Protestele din Rusia. Ziua în care regimul Putin a șocat lumea

Your browser doesn’t support HTML5

WATCH: Clashes, Brutal Beatings As Police Crack Down On Protesters In Moscow

Poliția rusă a răspuns violent la unul dintre cele mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimii ani. Mii de manifestanți care au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi, opozantul președintelui Putin, au fost reținuți.

MOSCOVA - Poliția rusă a reprimat cu forța unul dintre cele mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimii ani. Pe 23 ianuarie, mii de manifestanți care cereau eliberarea lui Aleksei Navalnîi au fost reținuți la mitingurile care au avut loc la nivel național și care au ridicat miza în confruntarea liderului opoziției închis cu președintele Vladimir Putin.

Peste 3.000 de persoane în cursul zilei de ieri. Polițiștii au folosit și forța pentru a lovi protestarii, declanșând critici din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite.

Protestele au constituit un test important pentru sprijinul lui Navalnîi, într-o perioadă în care în Rusia temperaturile sunt extrem de scăzute, iar pandemia COVID-19 și recesiunea economică au afectat țara.

Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de tratamentul acordat de Kremlin criticului principal al președintelui Puțin, după ce acesta a revenit din Germania, unde a primit îngrijiri medicale. Navalnîi a fost spitalizat după ce a fost otrăvit cu o substanță toxică specifică serviciilor de securitate rusești.

La Moscova, mii de manifestanți au umplut Piața Pușkin din centrul orașului. Acolo au avut loc confruntări cu polițiștii, manifestanții fiind târați de ofițeri în autobuzele de poliție și camioanele de detenție, unele au fost bătuți cu bastoane.

Poliția a împins în cele din urmă manifestanții din piață. Mii dintre ei s-au regrupat apoi de-a lungul unui bulevard larg la aproximativ un kilometru distanță iar unii au aruncat cu bulgări de zăpadă către poliție.

Oficialii orașului au estimat că la protest ar fi participat în jur de 4.000 de persoane, în timp ce Reuters a estimat că aproximativ 40.000 protestatari s-au prezentat la demonstrația din capitala Rusiei.

Grupul OVD-Info, care monitorizează arestările politice, a declarat că poliția rusă a reținut 3.254 de persoane la nivel național pe 23 ianuarie, 1.270 dintre acestea fiind la Moscova.

Printre cei arestați în centrul Moscovei s-a aflat și soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, și asociatul apropiat al criticului de la Kremlin, Liubov Sobol, care a fost reținut lângă Piața Pușkin după ce a vorbit cu susținătorii lui Navalnîi.

Your browser doesn’t support HTML5

Navalny's Wife Detained In Moscow

Sute de oameni au rămas adunați în centrul orașului și după ce s-a lăsat seara. Poliția le-a cerut să plece acasă și a blocat mai multe străzi din jurul Kremlinului. Mai târziu, unii protestatari s-au adunat în fața centrului de detenție de înaltă securitate Matrosskaya Tishina, unde este deținut Navalnîi, dar au fost în cele din urmă împinși de poliție, care a făcut arestări.

Manifestanții din afara închisorii au scandat „Libertate!” și au cerut autorităților să-l elibereze pe Navalnîi.

La Sankt Petersburg au fost semnalate, de asemenea, lupte între polițiști și protestatari. Imagini cu protestatari care avea capetele sparte au circulat pe rețelele de socializare.

Peste 40 de ofițeri au fost răniți ușor în timpul protestului din capitală, a informat agenția de stat TASS. S-a raportat că printre persoanele pe care polițiștii le-au reținut s-au numărat și minori. Detenția unui băiat în Piața Pușkin a fost filmată și încărcată pe rețelele de socializare.

Au fost filmate și cazuri de presupusă brutalitate a poliției. Um videoclip postat pe Twitter arătă un ofițer de poliție din Moscova care apăsa cu genunchiul pe gâtul unui protestatar.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat cu tărie ceea ce a numit „tactica dură” folosită de autoritățile ruse și a solicitat eliberarea tuturor celor reținuți de poliție.

"Facem apel autorităților ruse să elibereze pe toți cei reținuți pentru exercitarea drepturilor lor universale", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-un comunicat, prin care a cerut și eliberarea "necondiționată" a lui Navalnîi.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene și-a exprimat îngrijorarea, spunând că deplânge „arestările pe scară largă” și „utilizarea disproporționată a forței”.

