Amânări succesive ale summitului UE privind pachetul de relansare. Întâlniri bilaterale

Liderii UE la Bruxelles

UPDATE - Summitul liderilor UE a fost reluat la 19.30 GMT (22.30 ora României), a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului, Barend Leyts.

Liderii Uniunii Europene pare că vor ajunge la un acord privind planul de relansare economică post-pandemie, duă ce președintele summitului a prezentat o nouă propunere de a elimina decalajele dintre ele.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat că este încrezător că soluția de compromis pe care a oferit-o celor 27 de șefi de stat sau de guvern ar putea fi baza pentru înțelegerea privind cu privire la fondul de recuperare de 750 de miliarde de euro, despre care mulți spun că este esențial pentru a elimina îndoielile cu privire la viitorul blocului, 360 miliarde euro pentru credite și granturi de 390 miliarde euro, transmite Reuters.

Pentru bugetul multianual 2021 - 2027 se propune o valoare de 1.074 miliarde euro. Comisia va propune o taxă pe bunurile importate din state cu standarde reduse în ceea ce privește emisiile de carbon în 2021, urmând a fi introdusă în 2023. ​

„Știu că ultimii pași sunt întotdeauna cei mai dificili, dar ... sunt convins că un acord este posibil", a spus Charles Michel reporterilor înainte de a se îndrepta înapoi către liderii UE.

***

Negocierile dintre șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE privind pachetul de relansare economică post Covid au fost amânate luni de patru ori lăsând loc întâlnirilor bilaterale, menite să ajute la obținerea unui compromis, anunță Agerpres.

Programat să înceapă luni la prânz, summitul UE a fost amânat de trei ori până la ora 16.00 GMT (ora 19.00 a României).

În acest timp, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, încearcă să găsească soluţii acceptabile pentru toată lumea, în special în chestiunile care pun cele mai multe probleme:

  • raportul dintre credite şi granturi (fonduri nerambursabile),
  • condiţiile care trebuie îndeplinite pentru accesarea acestor fonduri
  • contribuţiile naţionale pentru viitorul buget multianual.

Cât privește raportul dintre credite și granturi, ultima propunere de compromis a fost ca suma pentru granturi (fonduri nerambursabile), pentru care Comisia Europeană a propus să fe de 500 de miliarde de euro, să se reducă la 390, urmând ca diferența de 110 să meargă la credite, pentru care Comisia propunea 250 de miliarde de euro, adică jumătate din suma propusă pentru granturi, ceea ce ar însemna o echilibrare a raportului dintre cele două, dând astfel satisfacție țărilor din Nordul Europei, nemulțumite de generozitatea Comisiei față de Italia și Spania, țările cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

Declarații ale liderilor UE

Emmanuel Macron - Discuțiile se reiau "cu speranța posibilă a unui compromis. Nimic nu a fost finalizat încă, rămân deci extrem de prudent", a declarat Emmanuel Macron luni, la sosirea la Consiliul European.

„Există prezent un spirit de compromis, au existat momente foarte tensionate și momente care vor fi cu siguranță încă dificile", a spus el înainte ca președintele Consiliului European Charles Michel urmează să facă propria propunere, despre care Macron spune că „trebuie să fie neapărat o propunere de compromis" și care „să păstreze ambiția pentru marile noastre politici europene din viitor, în special politica pentru climă, suveranitate, digital sau în privința tineretului, și ambiția pentru planul de relansare. Aceasta este condiția pentru solidaritatea noastră și pentru stabilitatea Uniunii Europene și a Zonei Euro."

Angela Merkel - „Discuțiile au fost incredibil de dificile (...) Noaptea trecută, la capătul unor lungi negocieri, am găsit cadrul unui posibil acord. Este un pas înainte și dă speranța că un acord ar putea fi atins azi, cel puțin că un acord este posibil."

Cei doi lideri au fost sursa de inspirație pentru Comisie cu cele 500 de miliarde de euro pentru granturi și îndatorare comună, o schimbare la 180 de grade pentru Angela Merkel, care s-a opus mult timp acestei idei.

Îți mai recomandăm La Bruxelles, târguielile în jurul ieșirii din criză se eternizează