Poliția Capitalei se chinuie de 15 ani să consolideze sediul central. Contractul cu firmele care au făcut doar 30% din lucrări a expirat

După eșecul renovării cu firme private, Ministerul Afacerilor Interne a dat pe mâna Companiei Naționale de Investiții contractul de consolidare a Poliției Capitalei de pe Calea Victoriei.

Ministerul Afacerilor Interne încearcă din 2008 să consolideze clădirile din centrul Bucureștiului care aparțin Poliției Capitalei. Primul șantier a durat 12 ani, timp în care cele două firme au realizat 30% din lucrări. Acum, ministerul a dat lucrarea Companiei Naționale de Investiții.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a început să consolideze și să renoveze sediul central al Poliției Capitalei din București acum 15 ani.

Este vorba, de fapt, despre un ansamblu de clădiri. Construcția principală e un bloc imens aflat pe Calea Victoriei, la numărul 19.

În 1866, Poliția Capitalei s-a mutat într-un sediu în stil clasic, cu parter și etaj, de pe Calea Victoriei (fost Podul Mogoșoaiei). În perioada dintre cele două războaie mondiale, nevoile poliției au crescut și instituția a avut nevoie de un sediu nou. Așa că vechiul imobil a fost demolat, iar clădirea nouă - cea pe care o știm acum - a fost construită în 1935.

De câțiva ani, imobilul este acoperit cu o pânză care maschează clădirea ce arată ca o fantomă întunecată.

Ansamblul de construcții se întinde și pe Strada Eforie (stradă perpendiculară pe Calea Victoriei), unde zeci de ani s-au aflat garajele instituției. Acestea, precum și o altă clădire din incinta Poliției Capitalei, au fost demolate.

O parte dintre clădirile Poliției Capitalei au fost demolate în noiembrie 2023.

Primul șantier de renovare a Poliției Capitalei a început în 2008. Atunci, Ministerul Afacerilor Interne, condus la acea vreme de Cristian David (PNL), a semnat un prim contract de consolidare și modernizare a sediului Poliției Capitalei cu două firme private, Rotary Construcții și UTI International. În 2023, Rotary Construcții era în insolvență, iar pe lista de creditori a companiei este și Poliția Capitalei. UTI International a fost radiată în 2009.

Valoarea contractului a fost de aproape 58 de milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro, la cursul din 2008), potrivit informațiilor furnizate Europei Libere de Poliția Capitalei.

La acel moment, polițiștii din sediul central al instituției lucrau în condiții grele: frig, birouri întunecate și nevăruite de zeci de ani, băi cu ciment pe jos și WC-uri turcești. Disperați, criminaliștii care, printre altele, cercetau cadavre, au pus mână de la mână și au amenajat singuri în clădire locuri pentru spălat.

O vreme, angajații au lucrat în timp ce clădirea se renova. Apoi, în 2016, oamenii au fost mutați în alte sedii - clădiri închiriate sau ale Ministerului de Interne.

Contractul dintre Ministerul Afacerilor Interne și asocierea Rotary Construcții - UTI International a expirat în iulie 2020.

Poliția Capitalei spune acum, în răspunsul trimis Europei Libere, că, la finalul celor 12 ani care au trecut de la semnarea contractului și până la finalizarea lui, constructorii au realizat mai puțin de o treime din lucrările contractate, 30% mai exact.

Renovarea sediului central al Poliției Capitalei, preluată de stat

În februarie 2021, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației preia planul de consolidare a sediului central al Poliției Capitalei de pe Calea Victoriei.

Ministrul Attila Cseke semnează un ordin prin care atribuie CNI (Compania Națională de Construcții) consolidarea sediului Poliției Capitalei. CNI, înființată în 2001, este în subordinea Ministerului Dezvoltării, iar scopul ei este construcția, consolidarea și reabilitarea clădirilor și drumurilor de interes județean și local.

Compania de construcții de stat a început procesul de refacere a clădirii principale a Poliției Capitalei un an mai târziu, în martie 2022.

Primele etape au fost proiectarea și obținerea avizelor necesare pentru începerea lucrărilor.

Conducerea Poliției Capitalei spune acum că, la sfârșitul lunii august 2023, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a dat un ordin prin care a aprobat „documentația tehnico – economică faza documentație de avizare a lucrărilor de intervenții“ pentru consolidarea și modernizarea sediului central al Poliției Capitalei.

Îți mai recomandăm Poliția Română, în 2023: toxiinfecții, WC în curte, ore neplătite, dotări puține și numiri politice

Nu este însă clar când vor începe lucrările la clădirea istorică.

Consolidarea Poliției Capitalei a început cu demolări

În incinta Poliției Capitalei, muncitorii au început lucrul cu demolarea unora dintre clădirile complexului vechi.

Unele clădiri erau cu risc seismic major, așa că Ministerul Afacerilor Interne a preferat să le dărâme.

Printre ele s-au aflat și vechile garaje ale Poliției Capitalei de pe strada Eforie, aflată lângă centrul vechi al Bucureștiului.

Șantierul refacerii sediului Poliției Capitalei de pe Strada Eforie.

Potrivit afișului de la intrare, șantierul ar fi trebuit să se încheie pe 30 noiembrie 2023, după 10 luni de la începerea demolării.

Patru firme au avut contract cu Ministerul de Intern pentru demolări: AM Livity SRL – Ceed Machinary SRL (antreprenor general), Cladra Arhitect SRL (proiectant de arhitectură) și Unitar Proiect TDA SRL (proiectant de rezistență).