Șpăgi pentru posturi în spitale. Cazul Botoșani și de ce ar costa un post de asistent medical 15.000 de euro

În mai multe spitale din România ar fi fost angajați infirmieri, asistenți sau brancardieri care au oferit mită, susțin anchetatorii.

În ultimii ani, mai mulți politicieni au fost trimiși în judecată după ce ar fi cerut mită pentru angajări în spitale. Primari sau funcționari publici cu sprijin politic sunt judecați după ce ar fi solicitat între 2.000 de euro și  260.000 de euro pentru posturi în sistemul sanitar.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au făcut 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași - era vizată o rețea care, de cinci ani, s-ar fi ocupat cu fraudarea concursurilor pentru posturi în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, spital din subordinea Consiliului Județean Botoșani.

Anchetatorii au verificat spitalul, sediul PSD Botoșani și primăria Săveni.

Percheziții au fost și la locuința președintei Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, vicepreședinte PSD și preşedintele Organizaţiei Femeilor Social-Democrate.

Aceasta a confirmat că a avut loc o percheziție la domiciliul ei, dar a subliniat că „nu au fost ridicate niciun fel de documente”. Fedorovici nu a fost pusă sub acuzare.

15 persoane, în schimb, printre care foști șefi ai Spitalului din Botoșani, medici sau asistenți au fost reținuți sau puși sub control judiciar.

Acuzațiile sunt de luare de mită, trafic de influență sau folosirea de informații confidențiale.

DNA susține într-un comunicat de joi, 14 decembrie, că faptele anchetate în acest dosar ar fi fost comise în perioada 2018-2023.

Pentru bani și bijuterii, cei acuzați ar fi fraudat concursuri de promovare sau de angajare la Spitalul din Botoșani, spune DNA.

Pentru un post de asistent medical, de pildă, DNA susține că cei acuzați ar fi primit bijuterii sau între 8.000 și 15.000 de euro.

„În anul 2019, «costul» pentru ocuparea unui post de asistent ar fi fost de 8.000 de euro, în 2022 a crescut la 10.000 euro, iar în 2023 a ajuns la 15.000 euro”, susține DNA.

Un post de muncitor, îngrijitor, brancardie sau spălatoreasă „costa” cuprinse între 2.000 - 5.000 de euro, cu precizarea că sumele creșteau în funcție de adaosul fiecărui intermediar.

Procurorii spun că schema funcționa astfel: candidatul care dorea un astfel de post apela la un intermediar care cunoștea funcționarii care făceau parte din comisiile de concurs. După discuții, candidații primeau subiectele și rezolvările, condiția de a fi admis fiind să obțină cel puțin nota 7 la proba scrisă.

Fostul manager nu răspunde

La spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, în luna august, o tânără în vârstă de 26 de ani, Alexandra Ivanov, care se internase cu dureri și sângerări din cauza unei sarcini oprite din evoluție, a murit după ce nu a primit îngrijiri medicale timp de șapte ore.

Spitalul era condus la acel moment de Angel Călin. El a fost demis de la conducerea spitalului de președintele CJ, Doina Federovici, la aproape o săptămână de la decesul Alexandrei.

Îți mai recomandăm Cazul gravidei care a murit în maternitatea din Botoșani. Medicul de gardă, concediat

Fostul manager Călin nu a răspuns apelurilor primite din partea „Europa Liberă” pentru a explica dacă a avut vreun rol în aceste angajări ilegale. Potrivit comunicatului DNA, Angel Călin nu a fost pus sub acuzare.

Bani pentru posturi călduțe

Dosarul de la Botoșani nu e singurul de acest fel care a fost instrumentat de procurori în ultima perioadă.

În ultimul an, angajările frauduloase în spitalele publice au devenit subiect de dosare penale, mai ales după creșterea salariilor în sistemul medical.

La începutul lunii decembrie era trimis în judecată Cristian Plută, director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, pentru luare de mită, după ce ar fi cerut și ar fi primit de la George Mirel Cristescu 20.000 euro pentru a-l sprijini să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București.

În octombrie 2023, Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni, județul Argeș, era reținut de DNA după ce ar fi cerut 30.000 de euro, din care ar fi primit o primă tranșă de 10.000 de euro, pentru a o angaja ca medic în spitalul din oraș pe fiica unui cunoscut.

Îți mai recomandăm Percheziții DNA la Spitalul Botoșani. Presupuse șpăgi pentru posturi de infirmieri, asistenți, brancardieri

În martie 2023, procurorii DNA Timișoara trimiteau în judecată o femeie, fostă angajată a primăriei Arad, care ar fi cerut 108.000 de euro, din care ar fi primit 78.000 de euro, pentru angajarea denunțătorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești și angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale din județ.

În februarie, DNA îl reținea pe Radu Andronache, comisar șef de poliție în cadrul Direcției Generale Anticorupție după ce ar fi cerut 10.000 de euro pentru „a pune o vorbă bună” la persoane cu funcții de conducere în vederea angajării persoanei respective ca asistent medical la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița.

În decembrie 2021, DNA îl trimitea în judecată pe fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu pentru luare de mită.

El ar fi primit 1.300.000 de lei sub formă de dividende de la doi oameni de afaceri pentru a-i menține în funcția de manager pe cinci directori de spitale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Oamenii de afaceri aveau contracte în derulare cu cele cinci spitale. Dosarul a fost trimis la instanța supremă și are următorul termen în ianuarie 2024.

Achitarea lui Beuran

În ianuarie 2021, o infirmieră și un șofer de ambulanță de la spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad erau trimiși în judecată după ce ar fi cerut de la mai multe persoane 17.000 de euro și 23.000 de euro pentru a se ocupa diferite posturi de asistent medical și șofer ce urmau să fie scoase la concurs.

În aprilie 2020, medicul Mircea Beuran a fost trimis în judecată după ce o doctoriță a denunțat că i-ar fi dat lui Beuran 10.000 de euro pentru a o angaja ca asistent universitar pe perioadă determinată în specialitatea chirurgie generală în cadrul U.M.F. „Carol Davila” București.

Trei ani mai târziu, Beuran era achitat definitiv de Curtea de Apel București, pe motiv că fapta nu există, deși la dosar erau și înregistrări.

Ce salarii sunt în sistem

Un asistent medical începător are un salariu brut la un spital de stat de aproximativ 7.000 de lei. La acesta se adaugă diverse sporuri, cum ar fi indemnizația de hrană, sporul de tură de noapte sau ore suplimentare plătite.

Un asistent medical principal are 11.000 de lei brut.

Un brancardier are un salariu brut de 6500 de lei brut, iar un infirmier 7.000 de lei brut.

Datele sunt disponibile pentru luna august și au fost postate de spitalul de Urgență Tulcea.

Un medic primar are un salariu brut de 37.000 de lei, un rezident încasează 22.000 de lei brut, iar un medic specialist are un salariu de 28.000 de lei brut pe lună.