După 15 noiembrie, data la care Biroul Executiv trebuia să valideze listele, a fost stabilit un alt termen: luni, 18 februarie. Doar că luni, primarii și europarlamentarii care s-au înscris în competiție vor fi, se pare, prea ocupați.
Oficial, europarlamentarii PNL vor fi la Bruxelles pentru a o sprijini pe Laura Codruța Kovesi care urmează să fie audiată în Comisia LIBE, deși până acum doar vocea lui Siegfried Mureșan s-a auzit apăsat pe această temă. Mureșan, recent înscris în partid, unul dintre cei mai activi europarlamentari pe care îi are PNL prin comparație cu Adina Văleran, Cristian Bușoi sau Daniel Buda, este pe locul doi pe listă.
Neoficial, primarii PSD s-au simțit vexați că sunt chemați la București pentru a fi audiați și validați. Blaga ar avea probleme personale, iar Falcă unele de sănătate. Asta nu i-a împiedicat însă pe mulți primari și parlamentari să participe lunea trecută la o chermeză la Suceava, unde deputatul Ioan Bălan și-a serbat ziua în stilul cunoscut marilor partide, spun surse liberale pentru Europa Liberă. Așa că definitivarea listei și anunțul oficial au fost amânate încă vreo două săptămâni. Deși nimic nu e sigur.
PNL mizează pe un scor bun la europarlamentare, adică în jur de 26%, așa cum spune ultimul sondaj intern, ceea ce ar însemna aproximativ 10 locuri. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple, ca dovadă înghesuiala și lupta pentru primele 5 poziții, dar mai ales pentru prima. Deocamdată, în cărți se află Mircea Hava, primarul de Alba Iulia, problema lui e însă că are o notorietate de 5%, provenită din Ardeal, și stă rău cu limbile străine. De fapt, nici Vasile Blaga, care se află pe locul 3 pe listă, nu excelează la aceste capitole.
Ludovic Orban, spun surse din PNL pentru Europa Liberă, nu este mulțumit de listă, chiar și după ce a reușit să blocheze candidatura lui Crin Antonescu, personaj care îndepărta electoratul anti-PSD din cauza asocierii lui cu USL și Victor Ponta. Orban ar mai căuta o deschidere de listă care să tragă partidul în sus sau măcar să vină cu bani. În ultimele zile s-a vehiculat numele realizatorului de la Realitatea Tv, Rareș Bogdan, care are beneficiul notorietății ( 40% potrivit sondajului intern al PNL) dar care ar fi refuzat. Asta nu înseamnă însă, spun sursele noastre, că discuțiile s-au tranșat. În cărți s-ar mai afla și Dragos Anastasiu, prietenul senatoarei Hildegard Brandl, patron al firmelor Eurolines, Europabus și Danubius, om cunoscut în lumea afacerilor și care ar putea aduce voturi din această zonă. În partid există însă voci care spun că ar fi cam apropiat de Dacian Cioloș, ceea ce nu dă deloc bine date fiind animozitățile care există în PNL la adresa lui. Și care, așa cum s-a văzut din diverse declarații publice, sunt reciproce.
Socoteala lui Orban este că prin oferirea unor locuri pe listă primarilor din Transilvania sau oamenilor apropiați de aceștia, cum sunt Hava, Buda ( susținut de Emil Boc) și Falcă ( Arad) va putea să scoată un scor bun în Ardeal care să compenseze rezultatul prost din sud. Problema cu aceștia este însă lipsa lor de competență în chestiuni de politică europeană și chiar și sondajul care nu-i arată a fi niște favoriți ai electoratului. Ludovic Orban e conștient de aceste impedimente, dar nu are altă soluție dat fiind faptul că la europarlamentare nu se întrevede o prezență de peste 25-27%, fiind deci alegeri în care activul de partid, în frunte cu primarii, trebuie să se implice total.
Interesantă a fost și intrarea în cursă a Adinei Vălean în compensație cu îndepărtarea lui Crin Antonescu, deși mulți în partid se întreabă când și-a depus aceasta dosarul de candidatură, din moment ce linia s-a tras cândva prin octombrie.
În faza aceasta, lista PNL pentru europarlamentare arată următoarea ordine: Mircea Hava, Siegfried Muresan (europarlamentar PNL), Vasile Blaga, Cristian Busoi (europarlamentar PNL), Daniel Buda, Adina Valean (europarlamentar PNL), Gheorghe Falca, Dan Motreanu, Vlad Nistor.