Polonia și Ungaria contestă prevederile din bugetul Uniunii Europene care leagă plățile de respectarea statului de drept, capitol la care ambele țări au primit critici dure în ultimii ani.
Noul mecanism a fost integrat în planul de cheltuieli 2021-2027 și în fondul de stimulare de 750 miliarde euro (890 miliarde dolari) menit să compenseze efectele pandemiei coronavirusului asupra economiilor celor 27 de state member.
Condiționalitatea permite reținerea plăților dacă există anumite încălcări ale standardelor de bază, cum ar fi subminarea independenței judiciare.
Măsura a fost contestată de Polonia și Ungaria, ambele fiind sever criticate de UE cu privire la statul de drept. Cele două țări au blocat adoptarea bugetului UE și a pachetului de recuperare a coronavirusului.
La un summit al UE din decembrie, liderii UE au ajuns la un compromis care a însemnat că mecanismul nu va fi pus în aplicare până când Curtea Europeană de Justiție nu se va pronunța asupra eventualelor plângeri.
Polonia a anunțat pe 11 martie că a depus o plângere la această instanță împotriva măsurii.
"Credem că astfel de soluții nu au niciun temei juridic în tratate, interferează cu competențele statelor membre și încalcă legislația UE", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Piotr Mueller într-un comunicat.
"Decontarea fondurilor din bugetul UE ar trebui să se bazeze numai pe îndeplinirea condițiilor obiective și concrete, care decurg fără echivoc din reglementări", a spus Mueller.
La Budapesta, șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat că Ungaria va lansa un caz similar în această săptămână.
"Contestăm regula privind condiționalitatea în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, împreună cu Polonia", a declarat ministrul Justiției Judit Varga pe Facebook.
"Nu putem menține legislația UE în vigoare, care încalcă grav securitatea juridică", a spus ea.
Articol publicat de serviciul maghiar al RFE/RL