Susținătorii alegerilor anticipate caută formule să alunge îngrijorarea aleșilor că își vor pierde, în această situație, principalul privilegiu generat de funcție: pensia specială, botezată indemnizație pentru limită de vârstă. Risipită această grijă pentru o bătrânețe îndestulată, votul pentru anticipate ar fi, poate, mai ușor de dat. Problema nu este simplă însă, pentru că legea- Statutul senatorilor și deputaților- e clară: doar dacă mandatul de parlamentar este complet, adică fix de patru ani, se poate încasa pensia specială.
Chiar și o lipsă de câteva luni poate spulbera visul suplimentului de 3.445 lei per mandat, care se adaugă pensiei bazate pe contributivitate.
Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că soluția găsită merge pe două direcții, pe de o parte, toți parlamentarii, indiferent de culoarea politică, sunt asigurați că vor avea câștig de cauză în Contenciosul administrativ pe motiv că întreruperea mandatului nu este din vina lor, pe de altă parte, că va fi modificată legea.
În diverse ”laboratoare” se pritocește un proiect de modificare a Statutului senatorilor și deputaților, care va fi însă pus pe tapet de abia după ce se va vota eliminarea pensiilor speciale. ”Această eliminarea a pensiilor speciale, la grămadă, magistrați, cu diplomați și funcționari publici, va fi respinsă la Curtea Constituțională, asta o știu toți, și PSD, și PNL, dar e o acțiune de imagine. După aceea, căci acum nu dă bine, se va discuta și modificarea statutului parlamentarului, astfel încât să se poată încasa indemnizația și pentru un mandat incomplet, o fracție”, spune pentru Europa Liberă sursa menționată.
Îți mai recomandăm Jocul de imagine cu pensiile speciale: Vot pentru eliminarea acestora, deși toți știu că pică la CCR
Augustin Zegrean, fost judecător la Curtea Constituțională, susține însă că în instanța de Contencios parlamentarii nu au nicio șansă și că au fost deputați cărora le-au lipsit doar trei săptămâni de mandat și nu au avut câștig de cauză, neprimind indemnizația. Discuții mari au fost și pentru mandatul de la începutul anilor 1990, care a fost de numai doi ani și jumătate, dar atunci s-a scris în lege că atâta e mandatul. În instanță e complicat, spune Augustin Zegrean pentru Europa Liberă, pentru că legea e clară:
”Legea vorbește despre un mandat complet, iar un mandat care se încheie în iunie nu este complet. Orice discuție este degeaba: s-a discutat deja și au fost mulți în situația asta, unii au fost promovați în diverse funcții, sau și-au început mandatul ceva mai târziu, alții și-au dat demisia. Să nu umblăm cu cioara vopsită. În plus, desființarea parlamentului tot din vina lor se produce. Dizolvarea parlamentului este o sancțiune, că nu-și face treaba, nu funcționează cum ar trebui. Dacă nu trec două guverne, e vina lor, nu a noastră, dizolvarea parlamentului le este imputabilă în fața oricărei instanțe. Singura soluție ca să-și păstreze pensiile cu mandatul incomplet este să modifice legea”.
Pe de altă parte, atrage atenția avocata Elenina Nicuț, actuala lege ”nu distinge cu privire la motivele încetării mandatului, din vina cui, vorbește doar de mandat întreg, de patru ani”. Soluția este modificarea legii, susține și ea, dar aici intervine o altă mare problemă.
”De o astfel de fracție de mandat ar beneficia și cei cu incompatibilități, ceea ce ar fi rușinos, indiferent de scopul urmărit, adică anticipatele. Prețul ar fi cam mare, adică pe de o parte vrei să scoți complet pensiile speciale, pe de alta modifici legea ca să apuci o pensie pentru o bucată de mandat. Să nu uităm că o modificare legislativă nu vizează doar mandatul acesta, ci și pe cele viitoare”, declară Elenina Nicuț pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Scrisoare deschisă. Peste 300 de magistraţi cer ca pensiile speciale să nu depăşească salariile în plată
Avocata mai susține că este evident că alegerile anticipate sunt blocate de astfel de calcule, dar aceia care vor cu orice preț să le obțină se vor orienta spre modificarea legii pentru că nu vor lăsa la latitudinea instanțelor această chestiune. ”Ce-i în mână, nu-i minciună”, spune ea.
Deputatul USR, Stelian Ion, membru în Comisia juridică, este de părere că ”cine va îndrăzni să facă asta, și-ar pune în cap toată lumea în contextul în care noi vorbim de tăierea pensiilor speciale”.
Prevederea privind primirea pensiei de parlamentar exclusiv pentru un mandat întreg este în acord cu reglementarea din Parlamentul European.
Parlamentarii români care au la activ două mandate încasează 6.890 de lei, iar cei cu 3 mandate 10.335 de lei. Asta începând cu 1 iulie 2017, de când a intrat în vigoare legea salarizării unitare, care prevede majorarea indemnizației ori de câte ori se majorează și salariul. Indemnizațiile au fost plafonate în 2017 așa încât să nu depășească salariul burt aflat în plată.
Numărul parlamentarilor pensionari este aproape dublu față de cel al senatorilor și deputaților în funcție- 727 ( 506 foști deputați și 221 de foști senatori) față de 465. Din 2019 de astfel de ”indemnizații” beneficiază și funcționarii parlamentului.
Îți mai recomandăm Cât de speciale sunt pensiile privilegiaților și cum le-au obținut