Patru dintre presupușii agresori ai jurnaliștilor au fost plasați sub control judiciar

Mihai Dragolea a depus plângere penală la București pentru ca ancheta să demareze de aici.

Patru din cei 20 de bărbați care l-ar fi bătut pe jurnalistul Mihai Dragolea și pe activistul de mediu Tiberiu Boșutar au fost reținuți, fiind încarcerați în arestul Poliției Suceava.

UPDATE Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au dispus eliberarea celor patru persoane, cercetate pentru ”lovire sau alte violențe” și ”purtare abuzivă” și cercetarea lor sub control judiciar.

„La data de 18.09.2021 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 4 inculpaţi cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi a infracţiunii de purtare abuzivă. În fapt s-a reţinut că, în ziua de 16.09.2021, în locul denumit Pârâul Rusului de pe raza comunei Panaci, judeţul Suceava, cei patru inculpaţi au lovit cu pumnii şi picioarele trei persoane vătămate ce realizau un documentar despre tăierile ilegale de arbori din păduri. Una dintre persoanele vătămate a fost supusă unui tratament degradant. Totodată, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a dispus luarea măsurii preventive a controlul judiciar faţă de cei patru inculpaţi”, informează un comunicat transmis sâmbătă.

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că este „de neînțeles” ce s-a întâmplat pentru că exploatările de pădure de acolo erau „legale”.

Inspectoratul de Poliție Suceava a dispus reținera a 4 dintre cei 20 de bărabați care i-au bătut cu brutalitate pe cei doi ziariști și pe activistul de mediu.

În cursul acestei zile, poliţiştii au documentat şi probat activitatea infracţională a persoanelor implicate în agresarea, la data de 16.09.2021, a unui activist de mediu şi a doi cameramani, pe raza unui ocol silvic privat, din zona comunei Panaci. Peste 30 de poliţişti din cadrul IGPR şi IPJ Suceava au desfăşurat activităţi investigative şi de cercetare penală, în sistem integrat, fiind depuse diligenţele necesare pentru exprimarea şi obţinerea calităţii procesuale a victimelor, dar şi pentru probarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite de comiterea faptelor”, a transmis, vineri noapte, IPJ Suceava.

Sursa citată a precizat că au fost continuate activităţile de cercetare în teren şi s-au desfăşurat activităţi investigative pentru stabilirea cercului de suspecţi şi individualizarea gradului de participaţie penală.

12 persoane au fost conduse la audieri la sediul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei, la finalul activităţilor procedurale, faţă de 4 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 24 si 44 de ani, domiciliaţi în comunele Şaru Dornei şi Panaci, fiind dispusă măsura reţinerii, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi purtare abuzivă”, au mai transmis poliţiştii.

Doi jurnalişti şi un activist de mediu care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România au fost bătuţi de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, ziaristul Mihai Dragolea descrie prin ce a trecut.

Îți mai recomandăm Mihai Dragolea, jurnalistul bătut în timp ce documenta mafia pădurilor din Bucovina: „Vorbim de Estul sălbatic al Europei”

Șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a luat poziție față de cele petrecute: „Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare de informația apărută în presă, potrivit căreia doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi într-o pădure din județul Suceava în timp ce îşi făceau meseria.

Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria. Informaţiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnalişti, căci ei sunt cei care asigură transparenţa”.