Actualizare ora 13.55
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că în fiecare centru unde sunt sinistraţi în urma inundațiilor va fi organiza câte o echipă medicală care să supravegheze riscurile de apariție a bolilor transmisibile.
Alexandru Rafila mai spune că persoanele sinistrate care au nevoie de tratament pentru boli cronice vor primi sprijin, informează News.ro.
„În fiecare centru de sinistraţi o să organizăm, într-un timp foarte, foarte scurt, o echipă medicală, am stabilit inclusiv un model de raportare către Institutul Naţional de Sănătate Publică a oricăror suspiciuni de boală transmisibilă şi bineînţeles că o să găsim o soluţie şi pentru cei care nu au medicamentele obişnuite pentru tratamentul bolilor cronice”, a spus ministrul Alexandru Rafila.
Ore de curs, reluate în 13 școli din jud. Galați
Ministerul Educației informează că orele de curs au fost reluate în 13 unități de învățământ din județul Galați.
Dintre acestea, în 12 școli cursurile au loc cu prezență fizică iar într-o școală acestea se desfășoară în sistem online.
Ministerul Educației a publicat și lista școlilor din județ în care, în continuare, orele de curs nu pot avea loc:
- Școala Gimnazială „Prof. Emil Panaitescu” Cudalbi;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Cudalbi;
- Liceul Tehnologic Nr. 1 Cudalbi:
- Grădinița cu Program Normal Nr. 2 Cudalbi;
- Liceul Tehnologic „Costache Conachi" Pechea;
- Școala Gimnazială Nr. 4 Pechea;
- Grădinița cu Program Normal „Violeta" Pechea;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 4 Pechea;
- Școala Gimnazială „Al. Moruzzi” Pechea;
- Școala Gimnazială Nr. 1 Pechea;
- Școala Gimnazială Nr. 3 Pechea;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 3 Pechea;
- Grădinița cu Program Normal nr. 1 Corod;
- Școala Gimnazială „Elena Doamna” Cuza Vodă;
- Grădinița cu Program Normal „Prichindel” Cuza Vodă;
- Școala Gimnazială Nr. 1 Suhurlui;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Suhurlui;
- Școala Gimnazială Nr. 1 Slobozia Conachi
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Slobozia Conachi;
- Școala Primară Nr. 1 Izvoarele;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Izvoarele;
- Școala Gimnazială „Dumitru Capraru" Grivița;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Grivița;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Călmățui;
- Școala Gimnazială „Elena Negri” Costache Negri;
- Grădinița cu Program Normal „Elena Negri” Costache Negri;
- Liceul Tehnologic „Paul Bujor” Berești;
- Grădinița cu Program Normal Nr. 1 Berești.
Ministerul precizează că, în aceste școli nu se pot desfășura nici cursuri online și adaugă că „consiliile de administrație ale unităților de învățământ aflate în situația de a suspenda activitatea didactică vor stabili măsuri privind parcurgerea integrală a programei școlare”.
Actualizare 12:45
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) transmite că în județele Galați și Vaslui, cele mai afectate de inundații, sunt peste 5.000 de gospodării care au animale.
ANSVSA precizează, într-un comunicat, că „în cele 4.347 de exploatații din localitățile afectate de inundații se regăsesc 7.148 de bovine, 2.002 de ecvine (cai, măgari etc - n.red), 89.517 de ovine, 22.255 de caprine, 8.672 de suine (porci - n.red) și 77.479 de păsări”.
Situația mortalitaților cunoscute până la acestă dată, conform notificărilor din teren este de 67 de bovine, 27 de ecvine, 1.885 de ovine, 123 de caprine, 102 de suine și 6.286 de păsări, informează ANSVSA.
Reprezentanții instituției adaugă că, în cazul în care va fi nevoie, va institui măsuri/restricții sanitar veterinare suplimentare pentru a limita riscul de boli.
De asemenea, ANSVSA va trimite medici veterinari din județele vecine pentru ecarisare, neutralizare și dezinfecție.
„Situația mortalităților este în dinamică și, în funcție de datele colectate de la medicii veterinari împuterniciți, vom reveni cu informații actualizate”, arată comunicatul ANSVSA.
Actualizare ora 12:05
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit Cod Galben de avertizare pentru mai râuri din județele Iași, Vaslui şi Galaţi, până miercuri (18 septembrie) la ora 12:00.
- Bârlad - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Vaslui (judeţele: Iași, Vaslui şi Galaţi);
- Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi);
- Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval stația hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi).
INHGA transmite că în această perioadă se așteptă ca debitele râurilor menționate să se mențină la niveluri ridicate și sunt posibile depășiri ale cotelor de apărare. Prin urmare, specialiștii Institutului recomandă cetățenilor să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
Aproape 1.000 de pompieri din ţară, trimiși în județul Galați
„În urma efectelor fenomenelor hidrometeorologice înregistrate în judeţul Galaţi, inspectorul general al IGSU a dispus, în cursul zilei de ieri (luni, n.r.), suplimentarea resurselor din această zonă cu efective şi mijloace tehnice din alte judeţe, neafectate de fenomenele meteo”, a anunţat IGSU.
De asemenea, au fost trimise în zona afectată 80 de mijloace tehnice de intervenție: o volă, 19 camioane de intervenţie, 43 de microbuze, nouă buldoexcavatoare, șase autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi două autocare.
Pompierii trimiși din alte județe în Galați sunt pregătiți pentru o misiune de minim trei zile, precizează IGSU.
Potrivit celei mai recente actualizări realizate de Inspectorat, 21 localități din patru județe (Iași, Galați, Vaslui, Timiș) sunt afectate de ploi abundente și inundații.
Până în prezent au fost confirmate șapte decese cauzate de inundațiile declanșate în weekend.
Îți mai recomandăm Risc major de viituri pe râurile din Moldova. Stare de alertă în Galați și Vaslui. Șapte oameni au muritGalaţi: Circulaţie redeschisă între localităţile Pechea şi Costache Negri
Circulaţia rutieră pe DJ 251 a fost redeschisă, marţi dimineaţă, între localităţile gălăţene Pechea şi Costache Negri, afectate de inundaţii, anunţă Consiliul Judeţean Galaţi. Drumul a fost practic lărgit cu o bandă pentru a se putea relua traficul, soluţia fiind însă una temporară.
„Pentru a putea redeschide circulaţia în zonă, a fost amenajată o nouă bandă de mers prin lărgirea drumului existent, respectând semnalizarea existentă. Este o soluţie temporară pentru a permite redeschiderea circulaţiei pe unul dintre cele mai importante drumuri din judeţ”, au spus reprezentanții Consiliului Judeean Galați, potrivit News.ro.
Probleme sunt şi pe DJ 251 C, la ieşirea din Zărneşti, pe un drum cu trafic foarte scăzut.
În rest, se circulă pe drumurile judeţene, dar pe unele tronsoane afectate de inundaţii traficul se desfăşoară cu restricţii sau, pe scurte lungimi de drum, pe un singur sens.
În prezent se fac evaluări pe drumuri, astfel încât să înceapă cât mai repede lucrările de refacere a infrastructurii afectate de inundaţii.
Îți mai recomandăm Noroiul distruge ce nu au reușit apele: 20.000 de sinistrați se luptă să mai salveze ceva de pe urma inundațiilorEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.