Percheziții DNA la Spitalul Botoșani. Presupuse șpăgi pentru posturi de infirmieri, asistenți, brancardieri

Procurorii DNA au făcut percheziții la Spitalul Județean Botoșani, într-un dosar în care sunt cercetate suspiciuni de fraudă la unele examene de ocupare a posturilor.

Procurorii DNA fac percheziții la Spitalul Județean Botoșani, într-un dosar de corupție privind suspiciuni de fraudare a unor concursuri de angajare. Au fost percheziții în peste 90 de locații, inclusiv la Consiliul Județean și la PSD Botoșani, conduse de Doina Federovici,

Direcția Națională Anticorupție a anunțat, printr-un comunicat de presă, că procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava cercetează suspiciuni de acte de corupție săvârșite în perioada 2018-2023 de funcționari publici din cadrul unei unități spitalicești.

Surse judiciare au declarat că între instituțiile vizate de percheziții se află Spitalul Județean Botoșani, Consiliul Județean, Primăria orașului Săveni și sediul organizației PSD Botoșani.

Ancheta vizează fraudarea unor concursuri pentru posturi din Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, începând de la cel de îngrijitoare, brancardieri, asistenți medicali și până la medici și posturi de conducere.

Sursele precizează că mita oferită pentru ocuparea unor asemenea posturi era între 8.000 și 15.000 de euro. Mai mult, mita pentru ocuparea posturilor ar fi crescut în timp. Dacă în 2020 un post de asistent „costa” 8.000 de euro, în 2022, șpaga ar fi ajuns la 10.000 de euro iar în 2023 la 15.000 de euro.

Pentru posturi mai modeste, muncitor, brancardier, îngrijitor, sumele sub formă de mită ar fi fost între 2.000 și 5.000 de euro, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

Angajările erau făcute în funcție de cine oferea suma de bani cea mai mare și cine avea „pila” cea mai puternică în interiorul sistemului, precizează sursele citate.

Care era mecanismul presupuselor fraude

Sursele judiciare au explicat pentru Europa Liberă mecanismul presupusei fraude de la angajările la Spitalul Județean Botoșani.

Candidatul care dorea să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționa, în unele situații, în mod direct, cu membrii comisiilor de concurs de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani. El apela în schimb la intermediari care îl recomanda unui alt angajat sau funcționar din spital, cu influență asupra funcționarilor care luau deciziile de angajare.

Mai de parte, candidații care intrau în acest mecanism de corupție ar fi primit subiectele și rezolvările de la examenele de ocupare a posturilor. Una dintre condițiile pentru ca un candidat să poată fi „ajutat” să obțină postul dorit era să obțină nota minimă de 7.00 la proba scrisă.

Lucrarea scrisă cu nota obținută prin acest mecanism corupt rămânea ca dovadă în arhiva spitalului, pentru referință în cazul unui eventual control.

Obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susținut de funcționari drept de decizie să obțină postul vacant, în schimbul șpăgii.

Ulterior promovării probei scrise, candidatul agreat era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minimă de trecere la proba scrisă.

Perchezițiile și la Consiliul Județean Botoșani și la organizația județeană PSD

Atât Consiliul Județean Botoșani, cât și organizația județeană a PSD sunt conduse de către Doina Federovici. Ea este vicepreședinte PSD, a fost senator PSD de Botoșani între mandatele 2012 și 2020 și este preşedintele Organizaţiei Femeilor Social Democrate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici, a declarat că nu știe nimic despre presupusele șpăgi care se dădeau la Spitalul Județean la concursurile de angajare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici, a declarat că nu știe nimic despre presupusele șpăgi care se dădeau la Spitalul Județean la concursurile de angajare.

Ea a declarat, potrivit News.ro, că procurorilor DNA li s-au pus la dispoziție toate documenteșe de pe care le-au cerut de la Consiliul Județean.

„Nu au fost ridicate documente, alte înscrisuri, le-am pus la dispoziţie tot ce au solicitat dumnealor”, a spus Doina Federovici.

Președinta Consiliului Județean a comentat perchezițiile și de la sediul PSD Botoșani.

„Probabil pentru că am şi calitate politică”, a spus Doina Fedorovici care a declarat că se simte vizată de anchetă, din moment ce procurorii au venit și la sediul de partid.

Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani este locul unde în luna august, o tânără în vârstă de 26 de ani, Alexandra, care se internase cu dureri și sângerări din cauza unei sarcini oprită din evoluție, a murit după ce nu a primit îngrijiri medicale timp de 7 ore.

Spitalul era condus la acel moment de Angel Călin, numit la conducere de către președintele CJ Botoșani, Doina Federovici.

El a fost demis de la conducerea spitalului de către Doina Federovici la aproape o săptămână de la decesul Alexandrei.

Îți mai recomandăm Cazul gravidei care a murit în maternitatea din Botoșani. Medicul de gardă, concediat