Partidul Kremlinului strigă „Victorie” în alegerile locale, iar Erdogan amenință UE, uitând de Nastratin Hogea. Revista presei europene

Nastratin Hogea într-un parc de distracții din Ankara.

Presa rusă se ocupă pe larg în această dimineață de alegerile locale de ieri, care au fost un test pentru partidul puterii, Rusia Unită, la un an distanță de alegerile legislative și la o lună după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Atunci când s-a simțit rău în avion, Navalnîi se întorcea de altfel din Siberia, unde mersese tocmai ca să se asigure de starea pregătirii și supravegherii democratice a alegerilor locale.

Partidul Rusia Unită strigă deja „Victorie” peste tot. Optsprezece din cele 41 de regiuni care au votat ieri au ales guvernatori; 11 au avut legislative regionale; 22 de orașe au votat pentru municipale; și au mai fost și alte alegeri locale. În plus, s-au organizat patru alegeri parțiale pentru locuri vacante în Duma de Stat.

Grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos, într-un raport publicat în iulie, constatase că puterea a folosit pandemia ca scuză pentru a face votul „și mai opac și supus manipulării”.

Raportul a concluzionat atunci că alegerile s-au organizat „ în cel mai prost cadru legislativ din ultimii 25 de ani”. Cu toate astea, Izvestia o citează pe șefa Biroului Electoral Central, Ella Pamfilova, care anunță „o absență cvazi-totală a încălcărilor regulamentului votării”.

În Tomsk, unde Navalnîi a fost otrăvit, aliații lui au obținut o victorie simbolică, cum o notează la München Süddeutsche Zeitung: două locuri în consiliul municipal. Opoziția rusă mai anunță și că a câștigat în Novosibirsk, al treilea oraș al țării, dar vor trebui așteptate rezultatele oficiale, care vor veni azi.

Brexit nu foarte fair play

Cum o rezumă Le Monde, sâmbătă 12 septembrie Boris Johnson și-a justificat intenția de a reveni asupra acordului Brexit, semnat tot de el, prin existența «amenințării» că Uniunea Europeană (UE) ar putea instaura un «blocus alimentar» în Irlanda de Nord. Ministra irlandeză a justiției a respins de îndată asemenea acuzații.

Johnson a mai spus, pentru Daily Telegraph, că UE este o „amenințare la adresa integrității teritoriale” a Marii Britanii. El se referea la acel acel backstop, o plasă de siguranță juridică pentru a evita ridicarea unei adevărate frontiere solide în Irlanda. Respectivul backstop, potrivit acordului deja semnat și pe care Johnson nu mai vrea să-l respecte, ar face ca Marea Britanie să rămână de facto în uniunea vamală cu UE, permițând fluxul de mărfuri și oameni între Irlanda de Nord și statul irlandez ca și până acum.

UE a amenințat Londra cu o acțiune în justiție și a dat un ultimatum pentru renunțarea la o asemenea lege.

Cum o scrie The Observer, Johnson și coteria lui de „anarhiști în costum” sunt pe cale de a distruge tot ceea ce lumea vedea odinioară ca fiind ce au englezii mai bun. Duse sunt independența justiției, succesul BBC, imparțialitatea funcționarilor publici și autoritatea parlamentului. Dispărut e vestitul fair play. Boris Johnson a săpat în toamna trecută până și autoritatea reginei, mergând la ea să îi ofere sfaturi în legătură cu Brexit, ceea ce legea nu permite. Acum, toate acestea culminează cu terfelirea unui acord internațional deja semnat. Johnson e așadar pe cale de a viola un tratat pe care tot el l-a negociat în urmă cu mai puțin de un an.

Boris Johnson e însă din ce în ce mai criticat chiar de dreapta partidului Tory pentru legislația lui despre piața internă care modifică unilateral tratatul cu UE (textul aici). Nu altul decât ministrul justiției, Robert Buckland, a dat de înțeles, potrivit The Times, că ar putea să demisioneze dacă Johnson încalcă astfel legea. Cum o notează The Guardian, Johnson este foarte criticat pentru asta până și de predecesoarea sa, Theresa May. Foștii premieri John Major și Tony Blair au scris împreună un bilet de opinie despre asta în Sunday Times.

