UPDATE -
Aproximativ 300 de credincioşi s-au adunat vineri după-amiază în fața Catedralei Mitropolitane din Iași și au protestat împotriva restricțiilor impuse de autorități. Oamenii au trecut de la rugăciune și cântece religioase la discuții aprinse cu Jandarmeria. Forțele de ordine nu au intervenit, i-au lăsat pe oameni să își ducă la bun sfârșit manifestul, în ciuda faptului că s-a creat o aglomerare de oameni și mulți nu poartă măști, transmite Digi 24.
Iașiul se află pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește rata de noi îmbolnăviri cu coronavirus.
Între timp, s-a încheiat și ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a decis că nu se schimbă regula stabilită, aceea ca până pe 15 octombrie să nu fie permis accesul în Catedrală pentru credincioșii care nu au în buletin domiciliul în municipiul Iași. Au fost admise doar niște excepții, de natură organizatorică: personalul de la Ahiepiscopie, studenții de la Teologie și voluntarii care ajută la organizarea sărbătorii de Sfânta Parascheva.
Știrea inițială
Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a făcut vineri seară un „apel la coresponsabilitate şi cooperare pentru a evita constrângeri excesive”, exprimându-și speranța că autoritățile ieșene vor reveni asupra deciziei de interzicere a pelerinajului la moaștele Cuvioasei Parascheva și se arată nemulțumit de măsura „discriminatorie” luată fără consultarea BOR.
El spune că „interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este „o măsură disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”.
Îți mai recomandăm Restricții de Sf. Parascheva. Numai pentru ieșeni, fără atingerea racleiPatriarhul spune că Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, „s-a pregătit intens și foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ținând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare” și că această pregătire temeinică, în cooperare cu autoritățile locale, era o garanție că pelerinajul de la Iași și cel care ar trebui să aibă loc în curând la București, pentru sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ar fi fost un „un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios.”
BOR, prin vocea Patriarhului, spune că măsurile restrictive „trebuie să aibă un solid temei legal și că trebuie să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu” și își exprimă speranța că, „pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva”, se va reveni cât mai curând asupra „măsurii excesive” de interzicere a pelerinajului de la Iași.
Îți mai recomandăm Florentin Pandele cere BOR să aducă moaștele Sf.Parascheva la Voluntari