Optimist sau doar mimând, premierul desemnat susține că socotelile îi ies bine pe ambele fronturi. A reușit, după negocieri îndelungate, să obțină promisiuni pentru prezență, dar și garanții la vot.
„În momentul de față, pe lângă cei 225 de parlamentari care sunt în grupurile care susțin învestirea Guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit înțelegeri, sunt încă 11 parlamentari cu care am, discutat personal și mi-au confirmat într-un procent destul de mare faptul că vor fi prezenți la votul de învestire a Guvernului”, a afirmat vineri Ludovic Orban, la sediul PNL din Modrogan.
Deci, în total ar fi 236 de voturi, care, implicit ar putea asigura și cvorumul.
Motivul acestei situații ar fi că toți înțeleg că țara trebuie să aibă un guvern legitim, dar mai ales stabil.
„De altfel, cred că toată lumea înțelege că există o necesitate absolută ca România să aibă un Guvern legitim pentru că sunt foarte multe situații explozive, situații care reclamă intervenții urgente, care nu pot fi realizate decât de către un Guvern care este învestit de Parlament și care este în deplină capacitate de exercițiu a prerogativelor guvernamentale”, a spus Orban.
Îți mai recomandăm Parlamentarii Pro România nu vor participa la votul de învestire a guvernului Orban
Optimismul lui Orban ar putea să fie însă nejustificat după ce Victor Ponta, cu zestrea celor 30 de senatori și deputați, a anunțat că nu participă. Spre deosebire totuși de PSD al cărui absenteism e cert, Ponta a pus o condiție: PNL să-i înlocuiască pe miniștrii care au primit avize negative de la comisiile de specialitate. Condiție refuzată de Ludovic Orban.
Optimismului șefului PNL nu este însă deloc împărtășit de senatorul UDMR, Attila Laszlo, care spune că guvernul nu va trece luni, deoarece nu va fi cvormum. Teoria lui e că votul va fi amânat până după alegerile prezidențiale.
Pe de altă parte, tot mai multe surse din zona liberală au declarat pentru Europa Liberă că s-au purtat negocieri în PSD cu gruparea lui Paul Stănescu și că de aici ar veni în jur de 4-5 voturi. Stănescu a declarat, spre supărarea Vioricăi Dăncilă, care l-a amenințat cu excluderea, că este nevoie de stabilitate și că guvernul Orban ar trebui învestit. Un alt rezervor de voturi ar mai fi Partidul Forța Democratică, unde s-au refugiat parte din cei excluși din ALDE, printre care și Remus Borza, care spunea acum o săptămână că va vota guvernul Orban.
Îți mai recomandăm Condițiile ALDE, USR, PMP și UDMR pentru susținerea guvernului Orban