La Bruxelles au fost prezentate primele estimări ale rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European, bazate pe date parțiale. Potrivit acestor Popular Europenii rămân fracțiunea cea mai mare cu 173 de mandate, urmați de Socialiști&Democrați cu 147, ALDE +En Marche (partidul președintelui francez Emmanuel Macron) 104 +35. Pe locul patru urmează alianța suveraniștilor condusă de vicepremierul italian, Salvini 71 de locuri (plus probabile alte 35). Urmează verzii cu 66 de fotolii (+14), Așa numiții conservatori reformiști 60 de locuri.
În Italia, potrivit rezultatelor parțiale, Liga lui Matteo Salvini a câștigat alegerile, cu 26% până la 30% din voturi. Urmează Partidul Democrat de centru-stânga și populiștii din Mișcarea 5Stele. Ambele ar putea primi între 21% și 24% din voturi.
Conform sondajelor la ieşirea de la urne, conservatorii din blocul format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) au obţinut aproximativ 28% din voturi, cu 8 procente sub rezultatul din 2014, pe locul al doilea sunt Verzii cu 22%, urmați de socialiști (SPD) 15,5% și extremiștii de la Alternativa pentru Germania (AfD) cu 10,5%.
Noul Partid „Brexit”, al lui Nigel Farage ar putea câștiga net alegerile din Marea Britanie pentru Parlamentul European, alegeri care nici nu ar fi trebuie să aibă loc daca Brexit-ul nu s-ar fi prelungit mult peste data stabilită inițial. Potrivit BBC, se așteaptă acum ca partidul „Brexit” să trimită 30 de deputați în noul Parlament European. Cel puțin până pe 31 octombrie, data vehiculată drept cea mai realistă pentru Brexit.
În tabăra pro-europeană britanică se conturează o victorie clară a Liberal-Democraților cu 17%, în detrimentul laburiștilor, care vin numai pe locul trei. Partidul conservator la guvernare a suferit însă cea mai mare înfrângere, este prognozat cu numai 8% din voturi.
Formaţiunea franceză de extremă-dreapta Adunarea Naţională, condusă de Marine Le Pen, ar fi pe primul loc la alegerile europene, cu circa 24% din voturi, în faţa partidului preşedintelui Emmanuel Macron, Republica în Marş (La Republique en Marche), care ar fi obţinut între 22 şi 23% din voturi, conform sondajelor la ieşirea de la urne
În Grecia, revin pe primul loc conservatorii de la Noua Democraţie, cu un rezultat cuprins între 32% şi 36% din voturi, urmată de formațiunea de stânga aflată la putere, Syriza, cu un rezultat între 25% și 29%.
Și în Ungaria, conservatorii premierului Viktor Orban se află pe primul loc cu 56%, potrivit sondajelor, urmați de Partidul Socialist cotat cu 10%.
Partidul aflat la guvernare în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), se situează pe primul loc în alegerile europarlamentare din Polonia, după ce a obţinut 42,2% dintre voturile exprimate, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne
Partidul conservator OVP al cancelarului Sebastian Kurz este considerat învingător la alegerile de duminică pentru Parlamentul European din Austria, urmat de social-democraţi şi de extrema-dreaptă.
În Spania, europarlamentarele au fost câștigate de partidul Socialist al premierului Pedro Sanchez cu 28,4%, arată ultimul exit poll. Un câștig de patru mandate europene, față de 2014. Urmează conservatorii din Paritdul Popular cu 17,3%. În total, șase partide spaniole vor fi reprezentate în viitorul Parlament European. Se pare că fostul lider separatist catalan Carles Puiggdemont, care trăiește acum în exil în Belgia, a câștigat un mandat la Strasbourg, la fel ca fostul său adjunct, sub arest la domiciliu în Spania.
Alianţa Cetăţenilor Nemulţumiţi (ANO), partidul populist al premierului ceh Andrej Babis, a câştigat alegerile europarlamentare din Cehia, cu 21.2% din voturi, urmând să obţină şase mandate de eurodeputat, cu două mai mult decât în 2014,
Coaliţia liberală pro-europeană slovacă ''Progresivne Slovensko-Spolu'' (PS) a câştigat alegerile europene din Slovacia, cu circa 20% din voturi, conform primelor estimări. Formaţiunea progresistă PS, fondată în 2017 de Zuzana Caputova, avocata şi activista de mediu care în aprilie a câştigat alegerile prezidenţiale, ar urma cu acest rezultat să obţină în Parlamentul European 4 din cele 13 mandate ce revin Slovaciei. Acest partid a anunţat că se va alătura în legislativul european grupului liberal ALDE.