Perspectiva unui război Iran-Israel aduce Orientul Mijlociu într-un moment extrem de periculos

Liderul Suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei (în centru), alături de președintele iranian Masoud Pezeshkian (centru-dreapta), lângă sicriele lui Ismail Haniyeh și pazei sale de corp, pe 1 august, la Teheran.

Orientul Mijlociu a intrat în cea mai mare criză din ultimii ani după ce un presupus atac israelian l-a ucis pe liderul politic Hamas, în Iran, săptămâna trecută. Experții avertizează că o ripostă majoră din partea Iranului ar putea declanșa un război pe scară largă în regiune.

„Doar o chestiune de timp”

„Cred că este prima dată când ne îndreptăm cu adevărat spre o posibilă confruntare regională pe scară largă”, a spus Raz Zimmt, cercetător principal la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel.

Regiunea așteaptă cu încordare un răspuns iranian la asasinarea lui Ismail Haniyeh. El a fost ucis într-un cartier de lux din Teheran la câteva ore după ce a participat la învestirea președintelui Masoud Pezeshkian, pe 31 iulie.

Iranul a acuzat direct Israelul, care nu și-a asumat responsabilitatea pentru ucidere. Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a promis și a aprobat un răspuns militar.

Moartea lui Haniyeh a venit la câteva ore după ce Israelul a ucis un comandant de rang înalt din Hezbollah, grupul extremist libanez susținut de Iran, la Beirut. Un membru al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a fost, de asemenea, ucis în atacul aerian israelian din 30 iulie.

În aprilie, Iranul și Israelul păreau pe punctul de a începe un război după ce Teheranul a lansat un atac aerian direct fără precedent împotriva inamicului său tradițional.

Imagine din Teheran la 19 aprilie 2024, când Iranul a atacat direct pentru prima oară în istorie Israelul, cu rachete.

Câteva zile mai târziu, presupuse atacuri israeliene au lovit o bază militară în afara orașului central iranian Isfahan.

Atacul Iranului a fost o ripostă la un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei iraniene din Damasc, pe 1 aprilie, care a ucis șapte comandanți iranieni.

Bombardamentul Teheranului împotriva Israelului a fost previzibil și a avut mai degrabă scopul de a descuraja viitoarele atacuri israeliene, au spus experții. Dar la uciderea lui Haniyeh pe teritoriul iranian, răspunsul iranienilor ar putea fi mai dur.

„Este mult mai probabil să vedem un atac combinat, orchestrat împotriva Israelului din partea Iranului și a așa-numitei axe a rezistenței, rețeaua laxă de grupuri militante care ajută Teheranul în opoziția sa față de Israel și Statele Unite”, a mai spus Zimmt.

„Cred că aceasta complică și mai mult situația, deoarece consecințele unui atac iranian cuplat cu un atac Hezbollah ar fi probabil mai grave decât ceea ce s-a întâmplat în aprilie”, a adăugat expertul. „Asta ne apropie cu siguranță de posibilitatea unei conflagrații regionale.”

Hezbollah și grupurile militante susținute de Iran în Irak, Siria și Yemen au efectuat atacuri împotriva Israelului după ce acesta a lansat războiul său devastator în Gaza, imediat după atacul Hamas din 7 octombrie în Israel, care a ucis aproximativ 1.200 de oameni.

Chiar dacă ostilitatea retorică dintre Iran și Israel a scăzut după aprilie, a fost mereu „doar o chestiune de timp înainte de următoarea fază a confruntării directe” între cele două țări rivale, crede Hamidreza Azizi, cercetător la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.

„Acesta ar putea fi cel mai periculos moment din regiune din ultimii ani”, a adăugat el.

Greu de controlat

Un du-te vino diplomatic pentru diminuarea tensiunilor în creștere dintre Iran și Israel are loc de câteva vreme în Orientul Mijlociu.

Ministrul de Externe al Iordaniei a făcut o vizită rară la Teheran pe 4 august, în timpul căreia a pledat pentru pace. Egiptul, între timp, a promis Teheranului că ar normaliza imediat relațiile bilaterale dacă Iranul s-ar abține de la represalii împotriva Israelului.

Iranul a insistat că nu caută să escaladeze tensiunile, dar că are un „drept legitim” de a lovi Israelul.

„Când e vorba de încălcarea suveranității noastre teritoriale, nu vom face nici un compromis”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Nasser Kanani, pe 5 august.

Un război direct Iran-Israel ar implica probabil întreaga regiune, inclusiv aliații nestatali ai Teheranului, ca Hezbollah în Liban, rebelii Houthi din Yemen și milițiile pro-iraniene din Irak.

Orice conflict ar atrage probabil și Statele Unite, aliatul cheie al Israelului, care a trimis nave de război și avioane de luptă suplimentare în regiune.

Pe 5 august, un purtător de cuvânt al SUA a confirmat că „mai mulți” membri ai personalului american au fost răniți într-un atac cu rachete revendicat de luptători pro-iranieni asupra unei baze militare din Irak.

Ali Vaez, directorul Proiectului Iran la International Crisis Group, a spus că semnalele de la Teheran sugerează că iranienii „intenționează un răspuns mai amplu”, cu consecințe mai drastice.

Dacă atacul potențial al Iranului cauzează daune și victime semnificative, „va deveni mult mai dificil să se limiteze ciclul escaladărilor”, a avertizat Vaez.

„Ne aflăm, fără îndoială, mai aproape ca oricând de o confruntare directă între Iran, Israel și aliații lor”, a mai spus el.

Articol preluat de la moldova.europalibera.org.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.