Galerie foto: Viața Kamalei Harris

Harris, fiica unei mame indiene și a unui tată jamaican, le-a adus un omagiu părinților ei pe contul ei de Instagram la începutul acestui an.

„Mama mea, Dr. Shyamala Gopalan, a avut două obiective în viață: să vindece cancerul la sân și să ne crească pe mine și pe sora mea. Mi-e dor de ea în fiecare zi și mă gândesc la ea tot timpul. Sunt atât de mândră să fiu fiica ei. La mulți ani de Ziua Mamei”.

Kamala Harris zâmbește după ce și-a anunțat candidatura la funcția de vicepreședinte în orașul său natal Oakland, California, în 2019.

Harris, în vârstă de 59 de ani, este prima femeie de culoare care a ocupat funcția de procuror general al Californiei, prima femeie sud-asiatică și a doua femeie afro-americană aleasă în Senatul SUA și prima femeie, afro-americană și asiatică-americană vicepreședinte al Statelor Unite. 

La 17 februarie 2011, președintele de atunci al SUA, Barack Obama (centru), o salută călduros pe procurorul general al Californiei, Harris (stânga), în timp ce viceguvernatorul Gavin Newsom (al doilea din stânga) și primarul orașului San Francisco, Edwin Lee (dreapta), o privesc.

Harris și-a început cariera ca procuror al districtului San Francisco, unde a activat în perioada 2004-2011 înainte de a fi numită procuror general al Californiei. 

În calitate de procuror general al Californiei (2011-2017), Harris s-a concentrat pe probleme precum reforma justiției penale, criza executării ipotecilor, protecția mediului și egalitatea căsătoriilor.

Harris s-a făcut remarcată la nivel național, în timpul mandatului său de procuror general, când s-a adresat Convenției Naționale Democrate din Charlotte, Carolina de Nord, la 5 septembrie 2012. Alegerea sa ca speaker a evidențiat influența sa crescândă și recunoașterea de către partid ca viitor lider în cadrul Partidului Democrat.

Harris salută participanții în timpul Paradei Pride din San Francisco din 30 iunie 2013.

Susținătoare înfocată a comunității LGBT, Harris a depus un memoriu la Curtea Supremă a Statelor Unite în care susținea că propunerea 8 (o propunere electorală adoptată în 2008 care interzicea căsătoriile între persoane de același sex) ar trebui anulată. Acțiunile sale au contribuit la decizia Curții Supreme de a respinge recursul pe motive procedurale în 2013, legalizând efectiv căsătoriile între persoane de același sex în California.

Procurorul general al SUA de atunci, Eric Holder (centru), este flancat de procurorul general al Californiei de atunci, Harris (stânga), în timp ce se adresează absolvenților programului CASA (Conviction and Sentence Alternatives) la Tribunalul Districtual al SUA din Los Angeles, California, la 24 octombrie 2014.

Cunoscută pentru întrebările sale ascuțite în timpul audierilor din Senat, senatoarea americană de atunci din California (2017-2021) l-a interogat pe candidatul președintelui Donald Trump la Curtea Supremă, Brett Kavanaugh, în timpul audierii de confirmare a Comitetului judiciar al Senatului din septembrie 2018 pentru a-l înlocui pe judecătorul Anthony Kennedy, pensionat.

Kavanaugh a fost confirmat la Curtea Supremă în calitate de judecător asociat la 6 octombrie cu un vot de 50-48.

Harris, fotografiat alături de senatorul Cory Booker (democrat - New Jersey), la o audiere a Comisiei judiciare a Senatului din 16 iunie 2020, a fost un susținător puternic al unei reforme cuprinzătoare a poliției în urma uciderii lui George Floyd și a protestelor la nivel național împotriva brutalității poliției. 

Fostul vicepreședinte Joe Biden (stânga) este interpelat de senatorul american de atunci, Harris, cu privire la opoziția sa din trecut față de autobuzele școlare obligatorii din anii 1970. 

„A existat o fetiță în California care a făcut parte din a doua clasă care și-a integrat școlile publice și care a fost transportată cu autobuzul la școală în fiecare zi. Și acea fetiță eram eu.”
 

Harris este fotografiată alături de Biden după ce ambii au acceptat nominalizarea democraților în Milwaukee, Wisconsin, la 20 august, pentru a-și reprezenta partidul în calitate de candidați la președinție și vicepreședinție în alegerile din 2020.

Harris este fotografiată cu Biden în timpul unei opriri de campanie la liceul Alexis Dupont din Wilmington, Delaware, în august 2020. A fost prima lor apariție comună după ce Biden a numit-o contracandidata sa pentru alegerile din SUA.
 

A girl sits next to paintings of U.S. President-elect Biden and Vice President-elect Harris on display alongside a road in Mumbai, India, on November 8, 2020.

In addition to being the first African-American vice president, Harris was also the first Asian-American vice president.

Harris depune jurământul în calitate de vicepreședinte al SUA în timp ce soțul ei, Doug Emhoff, ține o Biblie în timpul inaugurării lui Biden ca al 46-lea președinte al Statelor Unite în fața Capitoliului SUA din Washington, D.C., pe 20 ianuarie 2021.

Harris (stânga) și președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, țin în mână un steag ucrainean inscripționat adus de președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy din Bakhmut în timpul discursului său la o ședință comună a Congresului SUA din 21 decembrie 2022.

„Bahmut rămâne în picioare”, a spus Zelenski în aplauze. „Ucraina își menține liniile și nu se va preda niciodată”.


 

Harris stă în picioare și aplaudă în timp ce președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson (Republican-Louisiana), îl ascultă pe Biden în discursul său despre Starea Uniunii în fața unei sesiuni comune a Congresului la 7 martie 2024, în Capitoliu.

Harris îl îmbrățișează pe Biden după un discurs despre îngrijirea sănătății în Raleigh, Carolina de Nord, pe 26 martie 2024. Harris a devenit din ce în ce mai proeminent de la prestația ezitantă a lui Biden într-o dezbatere televizată cu Trump.