate parlamentară. „Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional de azi, că în eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL. În eventualitatea în care nu se conturează o majoritate, decizia conducerii PNL este aceea de a nu se prezenta cu o propunere de premier la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni”, au anunţat vineri liberalii.
Știre inițială: Liberalii au anunțat, joi seară, că Biroul Executiv Naţional a decis, în unanimitate, ca la consultările de la Controceni să fie propus Florin Cîţu pentru funcţia de premier. Propunerea va fi validată, luni, în şedinţa Biroului Politic Naţional. Delegaţia care va participa la consultările cu şeful statului va fi formată din Florin Cîţu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.
„Partidul Naţional Liberal a decis în şedinţa Biroului Executiv Naţional, din această seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcţia de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîţu, prim-ministrul interimar, preşedintele PNL”, au transmis, joi seară, liberalii.
Îți mai recomandăm Palma lui Cîțu pentru Timișoara, Brașov, Craiova. „Cuțitul în spate” primit de USR, răzbunare și șantaj pentru PSD„Astfel, în conformitate cu articolul 89 litera o, BEX al PNL a decis, în unanimitate, ca propunerea pentru Biroul Politic Naţional al PNL, pentru funcţia de prim-ministru al României, pe care PNL o va face în cadrul consultărilor cu Preşedintele României, Klaus Iohannis, să fie preşedintele PNL, Florin Cîţu”, au mai precizat liberalii.
USR merge cu propuneri de reformă
Tot joi seară, USR a anunţat că delegaţia care va participa la consultările de luni de la Cotroceni. Delegaţia va fi condusă de preşedintele partidului, Dacian Cioloş, care va fi însoţit de Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.
„Biroul Naţional al USR a stabilit, într-o şedinţă, joi seară, delegaţia partidului pentru consultările de la Cotroceni: Dacian Cioloş, Dan Barna, Anca Dragu, Stelian Ion şi Cristian Ghinea.
Delegaţia USR va merge cu un mandat clar în privinţa reformelor pe care viitorul premier trebuie să le îndeplinească într-un calendar asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare”, a transmis, joi seară, USR PLUS.
Biroul Naţional al USR a mai adoptat câteva decizii cu privire la acţiunile parlaentarilor în perioada următoare.
„Biroul Naţional al USR a analizat mai multe soluţii la creşterea preţurilor la energie şi gaz şi a stabilit că parlamentarii USR vor propune săptămâna viitoare un pachet de măsuri care să ajute atât consumatorii casnici, cât şi IMM-urile şi instituţiile publice în această iarnă. USR susţine nevoia urgentă de a sprijini consumatorii, în primul rând prin reducerea impactului pe care statul îl are direct asupra creşterii preţurilor prin accize şi TVA, urmată de măsuri de compensare adiţionale”, a mai transmis formaţiunea.
Tot joi seară, Biroul Naţional al USR a propus ca parlamentarii să elaboreze o iniţiativă legislativă prin care să fie introduse criterii de transparenţă pentru alocarea banilor din fondul de rezervă al Guvernului.
Îți mai recomandăm Guvernul Cîțu a căzut | Primele reacții după votarea moțiunii de cenzură„Decizia a fost luată în contextul în care premierul demis Florin Cîţu se foloseşte fără scrupule de fondul de rezervă al guvernului în ultimele zile la Palatul Victoria. În prezent, regulile după care se împart aceşti bani sunt cele stabilite de Liviu Dragnea, din dorinţa sa de a da bani preferenţial către primari şi consiliile judeţene”, a mai transmis USR.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, la Cernavodă, că va începe consultările cu partidele, pentru formarea unui nou Guvern, luni, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a criticat USR pentru căderea guvernului
Inițial, după căderea guvernului, Klaus Iohannis a spus că va chema partidele la Cotroceni abia săptămâna viitoare, neprecizând vreo zi. Apoi, a atacat în două rânduri USR-ul.
Preşedintele a explicat, joi, la Cernavodă, de ce nu s-a grăbit să declanşeze consultările cu partidele pentru formarea unui nou guvern, după moţiunea de cenzură, el acuzându-i pe cei care au votat moţiunea că nu au niciun plan şi că, astfel, le lasă câteva zile să se calmeze şi să revină cu picioarele pe pământ.
„Crizele politice, de regulă nu se pot rezolva foarte repede, pentru că ele se întâmplă când politicienii nu se mai înţeleg între ei sau apar orgolii, sau apar ţâfne, cum am numit-o ieri. Am asistat la un entuziasm total nemotivat şi deplasat în Parlament, că a fost dat jos Guvernul, şi s-au lăudat că ce au făcut ei pentru români. Ei, ei pentru români au făcut că au dărâmat Guvernul în plină criză pandemică şi plină criză energetică”, a spus preşedintele.
Klaus Iohannis a continuat: „Una peste alta, eu rămân la părerea mea, că această chestiune denotă un cinism care se ascunde la unii sub masca reformismului, la alţii sub masca cică grijii pentru români, şi aşa mai departe. Deci, orice am fi avut nevoie, numai de asta, acum, nu. Însă lucrurile s-au întâmplat şi partidele nu se mai înţeleg între ele, nici câte două, dar câte trei, câte avem nevoie pentru a forma o majoritate”.
Îți mai recomandăm Un miliard pentru primari din pușculița premierului Cîțu | Marii câștigători sunt de la PNL și UDMRKlaus Iohannis a admis că ar fi putut să pornească imediat consultările cu partidele, dar nu a vrut să o facă.
„Le-am lăsat un pic de timp, politicienilor şi partidelor, să se calmeze, să îşi dea seama că nu au rezolvat nimic şi că au dărâmat Guvernul fără să aibă cea mai vagă idee ce se poate pune în loc. Şi umblă toţi cu tot felul de poveşti, care mai de care mai neverosimile. Unii că să se refacă coaliţia ca şi cum nu s-a întâmplat nimic, dar s-a întâmplat. Alţii, că vor anticipate, ceea ce tocmai am spus că este foarte puţin probabil să avem vreodată, pe această Constituţie. Alţii de fapt nu vor nimic, decât circ şi suspendarea preşedintelui, ceea ce este de-a dreptul caraghios într-o criză politică. Şi atunci, le las câteva zile să se calmeze, să revină cu picioarele pe pământ şi să încercăm, prin consultări, să găsim o soluţie”, a spus preşedintele.
Îți mai recomandăm Strategia lui Cîțu | Premierul negociază un guvern minoritar susținut de parlamentari PSD