Galerie foto | Portretul lui Putin din Belgrad: repetate vandalizări și restaurări

Această pictură murală a apărut la un colț de stradă din centrul Belgradului, la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, pe 24 februarie. Imaginea îl înfățișează pe președintele rus Vladimir Putin în culorile steagurilor rus și sârb, alături de cuvântul sârbesc „frate”. Așa arăta pictura murală în data de 5 martie.

O zi mai târziu, pe 6 martie, pictura murală a fost distrusă cu spray roșu.

Ulterior, în aceeași zi, imaginea a fost vandalizată încă o dată.

Pe 12 martie, protretul liderului rus a fost restaurat.

Apoi, pe 29 aprilie, portretul lui Putin a fost din nou defăimat. Prima literă a cuvântului „frate” fusese de asemenea vopsită, lăsând cuvântul „rat”, care înseamnă „război” în limba sârbă.

Pe 7 mai, cuvântul „frate” a fost parțial restaurat și ochelarii de soare au fost adăugați la portretul „sângeros” al lui Putin.

Pe 2 iunie, a apărut un simbol „Z” pro-război, iar cuvântul a fost din nou schimbat în „război”.

Portretul a fost restaurat, apoi vandalizat din nou, pe 20 iunie, iar cuvântul „frate” a fost repictat cu litere galbene.

Pe 14 august, fața lui Putin a fost acoperită cu vopsea roșie, iar mesajul „Nu războiului!” a apărut deasupra cuvintelor „Glorie Rusiei!”

Pe 2 septembrie, portretul lui Putin a fost refăcut, aparent de un artist mai puțin priceput decât pictorul original.

Pe 5 octombrie, a apărut din nou un mesaj împotriva războiului, însoțit de insulte vulgare.

Pe 6 decembrie, pictura murală fusese aproape complet vopsită în combinația de culori alb-albastru-albastru care a fost adoptată ca simbol al opoziției față de invazia rusă.

La începutul lunii decembrie 2021, activiștii din Serbia au realizat o pictură murală care îl celebra pe președintele Rusiei. Începând cu luna martie, portretul lui Vladimir Putin a trecut prin diferite faze de vopsire, vandalism și repictare.