Percheziții DIICOT și 210 suspecți într-un dosar de trafic de persoane și trafic de droguri

Descindere DIICOT la o grupare proxeneți din Dolj, 23.03.2021.

DIICOT anunță desfășurarea a 46 de acțiuni operative care urmăresc destructurarea unor grupări infracționale specializate în trafic de persoane și de minori, pornografie infantilă, criminalitate informatică și trafic de droguri.

Procurorii DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) și polițiști realizează la nivel național 199 mandate de percheziție domiciliară și 210 mandate de aducere.

„Acțiunile noastre vizează grupuri de crimă organizată care operează atât pe teritoriul național, cât și în context transfrontalier, în al căror scop intră exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranți, dar și traficul de droguri”, transmite DIICOT într-un comunicat.

DIICOT trage un semnal de alarmă și cu privire la pericolele la care sunt expuși copiii în mediul online.

„Semnalăm (...) creșterea alarmantă a numărului de minori care, la solicitarea unor persoane cunoscute în mediul virtual (care le-au câștigat încrederea inducându-i în eroare că sunt de vârsta lor), s-au fotografiat și filmat în ipostaze indecente și au trimis astfel de materiale unor prădători sexuali, expunându-se unor acțiuni ulterioare de șantaj”, adaugă DIICOT.

DIICOT cere părinților să fie supravegheze activitățile online ale copiilor.

Îți mai recomandăm Peste 50 de persoane arestate și reținute, în perchezițiile-maraton pentru trafic de droguri. Peste 5 kilograme de stupefiante ridicate


Comunicatul DIICOT descriu și felul în care traficanții de persoane și de minori acționează: „grupuri infracționale organizate având, în unele cazuri, în structura lor și cetățeni străini, racolează persoane (inclusiv minori) profitând de starea de vulnerabilitate în care acestea deja se află. Minorii, dar și majorii, victime ale traficului de persoane (...) ajung să creadă în false promisiuni și să intre în caruselul exploatării sexuale, exploatării prin obligarea la practicarea cerșetoriei sau prin prestarea unor munci grele în beneficiul traficantului.”

Potrivit informațiilor publicate de DIICOT, în primele 10 luni ale acestui an, în cazuri de criminalitate organizată, au fost întocmite 1.463 de rechizitorii și au fost încheiate 355 de acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind trimiși în fața instanței 3.423 inculpați, dintre care 1.385 în stare de arest preventiv.

Îți mai recomandăm Frații Tate, acuzați de trafic de persoane și viol, pot părăsi capitala, nu și România, a decis Tribunalul București