Premieră | CNCD va cere explicații Bisericii în „cazul Teodosie”. Episcopul e acuzat de discriminare

Episcopul Teodosie, un ierarh care, în multe momente, lasă impresia că se situează deasupra legilor.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a înregistrat mai multe plângeri la adresa Arhiepiscopului Tomisului, după afirmațiile acestuia de joia trecută la adresa femeilor. În premieră, CNCD va cita în acest caz și Biserica Ortodoxă Română, pentru a formularea unui punct de vedere.

Președintele CNCD, Asztalos Csaba a explicat pentru Europa Liberă că termenul legal pentru finalizarea procedurilor CNCD și ajungerea la o concluzie este de trei luni, dar „având în vedere că vorbim de declarații publice ale unor formatori de opinie, practica este să soluționăm într-un termen cât mai scurt, pentru că trebuie să te raportezi la efectele pe care le are în societate o declarație și dacă soluționezi prea târziu, decizia CNCD nu mai are efectele scontate”.

Ce voi propune în cadrul acestei proceduri, indiferent cine din cadrul CNCD va fi titular de dosar, este să fie citată și Biserica Ortodoxă Română, nu doar arhiepiscopul, pentru exprimarea unui punct de vedere”, a spus Asztalos Csaba.

Asztalos Csaba spune că CNCD urmează să decidă dacă s-a depășit sau nu limita libertății de exprimare în acest caz.

Despre această viitoare citare, purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat pentru Europa Liberă că „orice reclamație adresată CNCD-ului implică o persoană (nu o instituție) reclamată. În cazul concret despre care vorbim, nu se pune problema unei discriminări intenționate sau a unei ofense în sine, ci a unei formulări foarte deficitare în legătură cu o problemă de antropologie religioasă iudeo-creștină, a cărei viziune asupra femeii este cea mai înaltă dintre toate. Nu creștinismul, ci ideologiile actuale creștinofobe subminează în mod paradoxal statutul unic și extraodinar al femeii”, a transmis Vasile Bănescu.

„Femeia a început păcatul"

Arhiepiscopul Tomisului, cunoscut pentru afirmațiile și atitudinile sale controversate rămase nesancționate a spus joi, într-o emisiune religioasă la Radio Dobrogea, care aparține Arhiepiscopiei Tomisului, că femeia „a început păcatul”.

În context, explicând de ce nu e discriminatorie absența femeilor din funcțiile importante în Biserică, Arhiepiscopul Tomisului a spus: „Ea [femeia] nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar fi înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ’În dureri vei naşte fii’. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Afirmațiile au fost aduse în atenția CNCD de organizația VeDem Just, care a sesizat Consiliul în baza Ordonanței 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Nu este singura sesizare, a spus Asztalos Csaba, doar luni fiind înregistrate trei noi sesizări.

Cazul nu se referă la vreo discriminare pe piața muncii, ci la Articolul 15 din Ordonanță, care precizează: „Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia". (OG 137/2000, Art. 15)


Chiar dacă afirmațiile au avut loc într-un context care se referea la rolurile femeii în Biserică, deci la un cadru de dezbatere a egalității dintre femei și bărbați, nu acesta este unghiul de abordare al eventualei discriminării.

Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi „reglementează măsurile pentru promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, în vederea eliminării tuturor formelor de discriminare bazate pe criteriul de sex, în toate sferele vieţii publice din România”, dar arată clar, la Articolul 3, că prevederile „nu au aplicabilitate în cadrul cultelor religioase şi nu aduc atingere vieţii private a cetăţenilor”.

Slujba de Bobotează - Constanța, miercuri, 6 ianuarie 2021.

Ce va analiza CNCD?

Se pune față în față libertatea de conștiință cu dreptul unui grup de persoane la demnitate umană.
Asztalos Csaba

Asztalos Csaba a declarat pentru Europa Liberă că analiza experților CNCD va avea loc în baza articolului 15 din Ordonanța 137, dar abordarea este una complexă: „Vom pune în balanță libertatea de exprimare, libertatea de conștiință versus dreptul la demnitate și nediscriminare, încercând să găsim o soluție în baza punctelor de vedere, a probelor din dosar și să vedem dacă s-a depășit sau nu limita libertății de exprimare în acest caz. Se pune față în față libertatea de conștiință cu dreptul unui grup de persoane la demnitate umană. Complexitatea speței este dată și de faptul că vorbim de un reprezentant al unui cult religios recunoscut de Lege și trebuie să ne raportăm și la autonomia cultelor și la dogmă și la faptul că vorbim despre elemente ce țin de un anumit context, cu un anumit conținut al declarației”, a explicat președintele CNCD.

Standardele și criteriile de analiză care se aplică într-un astfel de caz includ o serie de întrebări cu privire la declarația incriminată:

  • a avut ca scop să pună în dezbatere un subiect de interes public?
  • a avut scopul de a aduce atingere demnității umane prin crearea unei atmosfere ostile, umilitoare la adresa femeilor?
  • a avut declarația efecte sau nu?
  • a fost o interpretare a unor percepte religioase sau nu?

CNCD va avea în vedere și autorul declarațiilor vizate: poziția în societate, „dacă este formator de opinie și dacă are o răspundere mai mare în exercițiul libertății de exprimare , respectiv dacă în cazul acesteia libertatea de exprimare este interpretată într-un sens mai larg”, mai spune Asztalos Csaba.

