Prim-ministrul a spus că a solicitat demisia a trei oficiali, în legătură cu situația sectorului energetic din Republica Moldova. Este vorba de ministrul Energiei, Victor Parlicov, directorul Energocom, Victor Bînzari, și membrul Consiliului de Observatori, Sergiu Tofilat.
Șeful Guvernului a anunțat că va cere în Parlament instituirea stării de urgență pentru că aceștia s-ar face vinovați de situația din domeniul energetic.
„Aceste persoane fie au blocat, fie nu au acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai mic preț. În loc să caute vinovați, ei trebuiau să asigure gaze naturale la momentul oportun”, a spus Recean.
Premierul a cerut și desemnarea noului Consiliu de Administrație al Moldovagaz.
Recean a anunțat că va prelua interimatul la Ministerul Energiei până la desemnarea unui nou ministru și că va merge în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență în energetică din 16 decembrie.
Motivele lui Recean și explicațiile celor demiși
Șeful Guvernului susține că Parlicov, ministrul Energiei, a admis o lipsă de coordonare între instituții în procesul de achiziții a energiei electrice și că nici nu s- asigurat că Republica Moldova cumpără gaze naturale „la cel mai potrivit moment”, spunând că ministrul a avut „o implicare directă în acest sens”.
Contactați de Europa Liberă Moldova, reprezentanții ministerului au spus că vor reveni cu o reacție în cel mai scurt timp.
Despre Tofilat, membrul Consiliului de Observatori, Recean a spus că, „deși nu avea competența”, el ar fi blocat cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile „atunci când era cel mai convenabil”.
La scurt timp, Tofilat a reacționat pe rețelele de socializare, unde a spus că își va da demisia și l-a acuzat pe premier de faptul că „distribuie falsuri”. Expertul a adăugat că demiterea sa arată că „nu este voință politică de a face ordine la Moldovagaz”.
În privința directorului Energocom, Vadim Bânzari, premierul a spus că, sub conducerea achiziționeze gaze „când a fost posibil” și nu a reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă „la cele mai avantajoase prețuri”.
Victor Bânzari a a declarat Europei Libere că a aflat despre demiterea sa din informațiile presei, chiar dacă aseară a avut o ședință la premierul Recean.
Nimeni nu a anunțat nici aseară, nici azi despre o eventuală demitere, spune Bânzari, considerând demiterea ca o încercare de a-l face „țap ispășitor” pentru situația din domeniul energetic. Potrivit lui, Energocom și-a îndeplinit onest misiunea în contextul asigurării R. Moldova cu resurse energetice. Bânzari crede nu ar fi oportună declararea stării de urgență în energetică, deoarece țara e aprovizionată cu resursele necesare.
Interimat la Ministerul Energiei și stare de urgență
Premierul a cerut și desemnarea noului Consiliu de Administrație al Moldovagaz, care va fi condus de Dorin Junghietu. Totodată, a cerut Agenției Proprietății Publice organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcției de membru din partea societății civile în Consiliul de Observatori.
Recean a anunțat că va prelua interimatul la Ministerul Energiei până la desemnarea unui nou ministru și că va merge în Parlament săptămâna viitoare pentru a cere instituirea stării de urgență în energetică din 16 decembrie. Recean este așteptat și de deputați, în special din opoziție, care au depus joi, 5 decembrie, o nouă moțiune de cenzură împotriva Guvernului pe care îl conduce.
Întrebat de jurnaliști ce înseamnă această decizie, premierul Dorin Recean a spus că există riscul întreruperii parțiale „dacă nu totale” a livrărilor de energie electrică, dar și alte tipuri de energie, iar autoritățile trebuie să dețină instrumente care să le permită să ia decizii precum restricționarea exporturilor de energie.
Sarcini pentru sectorul energetic
Recean a mai spus că, la începutul anului viitor, autoritățile se așteaptă ca infrastructura energetică din sud-vestul Ucrainei să fie supusă eventualelor atacuri rusești, ceea ce ar putea duce la criză în domeniu.
Premierul cere Moldelectrica să asigure interconexiunea pentru a importa energie electrică la cantități mai mari, să asigure conectarea insulară, să coordoneze cu omologii ucrainenii reparația și mentenanța liniei Isacce-Vulcănești și contracte de contingență în cazul în care centrala de la Cuciurgan nu va livra energie electrică.
Totodată, Recean a cerut ca și Energocom să încheie contracte de contingență pentru livrarea gazelor naturale, iar Termoelectrica să ia măsurile necesare pentru a crește producția de energie electrică.
Anunțul premierului Dorin Recean vine la scurt timp după ce ANRE a majorat tariful la gazele naturale la cererea Moldovagaz, în pofida promisiunii acestuia că acestea nu vor crește în actualul sezon rece.
Demiterea ministrului Energiei, Victor Parlicov ,vine la scurt timp după plecarea din Guvern a lui ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, urmată de remanieri la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Afacerilor Interne.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.