Ridicarea restricțiilor în multe state, care reaprinde apetitul și nevoia românilor pentru călătorii și vacanțe, dar mai ales contextul internațional au făcut ca foarte multe familii să solicite pașapoarte pentru copii.
În București, primele zile disponibile pentru programări online sunt în iunie, în timp ce la Iași nu mai sunt locuri libere deloc. Cel puțin deocamdată, pentru că pe fondul extinderii programului de lucru pot fi introduse noi locuri, cum s-a întâmplat în județul Cluj.
Programarea anticipată pentru depunerea actelor de eliberare a pașaportului se poate face cu maxim 90 de zile înainte.
„I-am făcut fetiței celei mari pașaport, pentru că îi expira. Mie și soțului nu ne-am făcut inițial, iar când ne-am hotărât am reușit să ne programăm doar pentru finalul lunii mai. Contează într-adevăr și contextul, pentru că toată lumea e speriată, în caz de ceva vrem să putem ieși din țară fără probleme. Mai ales cei cu copii nu vor să se riște (să nu poată părăsi țara, n.red.)”, ne-a povestit Bianca Ioja, la ieșirea de la Serviciul de Pașapoarte Cluj-Napoca.
„Dublă motivație”: vacanța și contextul
Și alte familii cu copii așteptau să intre pentru depunerea sau ridicarea documentelor.
„Cred că la mulți, ca și la noi, e o dublă 'motivație': vacanța pe de o parte dar și cazul în care lucrurile se complică. Nu vreau să ne panicăm, îmi place să cred că e vorba de prima situație. Inițial glumeam, că dacă situația escaladează mergem în Australia, Noua Zeelandă, dar gluma parcă nu mai e așa amuzantă”, ne-a declarat Alex Sabău (29 de ani), venit să depună actele pentru pașaportul băiatului de 3 ani.
Dacă persoanele care ajung la ghișee s-au programat pentru obținerea pașaportului cu una-două săptămâni înainte, termenul de așteptare s-a prelungit semnificativ ulterior, aproape de la o zi la alta.
În urmă cu o săptămână erau programări valabile pentru aprilie, apoi pentru luna mai, iar miercuri pentru luna iunie.
„Am încercat să fac o programare pentru pașaportul copilului, care expira și efectiv nu am găsit loc la Cluj până în luna mai. E foarte frustrant ca în contextul actual să nu găsești loc și să fii nevoit să mergi sute de kilometri în alte județe sau să aștepți câteva luni”, ne-a povestit Mihaela, o altă clujeancă nevoită să să-și procure documentul.
La program nou, locuri noi
Dacă joi, 10 martie, la Cluj nu mai erau programări disponibile deloc, după-amiază au fost introduse poziții în platformă pentru toată luna mai. Mai mult, pentru câteva minute au apărut locuri și pentru câteva zile din martie și aprilie.
Explicația este dată de extinderea programului de lucru.
„Începând din 14 martie prelungim programul de lucru, de luni până vineri de la 8 la 20, plus în weekend, în intervalul 8-16. Astfel am putut să introducem noi locuri în platformă, în curând vor apărea și locurile pentru zilele de weekend”, ne-a declarat prefectul județului Cluj, Irina Munteanu.
Programul fusese extins inițial, la fel ca și în alte județe cu un număr mare de solicitări, până la 18.30.
Creștere spectaculoasă a cererilor
În prima săptămână din martie 2022, la Serviciul de Pașapoarte Cluj-Napoca au fost 1.800 de cereri de pașaport, de aproape patru ori mai multe decât în martie 2021. Și în februarie numărul cererilor (3.800) s-a dublat față de luna februarie a anului trecut.
„Sunt mai mulți explicații, în general în această perioadă erau cereri destul de multe, acum cu atât mai mult cu cât s-au ridicat sau se ridică restricții în mai multe state și lumea vrea să plece și în concediile mult așteptate, apoi e desigur și contextul, care poate stârni neliniște”, a explicat Irina Munteanu.
2.800 de cereri procesate pe zi, în capitală
București și Iași sunt, alături de Cluj, cele mai solicitate locuri pentru emiterea pașapoartelor în această perioadă. Și în județe precum Suceava sau Timiș programări sunt disponibile doar de la final de aprilie încolo.
