Președinta pro-occidentală a Georgiei spune că nu va recunoaște rezultatele alegerilor parlamentare

Salome Zurabishvili, președinta Georgiei.

Președinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat că nu va recunoaște rezultatele alegerilor parlamentare din 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian.

Salome Zurabishvili, care nu a prezentat dovezi în acest sens, spune că țara a fost victima unei „operațiuni speciale ruse”.

„Fiind singura instituție independentă rămasă în acest stat, vreau să spun că nu recunosc aceste alegeri. Nu pot fi recunoscute. Ar fi la fel cu recunoașterea intrării Rusiei aici – subordonarea Georgiei față de Rusia”, a spus ea.

„Nu am venit în Georgia pentru [dominarea Rusiei]. Strămoșii noștri nu au trăit pentru asta. Nu vom tolera asta. Georgiei nu îi poate fi luat viitorul european”, a adăugat ea.

Salome Zurabishvili a făcut apel la proteste de stradă începând cu 28 octombrie, la ora 19:00.

Președinta Georgiei a mai numit alegerile de sâmbătă o „operațiune specială a Rusiei – una dintre noile forme de război hibrid purtate asupra poporului nostru, asupra țării noastre”.

Partidul Visul Georgian a sărbătorit victoria după rezultatele preliminarii, dar opoziția pro-occidentală și observatorii electorali acuză că „au avut loc încălcări critice” ale procesului electoral, inclusiv intimidarea alegătorilor prin violența fizică.

Observatorii occidentali au cerut, de asemenea, o anchetă asupra presupuselor nereguli.

După numărarea buletinelor 99,6% din secții de votare, Comisia Electorală Centrală (CEC) a Georgiei a declarat că Visul Georgian a obținut 54,8% din voturi.

Îți mai recomandăm Dezămăgire pentru opoziția pro-occidentală din Georgia. Partidul pro-rus câștigă alegerile parlamentare

Anterior, exit-pollurile comandate de opoziție au indicat cifre mult mai mici pentru Visul Georgian, condus de miliardarul Bidzina Ivanishvili.

Aproape toate partidele de opoziție au refuzat să accepte rezultatele raportate de autoritățile electorale.

Votul a fost văzut ca un test crucial al aspirațiilor democratice ale țării candidate la UE și unul despre care Bruxelles-ul spusese că ar putea determina șansele Georgiei de a adera la bloc.

Între timp, premierul ungar Viktor Orban – un aliat al conducerii Visul Georgian – urmează să viziteze Tbilisi în perioada 28-29 octombrie, au declarat oficialii pe 27 octombrie.

Orban, care a fost primul lider străin care a felicitat Visul Georgian după alegerile parlamentare – înainte ca primele rezultate oficiale să fie anunțate – urmează să țină o conferință de presă cu prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.