Ministrul de Interne de la Ankara, Ali Yerlikaya, a transmis că „30.663 de sirieni s-au întors din Turcia” și că aproape o treime dintre ei sunt născuți în Turcia.
Sirienilor refugiați în Turcia li se va mai permite să intre și să se întoarcă în Turcia de trei ori în prima jumătate a anului viitor.
Guvernul turc a anunțat că își va redeschide curând consulatul din Alep și că va deschide și un „birou de gestionare a migrației” la Alep, orașul natal al majorității refugiaților sirieni stabiliți în Turcia.
Ambasada turcă din Damasc s-a redeschis pe 14 decembrie, la mai puțin de o săptămână după fuga din țară a președintelui Bashar al-Assad. Assad și familia sa au fugit în Rusia în dimineața de 8 decembrie, la scurt timp înainte ca damascul să cadă în mâinile rebelilor.
Turcia găzduiește peste 3 milioane de refugiați sirieni, din cei peste 5 milioane de sirieni care s-au refugiat în țările vecine. În restul lumii, mai există alte 7 milioane de refugiați sirieni.
Mulți dintre ei au părăsit țara după 2011, când Primăvara Arabă a dus la revolte și în Siria, pe care regimul al-Assad le-a înăbușit violent.
Cel mai mare val de refugiați a părăsit țara în perioada 2014-2016, când războiul civil a fost agravat de susținerea Iranului și a Rusiei pentru forțele statului și de acțiunile grupării Stat Islamic, facțiune care lupta deopotrivă împotriva statului și a rebelilor.
Îți mai recomandăm Liderii islamiști sirieni se distanțează de modelul de guvernare talibanONU estimează că până la un milion de sirieni s-ar putea întoarce acasă în prima jumătate a anului viitor. Cu toate acestea, schimbarea puterii face ca Siria să fie încă instabilă, atât economic cât și social.
Între timp, mai multe țări europene au înghețat toate solicitările de azil ale sirienilor. Partidele de dreapta și extremă dreapta din mai multe țări cer deportarea imediată a refugiaților înapoi în Siria.
„Oamenii nu pot pur și simplu, după 14 ani ca refugiat, să-și facă bagajele peste noapte și să se întoarcă într-o țară devastată de conflict. Dați-le refugiaților sirieni timp să estimeze dacă se pot întoarce în siguranță... deocamdată e prea devreme ca să spunem cât de sigur va fi”, spune Rema Jamous Imseis, directoarea pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord a UNHCR, agenția pentru refugiați a ONU.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.