Comitetul de pază al frontierei de stat din Belarus spune că interdicția intrării în țară pentru liderul catolicilor din Belarus, arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz, se datorează faptului că pașaportul său a fost anulat.
Biserica Catolică din Belarus a anunțat într-o declarație de luni, 14 septembrie, că a primit un răspuns oficial de la minister săptămâna trecută, după ce Kondrusiewicz a solicitat explicații privind interdicția de a reveni în țară.
„Vă informăm că nu vi s-a permis trecerea frontierei de stat din cauza unei decizii a organelor de afaceri interne care consideră invalid pașaportul pentru Republica Belarus. Pentru a obține informații despre motivele pentru care pașaportul dumneavoastră a fost găsit invalid, aveți dreptul să vă adresați Ministerului de Interne ", se menționează în declarație, citând o scrisoare oficială semnată de șeful poliției de stat, Anatol Lapo.
Purtătorul de cuvânt al grănicerilor, Anton Bîcikovski, a confirmat pentru RFE / RL că pașaportul lui Kondrusiewicz a fost adăugat pe lista documentelor nevalide, dar nu a dat alte detalii.
Pe 31 august, polițiștii de frontieră belaruși au blocat intrarea în țară a arhiepiscopului de 74 de ani, de Minsk și Moghilău, care este cetățean belarus, prin Polonia vecină.
Președintele conferinței episcopilor din Belarus este unul din criticii represiunii brutale a autorităților împotriva protestatarilor care contestă rezultatul votului din 9 august.
Președintele Alexandr Lukașenka, care conduce Belarusul de 26 de ani, a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din 9 august. În ciuda reprimării violente a protestelor, soldate cu sute de răniți și cel puțin șase morți, sute de mii de oameni au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale, considerate trucate, și pentru a cere demisia lui Lukașenka.
Într-o adresă citită în bisericile catolice din 30 august, Kondrusiewicz a scris că țara se confrunta cu o „criză socio-politică fără precedent” și cu perspectiva unui război civil.
Cu câteva zile înainte, Kondrusiewicz a condamnat acțiunile forțelor de securitate care au blocat intrarea în Biserica Sfinților Simon și Alena din Minsk, o construcție arhitecturală cunoscută și sub numele de Biserica Roșie.
El a condamnat, de asemenea, bătăile și arestările făcute de poliție.
Conform cifrelor oficiale, aproximativ 6% din cele 9,5 milioane de belaruși sunt romano-catolici, în timp ce 53% aparțin Bisericii Ortodoxe din Belarus. Restul populației este atee, cu religie incertă sau aparținând religiilor minoritare.
Îți mai recomandăm Ce s-a întâmplat în interiorul Bisericii asediate de trupele OMON din Belarus