Adriana Pistol, șefa Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) neagă că la Suceava s-ar fi făcut raportări greșite în privința cazurilor de coronavirus.
„Nu sunt greşite. Nicio raportare de la Suceava în prezent nu este greşită. Şi acest lucru este foarte uşor verificabil. Din păcate, doamna director (șefa DSP Manuela Trifan - n.r.) nu a avut toate informaţiile la îndemână şi a tras nişte concluzii pripite. Toate raportările sunt corecte, există o platformă, o bază de date naţională a STS-ului care nici măcar nu permite să se bage pentru o singură de mai multe ori indiferent care este numărul de teste pe care acea persoană l-a efectuat. Diferenţa despre care vorbea colega dumneavoastră constă din pacienţi care nu au fost spitalizaţi. Ei au stat în carantină în centre rezidenţiale, în cămine de bătrâni, au fost carantinaţi chiar în unitatea spitalicească în care s-au găsit. Ei nu figurează ca pacienţi spitalizaţi neapărat, am vorbit chiar în această seară încă o dată cu colega mea, medic epidemiolog acolo. Baza noastră de date conţine nume, prenume şi CNP-uri pentru toate cele aproape 3500 de cazuri. Asta este ceea ce vedem noi în baza de date”, a declarat Adriana Pistol pentru Digi 24.
Șefei DSP Suceava, Manuela Trifan, i-a încetat brusc mandatul la șefia Direcției după ce a vorbit în presa locală de raportări greșite ale cazurilor de coronavirus.
Ea a fost delegată la șefia DSP Suceava la sfârșitul lunii martie, odată cu apariția focarului de coronavirus, a confirmat marți, într-o discuție avută cu Europa liberă, eliberarea sa din funcție.
În urmă cu patru zile Trifan ar fi confirmat pentru o publicație locală că Suceava a ajuns să fie declarată focar de coronavirus din cauza unei raportări greșite a cazurilor.
Șefa DPS ar fi admis această greșeală în discuția cu jurnalistul de la Monitorul de Suceava, care a scris că DSP ar fi raportat numărul de teste pozitive ca număr de persoane depistate cu coronavirus.
Suspiciunea că undeva există o greșeală a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate și un număr inexplicabil de mare de cazuri, comparativ cu restul județelor.
Trifan a declarat în presa locală că a început să verifice personal situația, caz cu caz, și până acum a reușit să stabilească situația exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai. Același lucru l-a făcut, miercuri, 13 mai, și Spitalul de Urgență Suceava, care la început nu introducea în tabelele de raportare cazurile de persoane vindecate și externate. ”Ieri spitalul s-a mobilizat exemplar pentru actualizarea listelor. Eu am verificat personal toți vindecații, până la începutul acestei luni. Am luat caz cu caz”, a declarat Trifan.
De asemenea, de circa două săptămâni DSP Suceava lucrează pe platforma informatică „Corona”, astfel încât evidența se poate ține precis.
Șefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”. „Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a afirmat Trifan.
Nu există nici un indiciu că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situații au putut să apară pe fondul volumului foarte mare de muncă și lipsei de personal, mai ales a informaticienilor.
În discuția avută marți cu Europa liberă, Trifan a dat înapoi și a spus că singura sa greșeală este că a acceptat discuția cu jurnalista din presa locală, în condiții improprii, fără documente în față, deși declarațiile sale nu privesc cifre și se referă la o situație de fapt.
În aceste condiții, s-ar pune sub semnul întrebării însăși declararea Sucevei ca focar de coronavirus și intrarea sa în carantina din care a ieșit cu o zi înainte de încheierea stării de urgență.
Trifan spune că nu i-au fost aduse reproșuri odată cu înlăturarea sa din funcție și că se va întoarce la Iași, la postul său de inspector din care a fost delegată în urmă cu două luni.
În documentul semnat de directorul de resurse umane din minister, Trifan este anunțată că de miercuri, 20 mai, îi încetează numirea „pe funcția de director executiv la Direcția de Sănătate Publică Suceava”.
Delegația sa, spune Manuela Trifan, ar fi urmată să se încheie în iulie. Ea a spus că este bucuroasă că se poate întoarce acasă, la familia din Iași, pe care nu și-a mai văzut-o de două luni, de când a fost delegată la Suceava.
Trifan a înlocuit-o la șefia direcției pe Silvia Boliacu, economist fost subprefect susținută de guvernul ALDE-PSD.