Cum a remarcat-o și ultraconservatorul Michael Howard (fost lider al partidului și fost ministru de interne), procedând astfel, pe lângă pierderea autorității morale, Marea Britanie nu va mai avea nici dreptul să critice Rusia, Iranul sau China atunci când acestea încalcă dreptul internațional. Marea Britanie se îndreaptă astfel spre statutul de „rogue nation”.

„Rogue nation”: Erdogan îl amenință pe Macron

În contextul de „rogue nation”, iată că Recep Tayyip Erdogan l-a amenințat pe Emmanuel Macron, ba chiar întreaga UE, cum o constată Le Monde: “Nu căutați pricină Turciei”. Erdogan reacționa astfel în fața criticilor emise de Emmanuel Macron în cadrul disputei dintre Turcia și Grecia în Mediterana de est, unde Turcia forează în căutare de gaz. Turcia revendică dreptul de a exploata hidrocarburile într-o zonă maritimă despre care Grecia afirmă că se află sub suveranitatea sa.

Erdogan a mai spus, într-un discurs la Ankara, că dat fiind trecutul său colonial Franța «nu are lecții de dat umanității». Cum o notează la Istanbul cotidianul, devenit practic vocea guvernului, Sabah (Dimineața), Erdogan l-a numit pe Macron «arogant» și i-a transmis: «o să ai probleme cu mine» (vorbindu-i cu „tu”: „sen”).

Tot Sabah, în versiunea sa în engleză de astă dată, notează că Statele Unite se declară ”profund îngrijorate” de acțiunile Turciei în estul Mediteranei, cum a spus-o secretarul de stat Mike Pompeo, în vizită în Cipru, unde s-a întâlnit cu liderul grec al insulei, Nicos Anastasiades. Pe acest fundal, premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis a anunțat un «important» program de achiziționare de armament și o reorganizare a forțelor armate ale țării. Grecia își va procura astfel 18 avioane franceze de tip Rafale, 4 fregate și 4 elicoptere și va purcede la recrutarea a 15.000 de militari suplimentari, în ceea ce La Repubblica, în Itaila, numește o „strategie pluridimensională”.

Totuși, Turcia și-a retras ieri în port principala navă aflată în centrul tensiunilor, ceea ce în Grecia editorialul din Ekathimerini consideră „o rază de speranță”.

Umorul în islam

Cum o anunță în Franța Libération, Al Qaida amenință iarăși Charlie Hebdo, pentru că au republicat caricaturile cu Mahomed.

În acest context, Le Monde are un articol dedicat lui... Nastratin Hogea, în care se aduce dovada că a existat odinioară un islam satiric. Nastratin Hogea (mollah Nasreddine) nu este, desigur, câtuși de puțin un personaj din folclorul românesc sau balcanic, ci e un bufon universal al lumii musulman, cunoscut din Balcani până la uigurii din China, trecând prin Afganistan.

Turcii, în special, au construit o întreagă mitologie în jurul lui Nastratin Hogea, care nu este doar un hagi, cineva care a mers la Mecca, precum la noi Hagi Tudose, ci e un autentic mollah, un mula, un cleric musulman, echivalentul unui preot.

Bufon universal, „naiv și viclean, mincinos și sincer”, Nastratin reprezintă esența umanului în tradiția musulmană. El are un mausoleu în Akșehir, în Turcia. Turcii consideră că el a trăit în sec. XIII și chiar că s-a opus marelui poet mistic Rumi, ba chiar că ar fi fost el însuși un mistic, un sufi, un derviș rătăcitor, așa cum l-a descris și la noi Ion Barbu.

Nastratin e cel care îi ridiculizează pe mai-marii lumii, sau care ne face să vedem absurditatea vieții.

Molla Nasraddin a fost și numele unei reviste politico-satirice publicată în Azerbaidjan între 1906 – 1931 și care a jucat un rol important în revoluția constituțională iraniană, care a dus atunci la crearea primului regim parlamentar dintr-o țară musulmană.

Tocmai un asemenea personaj cum a fost Nastratin Hogea pare a lipsi astăzi cu totul din lumea musulmană, și nu Erdogan ar fi primul care ar râde la glumele insolentului molah rătăcitor.