"Urmăresc cu îngrijorare evenimentelor din #Rusia", a scris Josep Borrell pe Twitter pe 23 ianuarie. "Deplâng detențiile pe scară largă, utilizarea disproporționată a forței, reducerea conexiunilor la internet și telefon. Vom discuta luni pașii următori cu miniștrii de externe ai UE."


Amnesty International a condamnat autoritățile ruse pentru arestările și detențiile în masă. „Autoritățile rusești declanșează fără încetare represalii împotriva protestatarilor pașnici; ceea ce am văzut astăzi nu a făcut decât să confirme acest lucru. Poliția și-a ignorat datoria de a garanta dreptul la întrunire pașnică și, în schimb, i-a bătut și arestat în mod arbitrar pe protestatari, mulți dintre ei tineri", a declarat Natalia Zviagina, directorul Amnesty International pentru Rusia.

Your browser doesn’t support HTML5

Navalny’s Lawyer Detained During Live Interview

Primele proteste au început în Siberia și Orientul Îndepărtat, cu mulțimi mari care au ieșit în stradă în Khabarovsk, Vladivostok, Novosibirsk și alte orașe - în ciuda temperaturilor extrem de reduse și a prezenței masive a securității.

Protestele sunt considerate a fi cele mai mari din Rusia din martie 2017, când au avut loc demonstrații anti-guvernamentale coordonate în 99 de orașe din toată țara.

Cu puțin înainte ca manifestările să înceapă la Moscova și Sankt Petersburg la ora 14, MBKh Media a raportat că peste 15.000 de persoane au participat deja la mitinguri din Extremul Orient și Siberia.

Această cifră s-a bazat pe datele adunate de corespondenții regionali ai MBKh Media - o organizație de știri online fondată în 2017 de omul de afaceri rus exilat Mihail Hodorkovski.

Your browser doesn’t support HTML5

Thousands Defy Crackdown In Russia’s Far East To Support Navalny

Rapoartele din Khabarovsk arată că poliția a bătut deținuții. Un videoclipul postat pe Twitter de la Vladivostok arată polițiștii în echipamentele de protecție în timp ce rețin o parte din manifestanți iar pe alții îi bat cu bastoanele.

În orașul Yakutsk din Orientul Îndepărtat, protestatarii au ieșit pe stradă în ciuda vântului puternic și a temperaturilor de minus 50 de grade Celsius.

Videoclipul postat pe Twitter de la Irkutsk a arătat o mulțime masivă de protestatari scandând: „Nu vom pleca!”

Serviciul Tatar-Bashkir al RFE / RL raportează că autoritățile din Ufa, capitala regiunii rusești Bashkortostan, au arestat protestatari la un miting la care au participat peste 3.000 de persoane.

Printre cei reținuți s-au numărat Ruslan Valiyev, redactor-șef al lui Ekho Moskvy din Ufa, și șeful echipei de campanie a lui Navalnîi din Ufa, Lilia Chanyseva.

În Ekaterinburg, poliția s-ar fi confruntat cu manifestanții care s-au adunat la temperaturi de minus 30 de grade Celsius.

Videoclipul postat pe Twitter mai devreme în cursul zilei de la Ekaterinburg a arătat protestatarii aruncând poliția cu bulgări de zăpadă.

Înaintea acțiunii coordonate din cel puțin 65 de orașe rusești, autoritățile au reținut aliații Navalnîi și au avertizat platformele de socializare să retragă posturi prin care solicită oamenilor să participe la mitinguri. Kremlinul a declarat că protestele la nivel național sunt ilegale.

Your browser doesn’t support HTML5

Thousands Of Protesters Across Russia's Regions Demand Navalny's Release


"Kremlinul s-a împușcat în picior cu o campanie complet isterică pentru a încerca să prevină protestele", a declarat Leonid Volkov, coordonatorul Fundației Anticorupție Navalny (FBK), pentru „Current Times”, înainte de proteste. „Current Time” este o rețea de limbă rusă condusă de RFE / RL în cooperare cu VOA.

"În cazul în care demonstrațiile din 23 ianuarie nu aduc un rezultat imediat, ceea ce este clar - cerem eliberarea lui Aleksei Navalnîi - atunci astfel de acțiuni vor fi repetate mereu", a spus Volkov. Înaintea protestelor, universitățile și colegiile din toată Rusia ar fi îndemnat studenții să nu participe la mitinguri, unii spunând că ar putea fi supuși unor măsuri disciplinare, inclusiv expulzare.

