Doi poeţi ruşi, condamnați pentru că au citit public o poezie împotriva războiului din Ucraina

Artem Kamardin i-a implorat pe judecători să-l lase „să se întoarcă acasă”.

Doi poeţi ruşi, Artiom Kamardin şi Iegor Ştovba, au fost condamnaţi joi, de către un tribunal de la Moscova, la cinci ani şi jumătate şi şapte ani de închisoare, pentru că au participat la o lectură publică a unui poem împotriva războiului din Ucraina şi ostil separatiştilor proruşi din Donbas.

Susţinători ai lui Artiom Kamardin şi Iegor Ştovba au strigat „Ruşine!” la anunţarea sentinței, iar soţia lui Artiom i-a strigat că îl iubeşte, a povestit scena o jurnalistă AFP prezentă la şedinţă. „Este de un arbitrar absolut”, i-a declarat apoi tatăl lui Artiom Kamardin.

Artiom Kamardin şi Iegor Ştovba au fost arestaţi în septembrie 2022 după ce au participat la o lecură publică, la Moscova, în Piaţa Triumfalnaia, în apropiere de monumentul marelui poet anti-stalinist Vladimir Maiakovski. Locul este punct de întâlnire consacrat al disidenţilor încă din perioada sovietică. De aici și denumirea dată actualului lot de arestați, aceea de „grupul Maiakovski”.

În timpul sesiunii lectură incriminate, tânărul Artiom Kamardin a recitat poemul „Omoară-mă, miliţianule!”, un text considerat ostil separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. A doua zi, Artiom a fost arestat în timpul unei percheziţii acasă, în cursul căreia a spus că a fost bătut crunt şi - violat - cu o halteră de către poliţişti.

Îți mai recomandăm „Stropit cu apă pe ger năprasnic”. Ce se știe despre colonia de la Cercul Polar unde a fost transferat Navalnîi

Inculpaţi mai întâi cu privire la „incitare la ură”, cei doi poeţi au fost inculpaţi după aceea şi cu privire la „apeluri publice la comiterea unor activităţi împotriva securităţii statului”.

„Nu sunt un erou şi să mă duc la puşcărie pentru ceea ce gândesc, incitarea la ură n-a făcut parte niciodată din planurile mele”, a declarat Artiom Kamardin completului în discursul final, postat pe Telegram de către susţinătorii săi.

El l-a implorat pe judecător să-l lase „să se întoarcă acasă” şi a promis ca, în schimb, să stea la distanţă de orice „subiect sensibil”. Evident, fără să obțină vreun gest de clemență.

Autoritățile din Federația Rusă reprimă de ani de zile vocile critice, însă campania de represiune a luat o amploare considerabilă după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina.

Îți mai recomandăm În timp ce Putin le oferă simplificat moldovenilor cetățenia rusă, tot mai mulți ruși solicită cetățenie Republicii Moldova