Paul Manafort, fostul șef al campaniei lui Donald Trump, a primit o condamnare la patru ani de închisoare

Această ilustrație îl descrie pe Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui Donald Trump, ascultând sentința de circa 4 ani de închisoare într-un scaun cu rotile

Corespondență de la Washington

Judecătorul districtual, TS Ellis a decis ca ceea ce ceruseră procurorii este prea mult, spunându-le celor care ar putea considera că a fost prea blând “mergeți și petreceți o zi într-un penitenciar federal. El va fi acolo 47 de luni”.

Manafort a fost prezent în sala de tribunal, purtând uniforma de pușcăriaș și aflându-se într-un cărucior de invalid. Procurorii l-au prezentat pe fostul lobbyist ca fiind un trișor incorijibil, căruia trebuie să i se dea o lecție, pentru a înțelege seriozitatea capetelor de acuzare. Manafort spune că este doar o victimă colaterală a investigației lui Robert Muller, care anchetează posibilitatea unor legături între campania lui Trump și Rusia.

La proces, Manafort a fost găsit vinovat că a ascuns și s-a sutras de la plata impozitelor pentru milioane de dolari, câștigați din activități de lobby în favoarea unor politicieni ucrainieni. El a ascuns fonduri în bănci europene și a făcut declarații mincinoase pentru a obține împrumuturi, atunci când și-a pierdut protectorii.

Explicându-și decizia, judecătorul a spus că trebuie să țină cont de întreaga viață a lui Manafort, dovezile că acesta s-a dovedit un “prieten devotat”, o “persoană generoasă”,dar toate aceste aspecte pozitive nu pot să facă uitate delictele pe care le-a comis. Judecatorul s-a arătat înțelegător față de consultantul republican care, de-a lungul anilor, a lucrat în campanii pentru președinții Gerald Ford, Ronald Reagan, George Bush tatăl și cel, mai recent. Donald Trump.

Înainte de sentință, Manafort l-a rugat pe judecător să ia în considerare cât de grea a fost ultima perioadă pentru el și familie. El a cerut compasiune spunând “știu că comportamentul meu m-a adus aici”.În replică, judecătorul s-a arătat surprins că Manafort nu și-a cerut scuze pentru actele comise, adaugând însă că sentința nu a fost influențată de această omisiune.

Manafort se afla de-acum nouă luni la închisoare, ceea ce însemnă că ar putea ramâne acolo încă circa trei ani. Dar el mai are un proces pe rol în statul Virginia.