Cea mai mare rețea socială din Rusia, VKontakte, a blocat toate paginile dedicate mitingurilor după ce Roskomnadzor, o unitate de supraveghere națională a telecomunicațiilor, a anunțat că va amenda companiile de social media pentru încurajarea participării minorilor.

Acțiunea a avut loc pe fondul rapoartelor media despre apeluri la demonstrații – dar și după apariția unor videoclipuri virale pe Tik Tok, cu elevi care înlocuiau portretele lui Putin în sălile de clasă cu cele ale lui Navalny. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 22 ianuarie că „este firesc să existe avertismente ... cu privire la posibilele consecințe legate de nerespectarea legii”, deoarece există apeluri pentru „evenimente neautorizate, ilegale”.

Your browser doesn’t support HTML5

Scuffles And Snowballs As Protesters Come Out For Navalny In St. Petersburg

Navalnîi a fost arestat de Poliție la scurt timp după sosirea sa în Rusia, pe 17 ianuarie. Opozantul rus venea de la Berlin, unde a fost tratat pentru o otrăvire aproape fatală cu o substanță chimică sovietică din grupul Novicioc. La o audiere organizată în grabă la o secție de poliție din 18 ianuarie, un judecător a autorizat detenția lui Navalny pentru 30 de zile, în așteptarea unei hotărâri cu privire la sentința sa suspendată, care ar putea fi revocată și înlocuită cu închisoare, pentru o presupusă încălcare a regimului închisorii cu suspendare.

Într-un mesaj transmis pe Instagram prin intermediul avocatului său, la sfârșitul zilei de 22 ianuarie, el a spus dintr-o celulă din închisoarea din Moscova că dorește ca oamenii să știe că are o sănătate fizică și mentală bună.

„Pentru orice eventualitate, anunț că nu intenționez nici să mă agăț de grătarul ferestrei, nici să-mi tai venele sau gâtul cu o lingură ascuțită", a spus postarea. „Folosesc scara foarte atent. Îmi iau tensiunea arterială în fiecare zi și este ca a unui cosmonaut, așa că este exclus un atac de cord brusc. Știu cu certitudine că există mulți oameni buni în afara închisorii mele și că ajutorul va veni."

Navalnîi l-a acuzat pe Putin că a ordonat asasinarea lui, ceea ce, coroborat cu detenția sa, a stârnit condamnări occidentale pe scară largă și amenințări cu sancțiuni ulterioare. Organizația Human Rights Watch a cerut autorităților ruse să înceteze ceea ce a numit „atacuri ilegale asupra libertății de exprimare și, în schimb, să se concentreze pe asigurarea măsurilor de siguranță pentru a-i proteja pe cei care doresc să se adune pașnic”.

„În ultimul an, autoritățile ruse au interzis efectiv orice protest pașnic din partea opoziției politice și au urmărit penal pe oricine a refuzat să se conformeze”, a declarat Hugh Williamson, directorul Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch. Zeci de ruși influenți, inclusiv actori, muzicieni, jurnaliști, scriitori, sportivi și bloggeri populari, au ieșit cu declarații în sprijinul lui Navalnîi, iar unii au promis că vor participa la demonstrații.

Bloomberg, citând două surse apropiate liderilor ruși, a raportat pe 22 ianuarie că Kremlinul intenționează să-l închidă pe Navalnîi pentru „câțiva ani sau chiar mai mult”.

Autoritățile îl acuză pe Navalnîi că a încălcat condițiile unei pedepse cu suspendare ale unei condamnări din 2014 pentru fapte financiare, inclusiv încălcarea condițiilor de eliberare condiționată în timpul recuperării medicale din Germania.

El și susținătorii resping acuzațiile, spunând că sunt persecutați politic pentru a pune capăt activității sale anticorupție.

Cea mai recentă postare a lui Navalnîi împotriva corupției statului - un videoclip de două ore despre un palat de 1,36 miliarde de dolari de pe Marea Neagră aparținând lui Putin - a fost făcut public la doar două zile după reținerea sa.

Videoclipul a devenit de atunci cel mai urmărit reportaj publicat vreodată de Fundația Anticorupție Navalnîi.

Peskov a declarat pe 22 ianuarie că ancheta despre Putin și conacul de la Mărea Neagră care i-ar aparține a fost o „minciună” și o „muncă de tăiat și lipit”.

With reporting by RFE/RL correspondent Matthew Luxmoore, Current Time, RFE/RL’s Russian Service, RFE/RL's Tatar-Bashkir Service, AFP, dpa, Reuters, and AP