Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, că ordonanța menită să crească siguranța rurieră prin suspendarea de pe șosele a șoferilor drogați trebuie aplicată abia când rezultatele la testele de sânge pot veni într-un timp „rezonabil”, de 48-72 de ore.
Potrivit News.ro, în acest moment, Institutul de Medicină Legală livrează rezultatele la testele de sânge ale șoferilor depistați de Poliție pozitiv la drug teste chiar și după patru luni de la recoltare.
Europa Liberă a scris pe larg despre acest subiect încă din ianuarie:
Îți mai recomandăm Cum au fost declarați „pozitivi” la droguri peste 1.000 de români care nu consumaseră stupefianteOrdonanța 84 prevede că șoferii care refuză testarea de către Poliție cu etilotestul sau drugtestul rămân fără permis până la primirea rezultatelor analizelor mostrelor biologice.
Poliția a recunoscut recent, că până la o cincime dintre puținele teste antidrog, făcute șoferilor pe loc, arată rezultate fals pozitive.
Până la prelucrarea testelor de sânge, de către institutele de medicină legală, șoferii pot rămâne fără permisul de conducere câte patru luni.
În acest context, premierul Marcel Ciolacu spune că România trebuie să investească în aparatură, un astfel de aparat de prelucrare a testelor de sânge costând aproximativ de 300.000 de euro.
„Nu e un capăt de ţară”, a spus prim ministrul citat de agenția News.ro.
Șeful Guvernului afirmă că a discutat cu ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, despre această problemă.
Poliţia Română a precizat sâmbătă, că nu toţi şoferii vor fi testați pentru a se afla dacă s-au drogat sau nu.
Vizați vor fi în primul rând, șoferii care au istoric de consum de susbstanţe stupefiante sau alcool, cei care au un „comportament nefiresc” sau cei care transportă în mașina pe care o conduc ambalaje sau substanţe suspecte.
De asemenea, Poliţia anunţă că va încerca să analizeze sângele prelevat de la șoferi cu aparate proprii însă abia acum se lucrează la documentația de achiziții.
Îți mai recomandăm Refuzi să fii testat anti-drog de Poliție? Rămâi fără permis pe loc! Argumente pro și contra după o ordonanță a GuvernuluiPoliția amintește că și până la adoptarea noului act normativ, reținerea permisului de conducere este posibilă.
„Prin ordonanța 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative (retragere permis) şi în situaţiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligaţia legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deşi este identificat în trafic având:
- sancţiuni contravenţionale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;
- a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
- în vehicul, recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
- un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive", arată Poliția.
Instituția recomandă șoferilor să citească prospectul medicamentelor pe care le iau înainte de a conduce.Unele medicamente pot influența reacțiile șoferilor.
Aparatele Drugtest detectează inclusiv substanţele din compoziţia medicamentelor.
Poliția Română anunță că va cumpăra pentru toate inspectoratele, laboratoare de analizare a probelor biologice luate de la șoferii suspecți.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.