Pe nisipuri mișcătoare: Bazele militare ale Rusiei în Siria
Un eveniment în memoria pilotului rus, Roman Filipov, la baza aeriană Hmeimim de lângă Latakia, Siria, în februarie 2023.
Imagini din satelit făcute pe 13 decembrie 2024 sugerau că Rusia și-ar retrage echipamente din baza Hmeimim după recenta alungare de la putere și din țară a aliatului său, președintele Bashar al-Assad.
Imagine din satelit care arată instalații ruse în portul Tartus, pe coasta mediteraneană a Siriei, pe 13 decembrie 2024.
Kremlinul ar fi purtat discuții cu gruparea militantă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), actualmente guvernul de facto din Siria, cu privire la viitorul bazelor Rusiei din Siria.
Pregătirea mesei în cantina bazei ruse Hmeimim, în octombrie 2015.
Robert E. Hamilton, șeful departamentului Eurasia, Foreign Policy Research Institute, a spus Europei Libere că este posibil ca noii conducători ai Siriei să nu vrea să tolereze bazele din care Kremlinul „a lansat ani de zile atacuri asupra HTS, asupra altor grupuri de opoziție și asupra civililor sirieni”, pe tot parcursul războiului civil din țara Orientului Mijlociu.
Un polițist militar rus, patrulând la baza aeriană Hmeimim, în martie 2016.
Cercetătorul Robert E. Hamilton spune că rămâne de văzut despre ce sunt cu adevărat discuțiile începute de Rusia cu HTS, „despre asigurarea unei retrageri ordonate a forțelor ruse din Siria sau despre faptul că Rusia își poate menține bazele acolo”.
Soldați ruși trecând prin fața unui preot ortodox la baza Hmeimim, în aprilie 2018. Soldații poartă uniforme speciale pentru deșert eliberate unor trupe ruse din Siria.
Ben Dubow de la Centrul de Analiză a Politicii Europene a declarat Europei Libere că discuțiile Rusiei cu HTS ar putea duce la „o prezență rusă mult redusă” în bazele siriene, în comparație cu faza luptelor active din timpul regimului Assad.
Un grup de femei din armata rusă, așteptând la coadă la un magazin de pe teritoriul bazei Hmeimim, în februarie 2016.
Expertul Ben Dubow a spus că Moscova ar putea fi capabilă să-și negocieze o prezență redusă în Siria, „pentru a deține în continuare puncte de tranzit esențiale pentru a-și proiecta forța în Orientul Mijlociu și Africa”.
Militari ruși, trecând pe lângă o cruce ortodoxă la baza Hmeimim în aprilie 2018.
Această bază aeriană a servit drept hub pentru aeronavele militare rusești din 2015, când Kremlinul a intervenit pentru a sprijini forțele lui Assad în războiul civil sirian.
Un marinar rus votează la alegerile prezidențiale din martie 2024, lângă un portret al lui Petru cel Mare, la baza navală din Tartus.
În 2017, Rusia a semnat un contract prin care a închiriat pe 49 de ani baza aeriană Hmeimim și baza navală din Tartus. Ultima a fost înființată de sovietici în 1971. Aceste acorduri au devenit însă nule la prăbușirea guvernului Assad din Siria.
Un bombardier Su-25 armat, la baza aeriană Hmeimim, în decembrie 2015.
Acordul de chirie semnat de Rusia cu Assad a obligat armata guvernamentală siriană să protejeze perimetrul bazei Hmeimim, punând în același timp sub jurisdicție rusă tot ce se află în interiorul bazei. Într-o epocă a dronelor controlate prin cablu și astfel imune la bruiaj, negocierea unui acord cu noile autorități siriene pentru protecția exterioară a bazei va fi vitală.
O corvetă rusă ancorează în Portul Tartus, în septembrie 2019.
Pe 13 decembrie 2024, viceministrul rus de externe, Mihail Bogdanov, a declarat presei ruse: „bazele sunt încă acolo, acolo unde au fost întotdeauna, pe teritoriul sirian. Deocamdată nu au fost luate alte decizii”.
Un preot ortodox rus, într-o capele la unitatea navală din Tartus, în septembrie 2019.
Un raport al serviciilor secrete britanice publicat pe 13 decembrie 2024 făcea o legătură între căderea regimului Assad și statutul ulterior incert al bazelor siriene ale Rusiei și invazia rusă în Ucraina.
Militari ruși aliniați în incinta bazei aeriene Hmeimim, în martie 2016.
Raportul din 13 decembrie 2024 al serviciilor secrete britanice a menționat că accentul pus de Rusia pe războiul din Ucraina i-a „degradat” capabilitatea de a menține la putere regimul Assad, din Siria.