Alegerile europarlamentare de pe 9 iunie au loc în același timp cu cele locale, iar pentru fiecare tip de alegeri din cele cinci – pentru alegerea europarlamentarilor, primarilor, consilierilor locali, președinților de consilii județene și consilierilor județeni – autoritățile au tipărit câte 20 de milioane de buletine de vot, 100 de milioane în total. În secțiile de vot, vor fi câte cinci urne.
În Diaspora, AEP și Ministerul de Externe au pregătit aproape o mie de secții de vot, aproape dublu față de alegerile europarlamentare din 2019, record pentru un proces electoral organizat în străinătate.
În interviul acordat Europei Libere, președintele AEP mai spune că, în România, alegerile vor fi monitorizate de 40 de observatori străini și de mulți alții români.
Toni Greblă face un apel la români să voteze în număr cât mai mare. Argumentul președintelui AEP este că „democrația este democrație dacă cetățenii participă la luarea deciziilor.”
Președintele AEP a răspuns și la întrebarea dacă practica partidelor de a-și face propagandă din bani publici, în presă, fără ca articolele să fie menționate ca atare, afectează sau nu democrația.
Toni Greblă spune că AEP aplică legea și că „tot ce cheltuiesc partidele politice din acești bani (n.r. publici) este cheltuit și verificat de Autoritatea Electorală Permanentă. Nu știu cum fac ei cheltuielile, însă ei fac (n.r. contract) cu o agenție de presă, iar acea agenție de presă le face publicitatea cum consideră necesar, după cum au încheiat contractul.”