Vânzarea rachetelor, propusă de Pentagon, „va sprijini politica externă și securitatea națională a Statelor Unite prin îmbunătățirea securității unui aliat NATO care este o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, a transmis într-un comunicat Agenția Pentagonului de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA).
„[Vânzarea] va sprijini obiectivul Germaniei de a îmbunătăți apărarea națională și teritorială, precum și interoperabilitatea cu forțele SUA și NATO", se mai arată în document.
Departamentul de Stat a aprobat posibila vânzare a rachetelor către Germania, iar DSCA a furnizat joi notificarea necesară Congresului, care urmează să aprobe tranzacția.
Vânzarea va include, de asemenea, echipamente conexe, inclusiv unelte și echipamente de testare, echipamente de instruire, piese de schimb și suport logistic. Germania a furnizat Ucrainei trei sisteme Patriot și rachete asociate de când Rusia a lansat o invazie la scară largă a vecinului său, în februarie 2022.
Îți mai recomandăm Ce este un sistem de apărare antiaeriană Patriot și cum funcționeazăConform noilor planuri de apărare ale NATO, Germania va trebui să-și crească de patru ori capacitatea de apărare aeriană pentru a proteja infrastructura și forțele militare în caz de tensiuni severe sau război, a declarat o sursă de securitate pentru Reuters luna trecută.
Germania a avut 36 de unități de apărare aeriană Patriot, care lansează rachete, când a fost statul din prima linie a NATO în timpul Războiului Rece.
Astăzi, forțele germane mai au nouă unități Patriot, după ce au donat trei Ucrainei de la invazia rusă din 2022.
Contractantul principal pentru posibila vânzare va fi compania Lockheed Martin, a transmis Pentagonul.
Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot poate fi folosit pentru a combate avioanele inamice, rachetele balistice și rachetele de croazieră. Rachetele de apărare pot lovi ținte la o distanță de aproximativ 100 de kilometri la altitudini de până la 30 de kilometri.
După izbucnirea războiului din Ucraina, în 2022, Berlinul a renunțat la poziția sa tradițional pacifistă și a devenit al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar al Kievului, după SUA.
Îți mai recomandăm Zelenski: al treilea sistem german Patriot a ajuns în UcrainaArticol redactat cu informații oferite de dpa, AFP și Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.