Pensionarii cu dizabilități au protestat la Guvern

Your browser doesn’t support HTML5

Pensionarii cu dizabilităţi au protestat pe 16 sept. în fața Guvernului, după ce pe 1 septembrie a intrat în vigoare noua lege a pensiilor. Modificările au anulat recunoaşterea stagiului de cotizare redus, specific persoanelor cu handicap. Guvernul spune însă că veniturile lor nu vor scădea.

Pensionarii cu dizabilități spun că nu vor ca venitul lor să fie încadrat la ajutor social, ci să fie recunoscut ca drept câștigat prin muncă. Ei se tem și că în viitor ar putea fi anulată decizia prin care pensiile în plată să fie cele mai mari, nu cele recalculate.

Ca răspuns, Guvernul spune că pensiile acestora nu vor scădea, dar că legea care îi privește nu mai poate fi modificată și că vor fi emise alte acte normative.

Răspunsul integral al Guvernului pentru Europa Liberă:

„În noua lege a pensiilor 230/2023, există prevederi care oferă avantaje suplimentare persoanelor cu dizabilități încadrate în muncă. Vârsta de pensionare în cazul persoanelor cu handicap grav este mai mică cu 15 ani, iar în cazul celor cu handicap accentuat e mai mică cu 10 ani.

De asemenea, pentru pensionarii cu handicap se acordă un punctaj suplimentar comparativ cu ceilalți pensionari care au contribuit la fel. Astfel pentru cei cu handicap grav se acordă 0,5 puncte pe an, iar pentru cei cu handicap accentuat 0,25 puncte pe an.

În cazul pensionarilor nevăzători, stagiul de cotizare este de 1/3 din stagiul complet (se pot pensiona după 12 ani de muncă, indiferent de vârstă) și primesc 0,5 puncte/an în plus la pensie.

Pensionarii care au fost încadrați în această categorie primesc pensii mai mari decât ceilalți pensionari care au contribuit și au muncit la fel. Media pensiilor persoanelor cu handicap este de 3.700 de lei, mai mare cu 1.000 de lei față de media celorlalte pensii (2.700 de lei).”