„Din luna octombrie 2023 și până în prezent, nouă persoane, cu vârste între 18 și 75 de ani, din județele Vrancea, Galați și Vâlcea, ar fi creat mai multe pagini de internet prin care, sub pretextul că sunt măicuțe, ar fi oferit servicii ritualice, inducând în eroare mai multe persoane din țară cât și din străinătate, obținând astfel sume importante de bani”, arată un comunicat al Poliției Neamț.
În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate mai multe carduri bancare, documente de transfer bancar, telefoane mobile, computere personale, unități de stocare memorie, precum și diferite sume de bani printre care aproape 6.000 de euro și 24.000 de lei.
Prejudiciu estimat în prezent de procurori în acest dosar este de peste 250.000 de lei.
Nouă persoane au fost conduse la sediul unității de poliție, pentru audieri, mai precizează polițiștii din Neamț. Dintre acestea, trei persoane, cu vârste între 18 și 24 de ani, din județele Vrancea și Galați, au fost reținute pentru 24 de ore pentru presupuse fapte de înșelăciune și fals informatic.
Dosarul instrumentat de la Poliția Neamț apare în contextul în care, în ultimele luni, mai multe tipuri de fraude comise prin intermediul rețelelor sociale au fost dezvăluite de autorități sau jurnaliști.
Un dintre cele mai răspândite tipuri de fraudă de acest gen este cunoscută cu numele generic „celebrity impersonating scam”.
„Autorii, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online. Investițiile sunt destul de mici la început, de ordinul a câteva sute de euro. Investiția constă în achiziționarea de cryptomonede și transferarea acestora către portofelele electronice indicate de către autori. Sumele respective apar apoi în contul victimei deschis pe acele platforme de investiții”, transmite Poliția Română,
Ulterior, sub pretextul că vor să ajute victimele să își instaleze diferite aplicații prin care să își controleze banii, escrocii ajung să controleze dispozitivele păgubiților.
„Fără să conștientizeze efectul acțiunii lor, utilizatorii oferă atacatorilor acces la toate datele personale și bancare, accesibile prin intermediul dispozitivelor.”
Îți mai recomandăm Am pătruns în lumea escrocilor care te agață pe Facebook să-ți vândă acțiuni la bursă și am fost sunat de „managerul financiar de la OMV”Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.