Reacțiile Arhiepiscopiei și Arhiepiscopului

Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere, trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată.
Arhiepiscopul Tomisului

După sesizarea CNCD, Arhiepiscopul Tomisului a spus la Antena 3 că „Cei care s-au scandalizat nu cunosc textul Sfintei Scripturi, eu doar am dat un răspuns la o întrebare, nu am spus din mintea mea, ci am citat precis, pentru că sunt specialist în Sfânta Scriptură și asta și predau la studenți. Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere, trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată. Ca să lărgesc răspunsul, femeia văzând fructul că este frumos la vedere, a luat și a gustat. Și apoi i-a dat și bărbatului său, iar Sf Apostol Pavel lămurește. Nu Adam a fost amăgit, ci femeia, ea s-a făcut călcătoare de poruncă. Eu nu am spus nimic în plus, doar am citat. Cei care au dat în judecată o să afle și ei cu ocazia asta ce conține Sfânta Scriptură, care conține cuvintele lui Dumnezeu”, a spus Arhiepisopul, care a adăugat că „Femeile sunt sensibile, pline de gusturi frumoase și pot să suporte mai multe dureri și greutăți decât bărbatul, întrec pe bărbați în jertfă”.

Iar Arhiepiscopia a transmis un comunicat care reia argumentele citării din Biblie. „Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declarațiile IPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmațiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei”, scrie în comunicat.

Noi, clerul și credincioșii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, și anume sancționarea textului Bibliei și a teologiei Bisericii Ortodoxe Române”, transmite Arhiepiscopia.

Ce spune BOR

L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, ce face Biserica Ortodoxă pentru a preveni, din partea prelaților, discursurile care pot fi considerate ofensatoare și degradante sau chiar incitare la ură și de ce nu poate BOR să îi solicite Arhiepiscopului limitarea cazurilor în care are atitudini și face afirmații controversate?

Fiecare ierarh are autonomie de exprimare și de acțiune administrativă locală.
Vasile Bănescu

„Biserica nu este un spațiu cazon în care toți vorbesc și se comportă la fel, într-un mod dictat militărește de la centrul, ci un spațiu al libertății care induce o mare responsabilitate. Fiecare ierarh are autonomie de exprimare și de acțiune administrativă locală, ceea ce, desigur, îl plasează în poziția delicată a asumării personale a tuturor afirmațiilor și gesturilor sale publice. Această responsabilitate, în mod ideal, ar trebui să definească un mesaj unitar în esența sa. Când apar note discordante, acestea nu indică o eroare a partiturii sociale a Bisericii, ci cel mult una de interpretare personală, întrucât nu toți stăpânim stilul eleganței persuasive în dialogul public sau o sagacitate care să onoreze constant instituția pe care o reprezentăm”, ne-a transmis Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt la BOR, Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al BOR adaugă că este „inutil de explicat că nu există absolut nicio nuanță de inferioritate a femeii față de bărbat în curata Revelație biblică. Fiind creată ultima, adică după bărbat, la capătul unui crescendo al iubirii și înțelepciunii divine care aduce lumea la existență, femeia poate fi numită fără rezerve 'coroană a Creației', păcatul neascultării de Dumnezeu (ca ratare existențială a consolidării depline a libertății omului) fiind, în mod egal, unul comun atât femeii, cât și bărbatului. Amândoi au însă vocația rugăciunii ('perpetue') și a îndumnezeirii în mod perfect egal. Cum altfel?" - Vasile Bănescu.

Arhiepiscopul pe care nu reușește să îl sancționeze nimeni

Rămâne de văzut dacă CNCD poate aplica, în întregul context al dezbaterii despre libertăți, o sancțiune Arhiepiscopului Tomisului. Clar este că Arhiepiscopul Teodosie pare să fie mai presus de orice instituție a statului român, fie că e vorba de BOR, DNA, ANAF sau Guvern.

DNA l-a cercetat pentru luare de mită, fraudă cu fonduri europene, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, ANAF a anchetat fraudarea salariilor de la Arhiepiscopie, pompierii au depus eforturi pentru a-l convinge că legea trebuie respectată chiar și la complexul său turistico-monahal de lângă Vatra Dornei.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Nimic nu l-a clintit pe Arhiepisopul Teodosie și nimic nu l-a împiedicat să se remarce în ultima perioadă prin încălcarea ostentativă a regulilor pandemiei. Și pentru aceasta are dosare penale. Încadrarea: zădărnicirea combaterii bolilor.

După ce întreaga perioadă de pandemie a încălcat și contestat agresiv restricțiile impuse de autorități, Arhiepiscopul Tomisului se remarcă și prin respingerea vaccinării. „Am alergii şi nu mă vaccinez. Nu am de ce că nu mă îmbolnăvesc. (...) Nu este obligatoriu şi mai ales că este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi. Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”.

În cea mai vizită la Constanța, premierul Cîțu a fost întrebat despre aceasta.

Reporter: Bună ziua, domnule premier. În contextul campaniei de vaccinare şi de promovare a mesajului către opinia publică, cum comentaţi poziţia Arhiepiscopiei Tomisului, respectiv a IPS Teodosie, vizavi de campania de vaccinare, care intră în antiteză cu ceea ce spune BOR-ul?

Florin Cîţu: Eu apreciez poziţia BOR de susţinere a campaniei de vaccinare ca un mesaj de responsabilitate.”

Arhiepiscopul Tomisului la Direcția Naționala Anticorupție, în calitate de martor, 12 iulie 2016.