Pentru că unele prevederi ale legii sunt ambigue, furnizorii de energie au cerut deja clarificări de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energetic.
Reprezentanții ANRE se vor întâlni cu furnizorii în cursul zilei de joi, a precizat vicepreședintele instituției, Zoltan Nagy-Bege, pentru Europa Liberă.
Acesta a precizat ca sunt obligați să depună cererea pentru a beneficia de tarife speciale cei din categoriile nou-introduse.
Legea se va aplica în cazul lor din luna ulterioară depunerii cererii. De exemplu, pentru a beneficia de tarif preferențial de 0,68 lei/kWh din ianuarie 2023, o familie cu trei copii trebuie să depună cererea din decembrie 2022.
O situație specială este pentru cei care au contracte pe mai multe locuri de consum. Este vorba despre aproximativ 10% din consumatori. De principiu, aceștia au considerat loc de consum principal pe cel din buletin.
Îți mai recomandăm Noua OUG privind factura la energie. Țintele bugetului pe 2023: creștere economică de 2,8%, deficit de 4,4%„Furnizorul ar trebui să aplice plafonul automat pentru acea adresă care figurează ca domiciliu. Dacă clientului nu-i convine, atunci depune o cerere și o declarație și-și indică el pentru ce locuință, pentru ce adresă să i se aplice plafon. De abia atunci trebuie să depună (cerere)”, a explicat Zoltan Nagy-Bete pentru Europa Liberă.
Vicepreședintele ANRE a declarat pentru Europa Liberă că va exista o modalitate prin care instituția va verifica dacă vor exista consumatori persoane fizice care încalcă legea, mai ales că singura condiție pentru a beneficia de tarif preferențial este depunerea unei cereri pe propria răspundere.
„Furnizorul va primi o declarație și o cerere. Este obligat să aplice legea. Noi, ANRE-ul, vedem că furnizorul a avut cerere și declarație și a aplicat, este în regulă. Dacă beneficiarul declară fals, răspunde în fața legii”, a precizat Nagy pentru Europa Liberă.
Dacă beneficiarul are toate locurile de consum la un singur furnizor, verificarea este foarte ușoară. Problema este atunci când are la furnizori care nu știu unii de ceilalți, mai spune el.
„Am finalizat platforma online de schimbare a furnizorului, unde figurează absolut toate locurile de consum și absolut toate contractele. Acolo este foarte ușor de identificat dacă un client, având un CNP, are mai mulți furnizori pentru mai multe locuri de consum sau nu, ne vom implica. Vom identifica aceste cazuri și vom comunica cu furnizorii ca să ia măsuri pentru a nu se aplica pentru absolut nimeni pentru două locuri de consum, nici în cazul în care locuri de consum sunt la mai mulți furnizori”, a explicat vicepreședintele ANRE pentru Europa Liberă.
Surse de pe piața energetică spun că furnizorii nu au acces încă la această platformă.
Îți mai recomandăm Explainer | Pro și contra suprataxării companiilor energeticeȘi premierul Nicolae Ciucă a indicat ANRE ca fiind instituția care trebuie să clarifice neînțelegerile din lege, întrebat despre prevederea legală potrivit căreia toţi consumatorii de energie electrică trebuie să depună la furnizori declaraţie pe propria răspundere ca să beneficieze de plafonarea preţului.
„Este vorba de o procedură tehnică. Dacă într-adevăr există acest aspect, atunci, aşa cum s-a făcut de fiecare dată, Autoritatea Naţională de Reglementare Energetică trebuie să găsească formula prin care, după ce legea a fost promulgată, normele tehnice să prevadă şi modul prin care soluţionează această problemă”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri.
Cum se face plafonarea
Vor plăti 0,68 de lei/kWh, indiferent de consum:
- Cei care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor.
- Cei care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.
- Familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ.
Pentru celelalte categorii de clienți, vor exista trei prețuri de referință.
Astfel, prețul general de 1,3 lei pe kWh se aplică tuturor consumatorilor care depășesc 300 de kWh, apoi un preț de maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus pentru un consum lunar ce este cuprins între 0-100 kWh inclusiv și maximum 0,80 lei/kWh cu TVA inclus la consum lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh.
Dacă un client are un consum lunar care depășește 255 kWh dar este până în 300 kWh, atunci beneficiază de 0,80 lei/kWh pentru primii 255 kWh, iar consumul între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh cu TVA inclus.
Îți mai recomandăm Scandalul „taxei pe soare” | Ministrul Popescu: „Nu se impune o taxă pentru energia verde”. PSD a jucat două roluriTarifele se aplică pentru consumul din perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.
Dacă ai o singură locuință, nu trebuie să depui la furnizor declarație pe propria răspundere, spune ANRE.
Aproximativ 90% din clienții casnici nu se află în situația de a depune o declarație pe propria răspundere, potrivit estimărilor ANRE.
În cazul clienților casnici, prețul final facturat, se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reședință ale clienților finali.
Astfel, clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum.
Cazul consumatorilor non-casnici
De un preț de 1 leu/kWh, în limita a 85% din consum, beneficiază întreprinderile mici şi mijlocii, precum și operatorii, inclusiv cei regionali, de servicii de utilități publice, Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti «Metrorex» – S.A., precum şi aeroporturile care sunt în subordinea sau coordonarea sau Ministerului Transporturilor.
Îți mai recomandăm Țară în Service | Cum pierde România un profit istoric al companiilor cu acționariat de statTot în categoria beneficiarilor de tarif preferențial, în aceleași condiții, sunt și agenții economici din domeniul industriei alimentare și cei din domeniul agriculturii și pisciculturii.
Autoritățile publice locale și centrale, precum și cultele vor avea tarife plafonate în proporție de 85%.
Restul de energie va fi plătită la un tarif de 1,3 lei/kWh.
Consumul integral al spitalelor publice şi private, cel al școlilor, liceelor, grădinițelor și creșelor sau a furnizorilor de servicii sociale, indiferent dacă sunt de stat sau privați va fi tarifat la un preț de 1 leu/kWh.