Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu ar fi primit oferta de la PSD de a deveni Avocatul poporului după ce, la 15 aprilie, expiră mandatul lui Victor Ciorbea în fruntea acestei instituții. Informația a fost confirmată, pentru Europa Liberă, din surse politice provenite, deopotrivă, din rândul puterii și al opoziției. Cel mai probabil este postul de Avocat al poporului oferit ca recompensă, deși se pare că PSD ar fi pus între opțiuni și un post în Consiliul de Administrație al BNR.
PSD are nevoie de securizarea instituției Avocatului poporului, întrucât șeful acestei instituții este singurul care poate ataca la CCR o ordonanță de urgență adoptată de Guvern
Petre Lăzăroiu este judecătorul CCR care a primit competența de a redacta raportul despre completurile de trei judecători, asupra căreia CCR se va pronunța pe 19 aprilie. O decizie favorabilă la sesizarea înaintată de Florin Iordache avantajează 176 de politicieni care au fost judecați de completurile de trei judecători, fără să fie consacrate expres ca fiind specializate în acte de corupție. Între aceștia, Liviu Dragnea este beneficiarul direct al eventualei admiteri de către CCR a sesizării lui Iordache.
Petre Lăzăroiu s-a purtat neobișnuit, susțin sursele citate. A fost plecat până în preziua ședinței la care se dezbătea sesizarea privind completurile de trei judecători și le-a lăsat colegilor săi mai puțin de 12 ore pentru consultarea documentarului. A doua zi, când s-a cerut amânarea unei decizii în plenul CCR, Petre Lăzăroiu și-a anunțat colegii că trebuie să se interneze pentru probleme la coloana vertebrală.
Petre Lăzăroiu este la Curtea Constituțională din vremea lui Traian Băsescu. Fostul președinte l-a numit pe un rest de mandat, pe locul pe care îl lăsase liber decesul lui Petre Ninosu. Doi ani a funcționat astfel Lăzăroiu, din 2008 până în 2010. Apoi, Traian Băsescu l-a numit din nou pe Lăzăroiu pe un mandat complet, care îi expiră la începuul lunii iunie.
Între timp însă, CCR a considerat anul trecut că judecătorii care ocupă doar resturi de mandat nu mai pot obține unul nou. Lăzăroiu nu s-a conformat acestei decizii a CCR. A iscat chiar o controversă cu fostul consilier prezidențial Simina Tănăsescu, după ce a făcut public conținutul unei discuții private cu aceasta tocmai pe expirarea mandatului său la CCR. Tănăsescu a plecat de la Cotroceni în urma acestui scandal, în care Lăzăroiu a dat interviuri pe larg la A3 pe subiect. El a rămas la CCR judecător și a votat alături de ceilalți judecători numiți de PSD. Cum locul pe care îl ocupă este dintre cele trei desemnate de șeful statului, succesorul său va fi numit de Klaus Iohannis.
În iunie mai expiră și mandatele a doi alți judecători, astfel că raportul de forțe se va schimba la CCR. În favoarea actualei puteri. Pleacă Maia Teodoroiu, fost secretar de stat la Ministerul Justiției în guvernările PSD, expiră și mandatul lui Ștefan Minea, care a fost propus de fostul PDL. În locul celor trei, un mandat va fi reînnoit de Klaus Iohannis, iar celelalte două, de Parlament. La actuala configurație politică, se pare că doi noi judecători la CCR vor fi numiți de coaliția PSD-ALDE.