„A fost o creștere graduală a cererilor, cam de două săptămâni am observat acest trend, estimăm că va crește și mai mult. În prezent procesăm aproximativ 2.800 de cereri pe zi. Suntem de mai bine de o săptămână cu program extins, 8-20, singura problemă e să facem față numărului de solicitări”, a declarat subprefectul Jean Badea, pentru Europa Liberă.
Solicitările se depun în cele două puncte de lucru ale Serviciului Comunitar de Pașapoarte din subordinea Prefecturii București: în incinta mall-ului Park Lake, din sectorul 3, (20 de ghișee) și în sediul de la Plaza România, de pe bulevardul Timișoarei, din sectorul 6 (12 ghișee).
Dacă în alte județe prezentarea la ghișeu se face încă doar cu programare, în capitală aproape jumătate din cererile procesate sunt fără programare prealabilă.
„La noi, în capitală, ajung oameni de peste tot, nu îi putem refuza pur și simplu, mai ales că sunt mulți cu copii. Am gândit și în funcție de acest lucru numărul de ghișee, ca în momentul în care este un loc liber poate intra la rând și o persoană neprogramată, cu bilet de ordine”, a completat subprefectul.
Platforma afișează ca disponibile pentru București ultima zi din mai și primele din iunie, conform interogărilor făcute la ora publicării articolului.
Fără locuri disponibile și la Iași
Un val uriaș de cereri pentru pașaport se menține și în județul Iași, unde programările pentru următoarele trei luni s-au epuizat de asemenea.
Aproximativ 3.000 de cereri au fost procesate între 1-8 martie. Programul a fost prelungit și aici, începând de miercuri, de la 8.00 la 20.00, dar platforma de programări nu mai indica încă de miercuri niciun loc disponibil.
Acest fapt e explicabil și prin apropierea municipiului de granița cu Republica Moldova, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Iași, Felix Guzgă.
„Programările s-au dus foarte departe în timp, foarte repede. Ni se adresează foarte mulți cetățeni din Republica Moldova, care au dublă cetățenie, care își fac pașaportul la Iași. Mulți utilizează procuri, dosarul e mai complicat și durează mai mult”, ne-a declarat el.
De patru ori mai multe cereri în martie, față de anul trecut
La nivel național, în intervalul 1-8 martie 2022 s-au înregistrat cu peste 300% mai multe programări online față de același interval din 2021. Creșterea numărul cererilor depuse efectiv în aceleași intervale este încă și mai mare, de peste 400%, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Creșterea este mare și față de începutul de februarie 2022: 121% în privința programărilor și aproape 200% la cereri depuse.
Într-o singură zi, la nivel național s-au efectuat 48.593 de programări, pentru peste 85.000 persoane, în scopul prezentării la ghișeu în următoarele de 90 de zile.
„Prezentarea la ghișeu se face cu programare online, dar sigur că sunt tot fel de situații, umane până la urmă. Când vin persoane cu copii, sau care necesită o deplasare urgentă, nu poți să îi refuzi. Facem eforturi să putem prelua toate cererile”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Referitor la explicațile creșterii vertiginoase a numărului de cereri, aceasta a spus că ridicarea restricțiilor în România și în alte state europene are o contribuție importantă.
Măsurile luate
Autoritățile au anunțat că au luat mai multe măsuri pentru a evita supra-aglomerarea la ghișee: prelungirea programului de lucru, inclusiv în weekend, dar și relocarea dosarelor din județe foarte solicitate spre unele cu grad mai puțin de încărcare.
„În 20 de județe, unde s-a înregistrat un număr semnificativ de cereri a fost prelungit programul de lucru cu publicul cu cel puțin două ore”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne.
Aproape 4.000 de cereri au fost relocate între 3-9 martie de la București, Constanța, Iași și Suceava către alte peste județe cu o încărcare mai mică.
De asemenea, structura Direcției Generale a Pașapoartelor București a fost suplimentată cu 20 de persoane.
În ciuda numărului mare de solicitări de pașapoarte, termenul de eliberare a documentelor este între 2-3 zile, față de 15, cât este termenul legal admis.