Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a solicitat, miercuri, în plenul Parlamentului, ca președinții celor două camere ale Parlamentului să ia în considerare cererea de revocare a Avocatului Poporului, Renate Weber, depusă de liberali și să trimită solicitarea mai departe către comisiile juridice pentru emiterea unui raport.
„În data de 22.06.2020, liderii de grup de la Camera Deputaţilor şi Senat ai PNL, Daniel Fenechiu şi subsemnatul am depus cererea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, despre care noi spunem că nu mai este demult Avocatul Poporului, este Avocatul celor de la PSD şi ALDE. Am aşteptat să repartizaţi această solicitare către comisiile juridice şi bineînţeles nu aţi făcut acest lucru. La ora actuală ni s-a spus că nici nu au primit şi prin urmare nu pot să dea raport pe această cerere de revocare.
Am rugămintea către cei doi preşedinţi ai Camerei şi Senatului să solicite comisiilor juridice să se reunească şi să ia în considerare solicitarea noastră de revocare a Avocatului Poporului. Dle Ciolacu, dle Cazanciuc, vă adresez respectuos această solicitare şi vă reamintesc că împreună cu prietenii dvs de la CCR, peste 5.000 de persoane au ieşit din spital şi Guvernul nu a avut instrumentele necesare controlării epidemiei”, a afirmat Florin Roman la plenul reunit în care premierul Ludovic Orban va prezenta raportul privind gestionarea pandemiei de coronavirus.
PNL a depus pe 22 iunie, la Parlament, o adresă prin care cere revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, motivând că ar fi încălcat competențele legale stabilite de Legea nr.35/1997.
Acuzele PNL
-
Declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii
În solicitarea semnată de liderii grupurilor parlamentare ale PNL, lui Renate Weber i se reproșează „declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii cu privire la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existența unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existența unor acte sau fapte care pot fi asimilate torturii".
Prin acțiunea sa, liberalii o acuză pe Renate Weber că încalcă regulamentul GDPR pentru că a cerut documente medicale cu un conținut complet de date. Mai mult, arată PNL, printr-o adresă semnată de adjunctul Avocatului Poporului, spitalelor li s-au cerut documente emise în perioada stării de urgență, deși monitorizarea se desfășoară, conform celor scrise în înștiințare, pentru starea de alertă.
„Prin urmare, prin propria-i comunicare, Avocatul Poporului induce o stare de confuzie cu privire la acțiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcționare a sistemului sanitar, infrastructura critică a statului, în perioada stării de urgență, ulterior în perioada stării de alerte, instituite urmare a pandemiei declarate astfel de Organizația Mondială a Sănătății", arată liberalii.
Prin Mecanismul național de prevenire a torturii, instituția condusă de Renate Weber, în cadrul Domeniului privind prevenirea torturii în locurile de detenție, a anunțat managerii mai multor spitale că unitățile sunt monitorizate.
Scopul monitorizării: „consolidarea protecției pacienților împotriva torturii și a pedepselor și tratamentelor inumane sau degradante și a exercitării fără discriminare a drepturilor și libertăților fundamentale”.
Astfel, în decurs de zece zile, spitalele din linia întâi, dar și mai multe unități medicale de suport trebuie să trimită la Avocatul Poporului o documentație stufoasă - nu mai puțin de 60 de situații, liste de pacienți, proceduri și registre. Între acestea se numără „copie meniu în săptămâna 25 mai-6 iunie”, situația concedierilor în aprilie și mai, accesul/restricții ale pacienților în exteriorul salonului și copii anonimizate ale foilor de observații ale pacienților.
-
Atacarea legii privind impozitarea pensiilor speciale
PNL o mai acuză pe Renate Weber de comiterea „unui grav conflict de interese generat de acțiunea Avocatului Poporului în sprijinul blocării intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Codului Fiscal". Este vorba de legea de impozitare a pensiilor speciale adoptată de Parlament cu o largă majoritate săptămâna trecută.
Pentru că este beneficiară a unui pensii de serviciu prin funcția exercitată, liberalii susțin că Renate Weber a comis un conflict de interese prin faptul că a introdus o cale de atac înainte de promulgarea legii.
„Nefiind parte a forului legislativ suprem, neexercitând competență legislativă, doamna Renate Weber, prin acțiunea ca Avocat al Poporului de a contesta la Curtea Constituțională o lege anterior intrării acesteia, lege care îi afectează un interes patrimonial personal, a încălcat dispozițiile legale în vigoare în materia conflictului de interese, acțiunea sa fiind în mod evident în contradicție cu dispozițiile art.1 alin.(5) din Constituția României", a precizat PNL în solicitarea depusă.
Renate Weber a motivat decizia de a depune o sesizare la CCR prin faptul că legea ar introduce „o discriminare și o dublă impozitare”
„Sunt mai multe argumente, dar în linii mari este vorba de încălcarea articolului 16 din Constituție, iar a doua oară a articolului 56, pentru că, pe de o parte, este vorba de nerespectarea principiului unei juste aplicări a sarcinii fiscale, iar, pe de altă parte, este vorba de o discriminare pe care noi am identificat-o, pentru că, dacă vă uitați în cuprinsul legii, deși se vorbește de taxe, în realitate nu sunt taxe, ci sunt impozite. Taxa este ceva ce persoana trebuie să plătească și, în schimbul acelei plăți, obține un serviciu", a declarat Renate Weber pentru Europa Liberă.
Și Curtea Supremă a atacat legea la CCR, repetând scenariul de la încercarea de abrogare a pensiilor speciale, adoptată de parlament și respinsă de Curtea Constituțională după ce a fost sesizată de Avocatul Poporului și de Curtea Supremă.