Rachete ucrainene au lovit în cursul nopții podul rutier Ciongar, care leagă peninsula Crimeea de părțile controlate de Rusia din sudul regiunii Herson, au declarat joi așa-zișii oficiali locali, potrivit Reuters.
Podul Ciongar, denumit și „poarta spre Crimeea”, este una dintre puținele legături între peninsula pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014 și Ucraina continentală.
Acesta se află pe o rută folosită de armata rusă pentru a se deplasa între Crimeea și alte părți ale Ucrainei aflate sub controlul său.
Vladimir Saldo, guvernatorul impus de ruși în Herson, a declarat că podul rutier a fost avariat, dar că nu au existat victime.
O fotografie postată de acesta pe Telegram arăta o gaură mare în suprafața podului. Acesta susține că Ucraina a folosit în atac rachete Storm Shadow furnizate de Marea Britanie.
„Teroriștii de la Kiev vor să intimideze locuitorii din Herson și să semene panică în rândul populației, dar nu vor reuși. Știm cum să reparăm rapid podurile: trecerea vehiculelor va fi restabilită în viitorul foarte apropiat”, a declarat Saldo, conform Reuters.
Îți mai recomandăm UE aprobă al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei„Un alt act lipsit de sens comis de regimul de la Kiev la ordinul Londrei. Nu rezolvă nimic în ceea ce privește operațiunea militară specială”, a mai spus șeful administrației instalate de Rusia în părțile ocupate ale provinciei ucrainene Herson.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului, care și-a declarat intenția de recuceri Crimeea și de a alunga toate forțele rusești de pe teritoriul său.
Amenințări la adresa României și Moldovei. MAE: Lovirea infrastructurii civile e crimă de război
Mai mult, el a amenințat că va riposta vizând un pod care leagă R. Moldova de România, țară membră NATO.
„Știm coordonatele podurilor din regiunea Odesa și a podului Giurgiulești, care au aparținut cândva Ucrainei, dar au fost predate de regimul Iușcenko. [...] Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”, a susținut Saldo.
Ar fi vorba despre podul Galați-Giurgiulești, care face legătura dintre România și Moldova, reabilitat anul trecut cu circa opt milioane de lei din fonduri guvernamentale românești.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis ulterior că „România condamnă ferm declarațiile așa-zisului «reprezentant» al Rusiei în Herson, regiune ocupată ilegal de Rusia”.
„Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova și care vizează și o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, subliniază MAE român.
De asemenea, în urma acestor declarații, Ministerul Externe de la Chișinău a anunțat că îl va convoca pentru explicații, în regim de urgență, pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov.
„R. Moldova condamnă cu fermitate declarațiile recente ale unui reprezentant al Federației Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara noastră. Astfel de declarații sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova”, se arată în comunicatul ministerului, potrivit serviciului Europa Liberă Moldova.
Îți mai recomandăm Politico: Pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16 ar putea avea loc în România