Polonia. Militarii români au tras din greșeală două proiectile asupra unui sat, în timpul unui exercițiu

Sisteme antiaeriene Gepard ale Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda, în misiune în Polonia. Fotografie de arhivă.

Militarii români au tras din greșeală două proiectile asupra unui sat, în timpul unui exercițiu militar făcut joi seara, din Polonia, cu blindatele antiaeriene Gepard. Nu există victime. Incidentul a avut loc în poligonul South Hills și nu a produs victime.

Joi, 22 august, Detașamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians a participat la o tragere de noapte cu sistemele Gepard din dotare, în Poligonul South Hills, din Polonia, arată un comunicat MAPN.

„La ora 22:30, comandantul detașamentului a fost informat că două elemente de muniție au căzut în satul Bemowo Piskie, aflat în proximitatea poligonului, provocând pagube materiale. Comanda detașamentului va pune la dispoziția poliției militare poloneze, care cercetează cauza, toate datele și informațiile necesare clarificării circumstanțelor în care s-a produs acest eveniment”, se arată în comunicatul ministerului.

România participă din 2017, prin rotație, cu peste 100 de militari la misiunea NATO de la Baza militară Bemowo Piskie din Polonia.

Inițial, militarii români din artileria antiaeriană au manevrat tunuri antiaeriene calibru 35 mm OERLIKON, după care au trecut la sistemul antiaerian Gepard, militarii Batalionului 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda fiind primii care au utilizat această tehnică militară în Polonia, potrivit MApN.

În prezent, Armata României are dislocați în Polonia 101 militari precizează MApN.

Militarii români se află într-o misiune de asigurare a Prezenței Înaintate Consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (Enhanced Forward Presence) ca parte a Grupului de Luptă NATO din Polonia, precizează comunicatul MApN.

„Complexul antiaerian Gepard a fost proiectat și este destinat pentru apărarea nemijlocită a forțelor terestre împotriva țintelor aeriene care acționează la înălțimi mici și foarte mici, în special împotriva elicopterelor, el poate fi folosit acum cu succes împotriva rachetelor de croazieră”, arată un articol din „Gândirea Militară Românească”, revistă de ştiinţă militară şi studii de securitate editată de Statul Major al Apărării.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.