Peste 400 de oameni sunt bănuiți că și-au vândut votul la alegerile de duminică din R. Moldova

Infracțiunea de corupere electorală pasivă din Republica Moldova are prevăzute amenzi de la 25.000 până la 37.500 de lei moldovenești (între 6.400 de lei și 9.600 lei românești).

Poliția din Republica Moldova a anunțat marți că a documentat cel puțin 400 de persoane care și-ar fi vândut votul la alegerile de duminică, potrivit unui comunicat al poliției de la Chișinău. Cei mai mulți dintre ei colaborează în anchetă. Suspecții riscă amenzi de până la 37.500 de lei moldovenești (peste 1.900 de euro).

Majoritatea dintre cei peste 400 de moldoveni identificați până acum colaborează cu ancheta și oferă informații ce pot servi ulterior ca probe, a subliniat Poliția din Republica Moldova într-un comunicat de presă din 22 octombrie.

În această situație, cei vizați pot fi scutiți de amenzile prevăzute în legislație, care ajung până la pragul de 1.920 de euro.

Inspectoratul General al Poliției transmite că va continua să documenteze atât persoanele care au acceptat bani ca să-și vândă voturile, cât pe cele care au influențat corupuerea alegătorilor.

Pe 8 octombrie, Centru Național Anticorupție al țării a aplicat primele amenzi pentru „pomenile electorale”, fiind întocmite peste 100 de procese verbale privind coruperea electorală pasivă.

În septembrie, poliția și procurorii au anunțat că au documentat transferuri de aproximativ 15 milioane de dolari pe conturile a circa 130.000 de moldoveni.

Amenzile consistente pentru „pomenile electorale” au fost introduse în legislație anul acesta, în luna iulie, și au intrat în vigoare în august, iar de aplicarea lor se ocupă Centrul Național Anticorupție.

Îți mai recomandăm Casa Albă: Rusia nu a reușit să submineze alegerile din Moldova. Moscova respinge acuzațiile de imixtiune

Rezultatele preliminare arată că referendumul pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană a trecut cu 50,46% din voturile valabil exprimate.

De asemenea, la alegerile prezidențiale organizat în aceeași zi, pe 20 octombrie, Maia Sandu, a obținut 42,45% și îl va înfrunta în turul al doilea, pe 3 noiembrie, pe candidatul prorus Alexandr Stoianoglo.

Luni dimineață, la câteva ore de la închiderea urnelor, Maia Sandu a acuzat „fraude fără precedent”, în special la referendum. Președinta în exercițiu a spus că autoritățile au dovezi și informații cu privire la cumpărarea a circa 300.000 de voturi.

Moscova a respins în mod repetat acuzațiile privind implicarea în alegerile din Republica Moldova.

Îți mai recomandăm Republica Moldova: Referendumul a trecut. Ce urmează?

Știre preluată de pe pagina Europa Liberă Moldova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.