Preot din Bucovina în predica din ziua alegerilor anulate: Drumul nostru nu este spre Bruxelles sau Washington

La catedrala din Vatra Dornei slujbele sunt transmise la o boxă. Asta face ca liturghia și predicile să poată fi auzite nu doar din biserică, ci și din afara ei.

Un preot de la Catedrala din Vatra Dornei, județul Suceava, le-a vorbit enoriașilor duminică, 8 decembrie, în predica de după liturghie, despre politicienii români „care nu mai au nimic creștinește în ei”. El a mai spus că drumul corect nu este cel spre Bruxelles sau Washington și că în România oamenii sunt persecutați pentru că „vorbesc altfel decât este politica oficială”.

Your browser doesn’t support HTML5

Înregistrare audio cu predica de la Catedrala din Vatra Dornei. 8 decembrie 2024

Predica a fost înregistrată de o persoană care se afla în preajma Catedralei din Vatra Dornei. Autenticitatea înregistrării a fost confirmată de reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pe filmare se aude cum preotul îi critică pe politicienii care conduc România, despre care spun că „nu mai au nimic creștinește în ei”.

Preotul vorbește, fără a nominaliza concret, și despre persoanele care au fost „arestate și persecutate” în ultimele zile pentru că „vorbesc altfel decât este politica oficială”.

Îți mai recomandăm Descinderi la locuinţa lui Horaţiu Potra şi la alte adrese

„Astăzi se vede mai mult decât oricând că noi nu suntem liberi; în țara noastră nu suntem liberi, pentru că au început o serie de arestări, cei care vorbesc altfel decât este politica oficială sunt urmăriți sunt persecutați, sunt închiși ș.a.m.d. Așa cum s-a întâmplat și la pandemie, care a fost un experiment”, spune preotul.

Acesta continuă și spune credincioșilor că trebuie „să ne luăm destinul în mâini și să nu lăsăm de alții să hotărască peste noi”, fără a oferi detalii precise cu privire la ce anume ar trebui să facă enoriașii săi.

„Acesta e drumul pe care trebuie să îl urmați, nu drumul spre Bruxelles, nu drumul spre Washington sau mai știu eu ce alte capitale influente. Drumul este cel arătat pe cărarea sfinților, pe cărarea mărturisitorilor.”

„Trebuie să spunem întotdeauna nu trădătorilor, trebuie să spunem nu iudelor, trebuie să spunem nu vânzătorilor de țară.”

Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere de la preot, însă acesta nu a răspuns la telefon și la mesaje până la publicarea acestui articol.

În schimb, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis un comunicat de presă în care spune că „se delimitează ferm de astfel de afirmații părtinitoare, care contravin îndrumărilor Sfântului Sinod”.

„Reamintim tuturor clericilor și personalului monahal că hotărârile Sfântului Sinod interzic orice formă de influențare a credincioșilor cu privire la o persoană sau un partid politic, inclusiv în afara campaniei electorale. Respectarea acestei hotărâri este esențială pentru menținerea unității în Biserică, precum și pentru asigurarea unei atitudini echilibrate și imparțiale în slujirea credincioșilor”, a transmis un purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Slujbă ținută în fața secției de votare

Tot duminică, în fața Casei de Cultură din Vatra Dornei – locul unde ar fi trebuit să se voteze pe 8 decembrie în turul II al alegerilor prezidențiale – au fost puse mai multe lumânări aprinse pentru a forma semnul crucii.

După asta, potrivit unor imagini văzute de Europa Liberă, cel puțin doi dintre cei trei preoți de la Catedrala Sf. Treime din Vatra Dornei au susținut o slujbă în fata Casei de Cultură din oraș. Este vorba despre Mihai Valică și Marius Magherca. Vocea celui din urmă pare a fi a celui care le-a vorbit enoriașilor la predica de duminică dimineață.

Preoții le vorbesc oamenilor despre un „atentat la libertatea și demnitatea noastră”.

„Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, nu s-a întâmplat nicăieri în lume. Am atâția prieteni care m-au sunat și din Germania, Franța și Elveția și m-au întrebat ce se întâmplă în acea țară. Cum s-a ajuns la un asemenea blocaj și o asemenea lipsă de respect față de popor, față de un sistem democratic”, le spune credincioșilor preotul Mihai Valică.

Contactat telefonic, preotul Mihai Valică, unul dintre cei care apare în acele imagini, ne-a transmis că nu dorește să comenteze.

Actualizare - Preotul Mihai Valică, care precizează că este ctitor al Catedralei „Sfânta Treime” din Vatra Dornei, a revenit cu un răspuns marți, 10 decembrie, pe rețeaua de mesagerie WhatsApp.

„Păstrez o absolută neutralitate față de politica partinică, însă nu sunt neutru sau laș atunci când sunt atacate Biserica, morala creștină, democrația, libertatea și demnitatea poporului român”.

Sâmbătă seară – în contextul în care mai mulți politicieni suveraniști implicați în campania electorală pentru prezidențiale au îndemnat românii să iasă la vot – Biserica Ortodoxă Română a transmis un comunicat de presă în care preciza că „pe grupurile reprezentanţilor unor partide politice se menţionează că aceştia vor merge duminică în parohii pentru mobilizarea credincioşilor, în vederea organizării unor proteste şi mişcări de stradă împotriva Curţii Constituţionale a României.”

Turul II al alegerilor prezidențiale din România era programat inițial pentru 8 decembrie, însă, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale a României (CCR), scrutinul a fost anulat.

Îți mai recomandăm Călin Georgescu a mers, alături de un grup de susținători, la o secție de votare închisă din Mogoșoaia

Chiar dacă alegerilor nu au mai avut loc duminică, la mai multe secții din țară au fost unele persoane care au mers să voteze.

În țară, candidatul filorus Călin Georgescu – despre care serviciile române de informații spun că ar fi fost sprijinit de Rusia – a mers la o secție de votare din Mogoșoaia.

Alături de el au fost în jur de o sută de persoane, care au scandat împotriva deciziei CCR.

Acțiuni similare a organizat în marile orașe și partidul suveranist AUR.

Sursă audio: Oana Șlemco.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.