Planul de pace al lui Donald Trump: „O soluție realistă cu două state”

Conferința de presă comună a președintelui SUA, Donald Trump, și a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, pe tema planului de pace din Orientul Mijlociu

Președintele Donald Trump a dezvăluit marți detaliile mult așteptate ale unui plan american de soluționare a conflictului israeliano-palestinian, avertizând că ar putea reprezenta ultima șansă la statalitate pentru palestinieni.

„Astăzi, Israelul face un pas mare spre pace", a declarat Trump la o conferință de presă la Casa Albă, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce a dezvăluit puncte cheie ale planului său, deja puternic respins de palestinieni.

  • „Viziunea mea prezintă o oportunitate de câștig pentru ambele părți, o soluție realistă cu două state, care rezolvă riscul statalității palestiniene pentru securitatea Israelului”, a declarat Trump.

Planul a fost primit cu căldură de premierul israelian, care a spus că este o „zi istorică” pentru statul evreu.

Planul, a spus Trump, propune o înghețare de patru ani a dezvoltării israeliene în zonă care vizează un viitor stat palestinian.

  • „Ierusalimul va rămâne capitala nedivizată, foarte importantă și nedivizată a Israelului", a subliniat Trump.

Donald Trump a propus marţi o „soluţie realistă cu două state" pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, care condiţionează totuşi naşterea unui stat palestinian de „respingerea clară a terorismului" şi menţionează că Ierusalimul va rămâne „capitala indivizibilă a Israelului", relatează agenţiile internaţionale de presă.

„Viziunea mea prezintă o oportunitate câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state care rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian pentru securitatea Israelului", a declarat el la Casa Albă.

El a caracterizat propunerea sa drept un „progres istoric", care a fost precedat de un „proces lung şi laborios".

„Astăzi Israelul face un pas mare spre pace. Pacea transcende politica. În prima mea vizită externă am vizitat Ţara Sfântă. Israelul este o lumină pentru lume. Am vizitat şi Palestina şi m-am întâlnit cu preşedintele Abbas. Palestinienii au căzut în capcana terorismului şi a sărăciei. Toţi preşedinţii dinaintea mea, începând cu preşedintele Johnson, au eşuat în a aduce pacea între Israel şi Palestina dar eu am fost ales pentru a realiza lucruri măreţe”, a spus președintele Donald Trump, într-o conferință comună cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Ierusalimul va fi capitala nedivizată a Israelului, dar asta nu e mare lucru, pentru că am făcut asta deja şi va rămâne aşa. SUA va recunoaşte suveranitatea teritoriilor israeliene. Am vorbit cu preşedintele Abbas şi i-am explicat că teritoriile alocate noului său stat vor rămâne deschise pentru următorii patru ani pentru ca palestinienii să discute şi să negocieze cu Israelul. Domnule preşedinte Abbas, vreau să vă transmit, că dacă veţi merge pe calea păcii, vă asigur că Statele Unite vă vor fi alături. Împreună putem începe o nouă eră în Orientul Mijlociu. Unii spun că e una dintre cele mai dificile acorduri. Nu e nimic mai dificil, dar avem o obligaţie faţă de umanitate pentru a o realiza. Acordul de azi este o oportunitate istorică pentru palestinieni pentru ca ei să îşi obţină propriul stat independent. După 70 de ani cu progrese puţine, aceasta ar putea fi ultima oportunitate pe care o au”, a declarat Donald Trump.

Trump susţine că planul său, de 80 de pagini, este "de departe cea mai detaliată propunere prezentată vreodată".

„Viitorul stat palestinian" nu va vedea lumina zilei fără respectarea mai multor „condiţii", printre care „respingerea clară a terorismului". El ar putea avea „o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est", a dat asigurări preşedintele SUA.

În plus, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA sunt gata „să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor" ocupate, a căror amploare nu a precizat-o.

În acelaşi timp, Trump a dat asigurări că Ierusalimul „va rămâne capitala indivizibilă a Israelului, foarte important, capitala indivizibilă", dar nu a precizat ce limite geografice ar urma să aibă loc oraşul.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, parte a oraşului ocupată din 1967 de Israel şi apoi anexată, să fie capitala viitorului stat la care aspiră.

Donald Trump a anunţat că i-a trimis marţi „o scrisoare" preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, estimând că planul său este „o şansă istorică" pentru palestinieni de a o obţine un stat independent.

„I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani", a spus preşedintele SUA.

După discursul său, președintele Trump a postat pe Tweeter o hartă care ilustrează viziunea sa despre modul în care Orientul Mijlociu ar trebui împărțit în viitor.