Eșecul României în a gestiona pandemia de coronavirus și creștere abruptă a noilor cazuri, care au depășit pragul psihologic de 1.000 pe zi, a atras atenția presei din Italia, țară cel mai puternic lovită de pandemie la sosirea în Europa.
Il Messagero publică un material în care arată că România riscă să devină „Brazilia Europei" din cauza numărului mare de cazuri anunțate în ultimele zile.
Brazilia, unde peste 2,1 milioane de persoane s-au infectat, este unul din principalele focare din prezent. Statul sud-american este criticat pentru lipsa de reacție în fața pandemiei de coronavirus, datorată în special scepticismului președintelui Jair Bolsonaro, infectat la rândul său, privind pericolul reprezentat de virus. Liderul brazilian a ales să protejeze economia în dauna măsurilor restrictive și a intrat în conflict cu numeroși guvernatori locali care au dorit să impună carantina.
„După o scădere a numărului de cazuri, care a dus la speranța că epidemia a luat sfârșit, s-a produs o creștere puternică a infectărilor în Balcani, iar România este cea mai afectată țară", notează publicația Il Messaggero.
Jurnaliștii se tem că muncitorii români ar putea readuce virusul în Occident.
„Numărul de contaminări îngrijorează în mod special ţări precum Italia, Germania sau Franţa, cu care există importante relaţii economice şi unde vin mulţi muncitori din România”, scrie publicaţia italiană.
În schimb, cotidianul La Reppublica a publicat imagini de la manifestația anti-Covid de la București în care câteva sute de persoane au protestat fără a purta măști.
„Ca să își proteje economia, România reprezintă un coșmar pentru întreaga Europă, mai ales pentru Italia, Franța și Germania”, titrează jurnaliștii din Peninsulă.
Il Messaggero pune sub semnul întrebării și cifre oficiale prezentate de autoritățile de la București.
„Oficial, există doar 36.000 de cazuri (nr. între timp au trecut de 40.000) de COVID-19 în România, însă în realitate numărul ar putea fi mult mai mare", scriu jurnaliștii italieni.
Paolo Bonanni, epidemiolog și profesor la Universitatea din Florența, a declarat pentru Il Messaggero că este îngrijorat „în legătură cu noile epidemii din Spania, România, Balcani și Franța".
„Trebuie să fim responsabili și să nu lăsăm garda jos", a adăugat Bonanni.
Jurnaliștii amintesc și de decizia Curții Constituționale care a dus la imposibilitatea de a aplica carantină și izolare și subliniază că măsurile de protecție în fața coronavirusului sunt aceleași în întreaga lume: spălatul pe mâini, distanţarea, folosirea măştii în spaţiile închise.
Îți mai recomandăm Grecia și Italia și-ar putea închide granițele pentru România de la 1 august - presăDe la „Brazilia Europei" la „ciuma Europei"
Nerespectarea regulilor impuse de autorități a atras o reacție dură și din partea ministrul Sănătății care a vorbit de „ciuma Europei", supărat pe creșterea cazurilor pe fondul refuzului de a conștientiza pericolul reprezentat de virus.
„Trăim un moment dificil. Cum am ajuns ciuma Europei? Am ajuns ciuma Europei nerespectând regulile și instigând la nerespectarea lor”, a spus Tătaru, cu referire la creșterea zilnică a numărului de infecții cu Covid-19, în timpul unei deplasări efectuate miercuri la Târgu Mureș.
El a mai spus că la acest moment nu se impune o nouă instituire al stării de urgență, dar a avertizat că starea de alertă va fi menținută cât timp e necesar.
„M-aș gândi cum facem ca toți dintre noi să ne respectăm partea noastră de treabă. Poate la un moment dat vom ajunge la supraglomerarea ATI, dar și agenții economici și populația care au beneficiat de măsurile de relaxare ar trebui să respecte regulile”, a adăugat ministrul Sănătății
România a trecut miercuri peste pragul psihologic de 1.000 de infectări cu coronavirus în doar 24 de ore. Autoritățile au anunțat un număr record de 1.030 de îmbolnăviri după prelucrarea a 24.877 de teste.
Îți mai recomandăm Coronavirus: România a trecut pragul celor 1.000 de cazuri într-o singura zi. Record și de teste prelucrate - 25.000