Pledoaria în favoarea lui Dragnea a fost retrasă de la CEDO de MAE: ”Era în detrimentul intereselor statului”

Fostul lider PSD, Liviu Dragnea, acum aflat în închisoare cu o condamanare de 3,6 ani.

Pledoaria favorabilă lui Liviu Dragnea, făcută de fostul agent guvernamental la CEDO, a fost retrasă din dispoziția ministrului de Externe, Bogdan Aurescu. Decizia a fost luată în baza argumentației direcției de resort din MAE.

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus retragerea observațiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, domnul Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României și în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

Analiza făcută de Direcția Agent Guvernamental din cadrul MAE a constatat că observațiile fostului agent guvernamental, Viorel Mocanu, erau în detrimentul intereselor statului român și ”nesocoteau punctele de vedere transmise de autoritățile naționale cu competențe în domeniul de referință”.

Ministerul de Externe a solicitat CEDO să ”permită transmiterea de noi observații în aceste cauze, care să reflecte prevederile legale și practica națională în materie”, se spune în comunicatul de presă menționat.

Viorel Mocanu a fost schimbat din funcție în septembrie anul acesta, fiind înlocuit de Viorica Dăncilă cu Maya Teodoriu, fost judecător la Curtea Constituțională.

Îți mai recomandăm Secția Specială cere DNA dosarul agentului guvernamental la CEDO care l-a aparat pe Dragnea

Un Memorandum intern, din data de 11 martie 2019, a fost înaintat lui Meleșcanu de agentul guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu. Documentul a fost semnat de Teodor Meleșcanu, la „Aprob”.

Respectivul document era, de fapt, o pledoarie în favoarea lui Liviu Dragnea, pe atunci în libertate, care încerca să obțină la curtea de la Strasbourg o condamnare a statului român, pentru a putea cere în țară o revizuire a condamnării lui în dosarul fraudei la referendumul din 2009. O astfel de revizuire l-ar fi ajutat să scape de închisoare dacă în procesul ”angajărilor fictive” ar fi primit o condamanare cu suspendare, sau de cumulul pedepsei, în situația în care condamanarea era cu executare.

Liviu Dragnea a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Fraude la Referendum. În 2017, Dragnea a deschis la CEDO un proces împotriva statului român, după ce, pe 24 aprilie 2017, ICCJ îi respinsese și contestația la executare.

Îți mai recomandăm Dragnea contra României: Cum speră liderul PSD să scape de condamnarea în dosarul Referendumul la CEDO

Dragnea s-a plâns la CEDO că un magistrat asistent s-a aflat printre cei care au semnat motivarea deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România de condamnare. Avocatul lui Dragnea, irlandezul Bernard O' Connor, a invocat jurisprudența CEDO în cazul „Cerovsek și Bozicnik v. Slovenia”.

În 6 decembrie 2018, fostul agent guvernamental la CEDO, de dinaintea lui Mocanu, Catrinel Brumar, a combătut argumentele avocatului lui Dragnea și a argumentat că nu se aplică precedentul din Slovenia. Brumar a fost demisă din funcție de Viorica Dăncilă și înlocuită cu Viorel Mocanu.